Tüdő

Tüdő

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A tüdő az egyik legfontosabb szervünk, hiszen segítségével lélegzünk. A tüdőben kialakuló súlyos betegségek kezelése minden esetben tüdőgyógyász szakorvos feladata.

A tüdő leggyakoribb betegségei

Tüdőgyulladás

A tüdőgyulladást általában kórokozók váltják ki (vírusok, baktériumok), amely kezdődhet hirtelen – elesettség érzés, láz, hidegrázás kíséri, de kialakulhat fokozatosan is – fáradtság, hőemelkedés, köhögés, fulladás, mellkasi fájdalom jelentkezik. A tüdőgyulladás az enyhétől az életet veszélyeztető állapotig is változhat, ezért kezelése minden esetben orvosi feladat. A tüdőgyulladás tüneteit tapasztalva keressük fel háziorvosunkat, hiszen akár kórházi kezelésre is szükség lehet.

Tüdőembólia

A tüdőembólia oka az érrendszer területén felszakadt vérrög, amely a véráramba jutva okoz elzáródást a tüdőben. Erős mellkasi fájdalommal, köhögéssel, véres köpettel, nehézlégzéssel, szapora légzéssel, légszomjjal, zihálással, lábduzzanattal, verejtékezéssel és ájulással járhat. Ha a tünetek alapján felmerül az embólia lehetősége, a beteget óvatosan, minimális mozgatással, ülő helyzetben azonnal szállítsuk kórházba, vagy hívjunk mentőt.

Tüdőrák

A tüdőrák a legnagyobb halálozási rátájú betegség, hiszen a betegség kezdeti szakaszában igen tünetszegény. Előfordulhat enyhe köhögés, de ennek csak ritkán tulajdonítanak jelentőséget. Ugyan a tüdőszűrés nem nyújt száz százalékos diagnosztizálási lehetőséget, mégis javasolt az évenkénti részvétel, mivel a betegek nagy részét itt fedezik fel. 

Tüdőödéma

A betegség gyorsan alakul ki és kezelés nélkül halálhoz vezet. Tünetei a nehézlégzés, mely általában éjszaka jelentkezik és a szörcsölő hang, amely akár a mellkasra tett füllel is hallható (olyan, mintha szívószállal fújnánk buborékot egy pohár vízben). A tünetek jelentkezésekor mindenképpen orvosi segítségre van szükség.

COPD

A krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) a tüdőn belüli légutak tartós beszűkülése. Kialakulásában rendkívül nagy szerepet játszik a dohányzás, szinte teljesen biztos, hogy nem alakul ki a betegség annál, aki sosem dohányzott. Tünetei a fizikai megerőltetésre jelentkező légszomj, gyakori köhögés, gyakori légúti fertőzések, szorító érzés a mellkasban és fokozott nyáktermelés. A COPD károsítja a tüdő szerkezetét, melynek helyreállítására a mai orvostudományban nincs lehetőség. A kezelés a tünetek mérséklésére és a további károsodások megelőzésére irányul.

Tüdő - Részletesen a témáról
Mit tudunk Kína koronavírus elleni vakcináiról?
A Covid-19 megbetegedés elleni vakcina előállítással kapcsolatos globális verseny folytatódik, amiben Kína igen komoly szerepet kap, hiszen egyre sikeresebb külföldön is a két élenjáró gyógyszeripari vállalata által fejlesztett védőoltás.
Hogyan ismerjük fel a gyermekkori asztma tüneteit?
Hogyan ismerjük fel a gyermekkori asztma tüneteit? Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük erről.
Mire figyeljünk nyáron, ha asztmások vagyunk?
Asztma esetén fulladást, nehézlégzést, asztmás rohamot is kiválthat, ha az allergiát okozó növény virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben. Mire figyeljünk nyáron, ha asztmások vagyunk?
Mit lehet tudni az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinájáról?
Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszervállalat és az Oxford Egyetem által közösen fejlesztett Covid-19 elleni vakcinát 2021. januárjában, harmadikként – a Pfizer/BioNtech és a Moderna oltóanyagait követően – engedélyezték az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Mit lehet tudni a Szputnyik V Covid-19 elleni vakcináról?
A Szputnyik V Covid-19 elleni oltóanyagot az orosz Gamaleja Kutatóközpont sejtmikrobiológus csoportja fejlesztette ki. A magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyezte az orosz vakcina használatát, így 2021. februárjában meg is kezdték vele az oltási programot.
Mit lehet tudni a Janssen egydózisú Covid-19 elleni vakcinájáról?
A Johnson&Johnson amerikai cég belga leányvállalata, a Janssen által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina alkalmazását 2021. márciusában engedélyezte az Európiai Gyógyszerügynökség. Magyarországon 2021. áprilisában kezdődött meg vele az oltási program.
Mit lehet tudni a Sinopharm Covid-19 elleni vakcináról?
A kínai Sinopharm gyógyszercég által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcinával Magyarországon 2021. februárjában kezdődött meg az oltási program.
Mit lehet tudni a harmadik Covid-19 elleni oltásról?
Magyarországon – Európában elsőként – 2021. augusztus 1-jétől lehetőség van harmadik Covid-19 elleni oltóanyag beadatására. A vakcináció – az eddigiekhez hasonlóan – ingyenes és önkéntes.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mennyi egy belégzéssel felvett levegő mennyisége ?
Hasznos lehet
Miért lehet az, hogy egy kisbaba nem sír fel a születés után?
A legtöbb ember a szülés utáni első pillanatokat úgy képzeli, hogy a kisbaba hangosan felsír, majd ahogy ráhelyezik az anya mellkasára hirtelen elcsendesedik. De vajon valóban fel kell-e sírnia az...
COVID-19: A tornatermi biztonság kulcsa a szellőztetés
Pozitív koronavírus tesztjének kézhez vétele előtt egy amerikai edző, akaratán kívül, COVID-19 kockázatnak tette ki a virginiai tornatermébe járó 50 hobbisportolót. Közülük azonban senki se lett...