Védőoltás

Védőoltás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A védőoltások a aktív immunizálás eszközei, vagyis legyengített kórokozót juttatnak a szervezetbe, így az immunrendszer saját maga hozza létre a védő hatást.

A gyermekek oltását az oltási napló alapján végzik meghatározott életkorban. Felnőttek számára is léteznek védőoltások, melyek nem kötelezők, hanem egyénileg választhatók.

Kötelező védőoltások gyermekkorban

Tüdőgümőkór, tbc

Az elsőként beadandó oltás a BCG, melyet a gyermek 6 hetes koráig kap meg.

Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz, járványos gyermekbénulás

2, 3 és 4 hónapos korban kerül sor a beadásukra, melyek a fenti betegségek ellen nyújtanak védelmet.

Kanyaró, mumpsz, rubeola

Az MMR elleni oltást 15 hónaposan kapják a csecsemők, majd 11 éves korban megismétlik.

Hepatitis B

A májgyulladást okozó vírus elleni oltás az általános iskola hetedik osztályában kapják meg a gyerekek.

Pneumococcus

2014-től a kötelező oltások közé tartozik, melyet 2 éves kor alatt kapnak meg a gyermekek. A tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, arcüreggyulladás és vérmérgezés ellen nyújt védelmet.

Bárányhimlő

A bárányhimlő elleni oltás 2019-től tartozik a kötelező oltások közé. 13-16 hónapos csecsemők kapják. Beadását érdemes fontolóra venniük a fogamzó képes korú nőknek is, akik még nem estek túl a betegségen, hiszen egy esetleges fertőzés a terhesség korai szakaszában súlyos magzati fejlődési rendellenességeket okozhat.

Szabadon beadható védőoltások

A nem kötelező oltások beadása a szülők egyéni mérlegelésén múlik, amelyek többnyire térítéskötelesek.

Rotavírus

A hasmenéssel és hányással járó gyomor-, bélrendszeri fertőzést okozó betegség gyakran vezet kiszáradáshoz, ezért javasolt lehet ez ellen a szájon át beadandó vakcina.

HPV

A HPV elleni védőoltás az általános iskola hetedik osztályában a lányok számára ingyenesen kerül beadásra. A védőoltás segít a méhnyakrák megelőzésében, hiszen a betegséget okozó két leggyakoribb vírustörzs ellen nyújt védelmet. Az oltás a szexuális élet előtt álló fiataloknak, felnőtt nőknek javasolható, melyet nőgyógyásszal egyeztethet.

Egyéb oltások

Nem kötelező, ám ajánlott a kullancs-encephalitis elleni, a meningococcus baktérium okozta gennyes agyhártyagyulladás elleni, az influenza és a koronavírus elleni védőoltások beadása.

Esetenként adható oltások

Bizonyos betegségek esetén a felnőtteket is oltásban kell részesíteni: tetanusz, diphteria, pertussis, rubeola, morbilli, mumpsz, veszettség, Hepatitis B, hastífusz.

A külföldi utazások előtt fontos tájékozódni egy esetleges járványveszélyről, illetve az adott országba történő beutazáshoz szükséges kötelező oltásokról.

Útmutató

  • A védőoltások az immunizálás eszközei, melyeket háziorvosunk ad be.
  • Több típusú védőoltási besorolás létezik: kötelező, szabadon beadható és esetenként adható oltások.
  • Egyes védőoltásokról a szülők, illetve felnőtt korban az adott páciens dönthet.
Védőoltás - Részletesen a témáról
Mit tudunk Kína koronavírus elleni vakcináiról?
A Covid-19 megbetegedés elleni vakcina előállítással kapcsolatos globális verseny folytatódik, amiben Kína igen komoly szerepet kap, hiszen egyre sikeresebb külföldön is a két élenjáró gyógyszeripari vállalata által fejlesztett védőoltás.
Mit lehet tudni az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinájáról?
Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszervállalat és az Oxford Egyetem által közösen fejlesztett Covid-19 elleni vakcinát 2021. januárjában, harmadikként – a Pfizer/BioNtech és a Moderna oltóanyagait követően – engedélyezték az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Mit lehet tudni a Szputnyik V Covid-19 elleni vakcináról?
A Szputnyik V Covid-19 elleni oltóanyagot az orosz Gamaleja Kutatóközpont sejtmikrobiológus csoportja fejlesztette ki. A magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyezte az orosz vakcina használatát, így 2021. februárjában meg is kezdték vele az oltási programot.
Mit lehet tudni a Janssen egydózisú Covid-19 elleni vakcinájáról?
A Johnson&Johnson amerikai cég belga leányvállalata, a Janssen által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina alkalmazását 2021. márciusában engedélyezte az Európiai Gyógyszerügynökség. Magyarországon 2021. áprilisában kezdődött meg vele az oltási program.
Mit lehet tudni a Sinopharm Covid-19 elleni vakcináról?
A kínai Sinopharm gyógyszercég által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcinával Magyarországon 2021. februárjában kezdődött meg az oltási program.
Mit lehet tudni a harmadik Covid-19 elleni oltásról?
Magyarországon – Európában elsőként – 2021. augusztus 1-jétől lehetőség van harmadik Covid-19 elleni oltóanyag beadatására. A vakcináció – az eddigiekhez hasonlóan – ingyenes és önkéntes.
Cukorbetegség és Covid – Valóban nagyobb a rizikó?
A COVID-19 fertőzés rövid- és hosszútávú hatásairól egyre többet hallhatunk, de vajon cukorbetegként valóban magasabb a kockázat a megfertőződésre?
Sportolás Covid után
Mikor és hogyan térjünk vissza a sportoláshoz? Összeszedtük azokat az információkat, amelyeket - amatőr és hobbi sportolóként - mindenképp tudnod kell a Covid-fertőzés utáni sportba való visszatéréshez.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mi alapján végzik a gyermekek oltását?
Hasznos lehet
COVID-19: Oltassam vagy ne oltassam be magam, ha babát tervezek?
A fogamzóképes korú nők egy része továbbra sem veszi fel a koronavírus elleni védőoltást, mert aggódnak a vakcina termékenységre gyakorolt, esetlegesen káros hatásai miatt. Mit tudhatunk meg a...
Beleszólhat-e az elvált szülő a gyermek oltásába?
A Covid-19 világjárvány a családok életét nem csak a fertőzések útján nehezíti, hanem immáron a fiatal- és gyermekkorúak olthatósága kapcsán is újabb kihívások elé állítja azzal, hogy a szülők...
Mennyire hatásosak a koronavírus elleni kínai vakcinák?
Mit tudunk a kínai védőoltásokról, mennyiben hasonlítanak ezek a többi, máshol fejlesztett oltóanyaghoz?
Összefoglaló a COVID-vakcinákról
Számos információ kering a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban, ezért összeszedtük a legfontosabb tényeket az öt COVID-19 elleni oltóanyagról.