Méh

Méh

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A méh, vagyis uterus a női kismedencében elhelyezkedő szerv. Amennyiben rendszeresen felkeressük a nőgyógyászt, több esélyünk van arra, hogy korán diagnosztizáljon egy esetleges betegséget.

A méh körte alakú, kb. 7-8 cm hosszú és 5 cm széles, 30 grammtól súlya elérheti akár a 120 grammot is (főleg azoknál a nőknél, akik már szültek), falát simaizom alkotja.

A rendszeres, évenkénti szűrővizsgálatokat panaszmentesen is ismételni kell, hiszen ekkor van a legnagyobb esélyünk arra, hogy a nőgyógyász nem talál semmilyen eltérést. Panasz esetén azonban minél hamarabb orvosunkhoz kell fordulni, nem szabad megvárni a következő szűrési időpontot.

A méh leggyakoribb betegségei

Endometriózis

Akkor beszélünk endometriózisról, ha a méh üregén kívül (a szervezetben bárhol) endometrium, vagyis a méh belső felszínét borító szövet jelenik meg.
A betegség során a kóros elhelyezkedésű méhnyálkahártya követi a ciklus változásait. A menstruáció során felgyülemlett szövetek súlyos elváltozásokat, panaszokat okozhatnak. A betegség csak a termékeny nők körében jelenik meg, tünetei a fájdalmas menstruáció és a meddőség.

Polip

A polip hám eredetű, jóindulatú daganat. Leggyakrabban a méhnyaknál alakul ki, megjelenésének oka nem ismert, ráadásul nem mindig egyszerű a kimutatásuk sem. Tünetei közé tartozik a bő, nyákos folyás, illetve a vérzészavar.

Mióma

A mióma az egyik leggyakoribb méhtestből kiinduló, szintén jóindulatú elváltozás. Leggyakoribb tünete a rendellenes, túl erős vérzés.

Méhsüllyedés

A szülés vagy nehéz fizikai munka hatására a méhet tartó izmok, szövetek és íznszalagok sérülhetnek, mely során a méh a hüvelycsatornába süllyedhet. Minél hamarabb forduljunk orvoshoz, ha vizelési/székelési ingerünk nehezebbé vált, és alsó háttáji fájdalmat tapasztalunk.

Méhnyakrák

A méhnyakrák a méhnyak laphámsejtjeinek rosszindulatú elváltozása. Kialakulásában a humán papillomavírus (HPV) egyes típusai játszanak közre. Korai stádiumban csak elvétve okoz panaszokat, előfordul, hogy már ekkor is láthatóak a kóros elváltozások (pl. szemölcsök a nemi szerven), melyek további nőgyógyászati vizsgálatokat tesznek szükségessé.

Megelőzés

A méh betegségeinek kialakulását csökkenthetjük a rendszeres sportolással, helyes táplálkozással és az évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálatokkal. 

Méh - Részletesen a témáról
Adóvisszatérítés endometriózis esetén
Az endometriózis mindmáig egy rejtélyes betegség: nem tudni, mitől alakul ki, és nem tudni, mitől gyógyul meg végérvényesen. A betegséggel diagnosztizált nők azonban jogosultak adóvisszatérítésre.
Hasfájás terhesség alatt - Mire figyeljünk?
A terhesség alatti hasfájás sokszor megrémíti a kismamákat, de gyakran csak a terhesség kísérő tünetei, melyek kezelést nem igényelnek. Fontos elkülöníteni a várandóság következményeként, vagy attól eltérő hasfájások mögött álló okokat. Hogyan tudjuk megkülönböztetni őket?
Hogyan zajlik az első nőgyógyászati vizsgálat?
A tinédzserek és fiatal nők többsége számára a nőgyógyászati vizsgálat az egyik legrettegettebb dolgok közé tartozik, pedig az éves rákszűrés bizony a felelősségteljes női lét velejárója. Mi történik egy tinédzser nőgyógyászati ambulancián?
Mikortól javasolt a méhnyakrák szűrés?
Mikortól ajánlott a nőgyógyászati szűrés? Hogyan választanak fogamzásgátló tablettát egy tinédzser számára? Miért fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk a szűréseken? A Czeizel Intézet szülész-nőgyógyász szakorvosát, Dr. Krauth Barbarát kérdeztük a tinédzser nőgyógyászati ambulanciával kapcsolatban.
Fogamzásgátlás a változókorban
A változókorban (menupauza idején) a biztonságérzet megtartására nagyon ajánlottak a méhen belüli eszközök, melyekből a hormontartalmúak még pozitív hatással is lehetnek, sokkal elviselhetőbbé téve ezen időszak klimaxos panaszait.
Kiknek javasolt a NIPT?
Az orvostudomány többi ágazatához hasonlóan a terhesgondozás is egyre inkább a korai diagnosztika, a prevenció irányába tolódik el. A nem invazív prenatális tesztek (NIPT) kimutathatnak olyan eltéréseket is, amelyet a többi vizsgálat nem. Mit érdemes tudni róla?
Fogamzásgátlás a szoptatás ideje alatt
Szoptatás ideje alatti védekezésként nem ajánlott sem az ösztrogén-, sem a progeszteron tartalmú fogamzásgátló tabletták szedése. Milyen lehetőségek közül válasszunk inkább ilyenkor?
Hogyan essünk teherbe?
Gyakran előfordul, hogy az éveken át tartó fogamzásgátló tabletta használata után, amikor végre kisbabát szeretnénk, a teherbeesés nem olyan egyszerű, mint ahogy azt gondoltuk. Összeszedtünk hat kérdést, amit feltétlenül kérdezzünk meg az orvosunktól, ha úgy döntünk, hogy készen állunk a terhességre.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hány cm hosszú a méh?
Hasznos lehet
Mi károsíthatja a bélflórát?
Bélflóránk egyensúlyát számos külső hatás felboríthatja, mely emésztési zavarhoz vagy a szervezet védekezőképességének csökkenéséhez vezethet. Mi okozhat bélflóra károsodást?
Milyen hibákat követhetünk el a fogmosás során?
Gyermekkorunk óta a mindennapjaink része a fogmosás, de vajon jól csináljuk? Megfelelő módon, megfelelő ideig és optimális mennyiségű fogkrémmel tisztítjuk a fogainkat? Összeszedtük a leggyakoribb...
Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?
A vese elsődleges feladata, hogy a keletkező salakanyagokat kiszűrje a vérből és a húgyhólyagba továbbítsa azokat, valamint felel a só- és vízháztartás szabályozásáért. Mit tehetünk a vese...
Mire jó a barázdazárás?
Az őrlőfog rágófelszínén található barázdák mindenkinél mások, valakinél nem jelentenek problémát, míg másoknál olyan mélyek, hogy a baktériumok könnyedén megtelepszenek bennük. Mit tehetünk ellenük?