Fejlődéspszcihológiai állapotfelmérés

Fejlődéspszcihológiai állapotfelmérés

1 perces olvasási idő
Szerző: Czeizel Intézet,
Szüntelen aggódás a gyermeknevelésben: hol az étkezése, hol a rossz kedve, hol a megfelelő fejlődése, viselkedése miatt, és bár az esetek jelentős többségében mindez alaptalannak bizonyul, olykor mégis előfordul, hogy a picinek valamilyen szakmai segítségre van szüksége. Mit tehetünk ilyenkor?

A fejlődéspszcihológiai állapotfelmérésről a Czeizel Intézet klinikai szakpszichológusával, Kalmárné Rikker Zsuzsannával beszélgettünk.

Mikor ajánlott?

A Bayley III típusú teszt egy a gyermekek korai életkorában, 1 és 42 hónapos kor között (intézményünkben 6 hónapos kortól) alkalmazható fejlődési vizsgálat, melynek segítségével:

  • a gondolkodás,
  • a nyelvi készségek,
  • a mozgás,
  • a társas készségek,
  • valamint a viselkedés korosztálynak megfelelő fejlettségi szintjét mérik.

Mire jó a vizsgálat?

A kisbabák felmérése kétféleképpen végezhető:

  • prevenciós jelleggel kockázatbecslés céljából, tehát a szülők által egészségesnek, tünetmentesnek tartott gyermeknél kb. 50 perces szűrővizsgálat formájában,
  • illetve a már észlelt fejlődésbeli eltérés gyanújával érkező gyermekek esetén, kb. 90 perces, átfogó diagnosztikai vizsgálatként.

A teszt elsődleges célja, hogy azonosítsa a megkésett fejlődésű gyermekeket és információkkal szolgáljon az esetleges beavatkozások, fejlesztések megtervezéséhez.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

„A teljes tesztnek alapvetően két része van, egy az otthoni viselkedést, társas érzelmi fejlődést felmérő kérdőív, amit az édesanya vagy az édesapa tölt ki, és egy másik, amit a vizsgálat során a kisgyermek érdeklődését felkeltő feladatok segítségével veszünk fel.

Ez utóbbit úgy kell elképzelni, hogy egy bőröndben vannak különböző játékok, játékos feladatokhoz kellékek. Ezek közül a gyermek életkorának megfelelő eszközöket felhasználva, egy pontosan meghatározott, szigorú protokoll mentén figyeljük meg a kicsik játéktevékenységét, kapcsolatkészségét, nyelvhasználatát, mozgását különböző helyzetekben.

Mindkét részhez pontokat számítunk, ezekből áll össze végeredmény, melynek segítségével meg tudjuk állapítani, hogy a többi hasonló korú kisgyermekhez képest milyen területen, milyen mértékű az eltérés, és ennek ismeretében ki tudjuk jelölni a fejlesztés irányát és módját is” – magyarázta a szakértő. A teszt segítségével a kisgyermek fejlődésének pontos utánkövetésére is lehetőség van.

Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

Mind a szűrővizsgálat, mind a diagnosztikai vizsgálat előtt a szülők kézhez kapnak egy előzetes tájékoztatást, valamint egy az anamnézis felvételéhez szükséges kérdőívet. Előbbi segít abban, hogy a helyszínre már felkészülten érkezzenek, utóbbi kitöltése pedig a szakpszichológus munkáját könnyíti meg. Mivel a gyerekek ilyen kicsi korban még elég fáradékonyak, a teszt mindig az ő vizsgálatukkal kezdődik, azt követően kerül sor a szülőkkel való egyeztetésre.

Fejlődéspszcihológiai állapotfelmérés - Részletesen a témáról
Mit tehetünk, ha nem megfelelően fejlődik a gyermekünk?
Egy gyermek felnevelése rengeteg felejthetetlen, gyönyörű pillanattal jár, vannak azonban nehezebb időszakok is, amikor a picinek valamilyen szakmai segítségre van szüksége az egyes területeken mutatott elmaradások korrigálása, vagy épp kiemelkedő tehetségének gondozása érdekében. Mi a teendő ilyenkor?
Mikorra éri utol fejlődésben egy koraszülött a társait?
Az időre született csecsemőkhöz hasonlóan, a koraszülöttek esetében is fontos a fejlődési mérföldköveket felmérő, a gyermekgyógyászatban meghatározott kötelező szűrővizsgálatok elvégzése. Mikor, milyen vizsgálat ajánlott? Mit mutat, és honnan láthatjuk, hogy megfelelően fejlődik a baba?
Milyen vizsgálatokat tartalmaz a terhesgondozás?
A kötelező és választható vizsgálatok folyamatosan bővülő soráról és a bennük rejlő lehetőségekről a Czeizel Intézet szakmai igazgatójával, Dr. Tidrenczel Zsolt szülész-nőgyógyász és klinikai genetikus főorvossal beszélgettünk.
Bővebben
Bővebben
Hasznos lehet
Mikorra éri utol fejlődésben egy koraszülött a társait?
Az időre született csecsemőkhöz hasonlóan, a koraszülöttek esetében is fontos a fejlődési mérföldköveket felmérő, a gyermekgyógyászatban meghatározott kötelező szűrővizsgálatok elvégzése. Mikor...
Mit tehetünk, ha nem megfelelően fejlődik a gyermekünk?
Egy gyermek felnevelése rengeteg felejthetetlen, gyönyörű pillanattal jár, vannak azonban nehezebb időszakok is, amikor a picinek valamilyen szakmai segítségre van szüksége az egyes területeken...