Fizikális vizsgálat

Fizikális vizsgálat

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A modern képalkotó diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően a fizikális vizsgálat jelentősége ma már háttérbe szorul, ám bizonyos betegségeknél (pl. gerincsérv) még ma is használják az orvosok.

A mozgásszervi betegségeknél a képalkotó vizsgálatok mellett még ma is gyakori a fizikális vizsgálat, ugyanis ennek segítségével átfogóbb képet kaphat az orvos a betegről. Ilyenkor különböző testhelyzetekbe (állva, ülve, hason, háton), síkokba aktív és passzív mozgatást végez az orvos ellenállással vagy nélküle. Az előzőekben felsorolt mozgatásokon kívül neurológiai működést (reflexet, izomerő működését, érzészavar fennállását) is vizsgálhat az orvos, amennyiben indokolt.

Mire jó a fizikális vizsgálat?

A diagnosztikai eljárásokkal ellentétben jobban azonosíthatóak a fájdalmat generáló tényezők (pl.: különböző testhelyzetek).

Hogyan készüljünk fel a vizsgálatra?

A vizsgálat nem igényel különösebb felkészülést, azonban ha fájdalomcsillapítót szedünk, érdemes elhagyni azt a vizsgálat előtt, hogy ne befolyásolja az eredményeinket.

Együtt pontosabb

A fizikális vizsgálatok pontosságát számos tényező befolyásolhatja, ezért a pontos diagnózis felállításához mind a fizikális, mind a képalkotó diagnosztikai vizsgálatra szükség van.

Útmutató

  • A mozgásszervi betegségeknél a képalkotó vizsgálatok mellett még ma is gyakori a fizikális vizsgálat, ugyanis ennek segítségével átfogóbb képet kaphat az orvos a betegről.
  • A vizsgálat során különböző testhelyzetekbe (állva, ülve, hason, háton), síkokba aktív és passzív mozgatást végez az orvos ellenállással vagy nélküle.
  • A vizsgálat nem igényel különösebb felkészülést, azonban ha fájdalomcsillapítót szedünk, érdemes elhagyni azt a vizsgálat előtt, hogy ne befolyásolja az eredményeinket.
  • A fizikális vizsgálatok pontosságát számos tényező befolyásolhatja, ezért a pontos diagnózis felállításához mind a fizikális, mind a képalkotó diagnosztikai vizsgálatra szükség van.
Fizikális vizsgálat - Részletesen a témáról
Hogyan védekezzünk lupus esetén?
A szisztémás lupus nem gyógyítható, de az idejében megkezdett kezeléssel az állapotromlás és a szövődmények nagyobb eséllyel megelőzhetőek. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa a fényvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet.
5 gyakori nyári tünet, amivel orvoshoz fordulunk
Hogyan szabadulhatok meg a fülbe jutott víztől? Mitől romlik a hallásom nyáron? Miért fáj a fülem? Mit használjak allergiás orrdugulás ellen? Ezekről és a megelőzésről, kezelésről kérdeztük dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ főorvosát.
COVID-19: Mit tehetünk szülőként a gyermek mentális egészségéért?
Kritikus helyzetekről számoltak be a pedagógusok, a gyerekek körében pedig minden eddiginél több szorongást, pániktünetet, illetve depressziót okozott a COVID-19 járvány – derül ki az UNICEF Magyarország és a Publicus Intézet közös kutatásából.
Melyek a leggyakrabban előforduló mérgezések?
A mérgezés legtöbb esetben véletlenszerű, gyakran az is előfordul, hogy olyan anyagtól alakul ki, amelyet mindennap használunk. Mi okoz leggyakrabban mérgezést?
Iskolakezdés és betegségek – mire számíthat a szülő?
Iskola és óvodakezdés során gyakran tapasztalható, hogy alig kezdődött el a félév gyermekünk rövid idő elteltével megbetegszik. Ilyenkor gyakran fordulnak elő náthás, felsőlégúti huruttal, köhögéssel járó megbetegedések a gyermek közösségekben.
Miért kell kezelni a prosztata megnagyobbodást?
50 év felett a férfiak közel fele tapasztalhatja a prosztata megnagyobbodás tüneteit, és éppen a gyakoriság miatt sokan legyintenek is rá, mondván, ez a kor velejárója. Holott ez a jelenség kezeletlenül további panaszokhoz vezethet.
Vissza a közösségbe – Hogyan előzzük meg a fertőzéseket?
Az őszi hónapok megérkezése egyet jelent a nyári szabadság végével; a gyermekek visszatérnek a közösségbe és a felnőttek is újra teljes gőzerővel kezdenek dolgozni. A hosszas közös zárt térben tartózkodás, közös mosdó használata számos betegség elterjedésének kedvezhet.
Milyen szövődményei lehetnek a mandulagyulladásnak?
A mandulagyulladás vírusos vagy bakteriális fertőzés következménye, amely számos egyéb betegség kialakulásához vezethet. Melyek ezek?
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Mikor és milyen szűrővizsgálatok javasoltak férfiaknak?
A szűrővizsgálatok célja, hogy bizonyos megbetegedéseket olyan korai stádiumban diagnosztizáljon, hogy teljes gyógyuláshoz vezető terápia legyen elérhető.
Hogyan zajlik az első nőgyógyászati vizsgálat?
A tinédzserek és fiatal nők többsége számára a nőgyógyászati vizsgálat az egyik legrettegettebb dolgok közé tartozik, pedig az éves rákszűrés bizony a felelősségteljes női lét velejárója. Mi történik...
Milyen szűrővizsgálatok javasoltak fiatal felnőtteknek?
A megelőzés, azaz prevenció jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Rendszeres, megfelelő szűrővizsgálatokkal számos betegség megelőzhető, illetve időben felismerhető, ami életmentő is lehet.
Mellvizsgálat lépésről lépésre
Az emlők rendszeres önvizsgálatát érdemes havonta egyszer elvégezni, ugyanis ezzel a mellrák kialakulása korai stádiumban észlelhető, ami nagymértékben növeli a gyógyulási esélyeket. De hogyan tegyük...