Czeizel Intézet cikkei

A Czeizel Intézet meghatározó szerepet tölt be a magzati diagnosztikában Magyarországon. 25 éves tevékenysége során az Intézetnek tulajdonítható a különböző fejlődési rendellenességek komplex szűrésére irányuló módszerek bevezetése és elterjesztése a hazai várandósgondozásban. 

Mit tehetünk, ha problémáink vannak a szoptatással?
2022.02.20. 15:10
A rengeteg pozitív hatás mellett nem titok, hogy a szoptatásnak is vannak árnyoldalai, amikről fontos beszélni, hiszen az ezzel járó stresszt, kellemetlenségeket a legtöbb szoptató édesanya legalább egyszer maga is megtapasztalja.
Oltatni vagy nem oltatni?
2022.02.18. 20:05
Az immár több mint két éve húzódó, szinte napról napra változó vírushelyzetben kismamaként még nagyobb kihívás eligazodni, válaszokat találni, az oltást, a lehetséges szövődményeket, gyermekünk védettségét és az érvényben lévő egészségügyi ajánlást illetően. Mikor, milyen vakcinával, hány dózis az ideális, és valós védettséget ad-e a legújabb variánsok ellen?
Meddig és hogyan érdemes szoptatni?
2022.02.17. 17:55
A szoptatás mindig is a babavállalás egyik központi kérdésköre volt, az erre vonatkozó tippek, ajánlások, vélemények az orvoslás fejlődésével együtt, gyakorlatilag folyamatosan változtak. Ezzel kapcsolatban a Czeizel Intézet IBCLC laktációs szaktanácsadójával, Bocskainé Irénnel beszélgettünk.
Milyen kockázatokkal járhat a terhesség 40 felett?
2022.02.09. 17:05
Manapság egyre több nővel fordul elő, hogy a negyedik X-et is elhagyja, mire úgy érzi készen áll és a feltételek is adottak arra, hogy gyermeket vállaljon. Arról, hogy ebben az életszakaszban a terhesség milyen veszélyekkel járhat dr. Tidrenczel Zsolttal a Czeizel Intézet szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Együnk kettő helyett? - dietetikai tanácsadás várandósoknak
2022.02.01. 19:55
Mikor, miből, mennyit? Három a számtalan kérdés közül, amik a babavárás ideje alatt eszünkbe jut a helyes táplálkozással kapcsolatban. Ezek megválaszolásában segít a Czeizel Intézet dietetikusa, Bakonyi Melinda.
Miért fontos a megfelelő étrend a babavárás ideje alatt?
2022.01.31. 12:10
Számtalan kérdés merül fel a babavárás ideje alatt a helyes táplálkozással kapcsolatban. Ezek, és még rengeteg másik megválaszolásában segít a Czeizel Intézet dietetikusa, Bakonyi Melinda.
Mit mondjunk a gyermekünknek a kisbabák születéséről?
2021.12.25. 07:15
Karácsonykor egy kisbaba, egy család születését ünnepeljük és ilyenkor még több gyermekben merül fel a kérdés, hogy hogyan is születnek a babák. Erre a szülők sokféle választ szoktak adni, a legkisebbeknek általában mesék segítségével magyarázzák el egy új családtag érkezését. Neked mi a meséd, ha felteszi "a kérdést"?
Kiknek javasolt a NIPT?
2021.12.15. 15:55
Az orvostudomány többi ágazatához hasonlóan a terhesgondozás is egyre inkább a korai diagnosztika, a prevenció irányába tolódik el. A nem invazív prenatális tesztek (NIPT) kimutathatnak olyan eltéréseket is, amelyet a többi vizsgálat nem. Mit érdemes tudni róla?
Mikortól javasolt a méhnyakrák szűrés?
2021.12.14. 13:05
Mikortól ajánlott a nőgyógyászati szűrés? Hogyan választanak fogamzásgátló tablettát egy tinédzser számára? Miért fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk a szűréseken? A Czeizel Intézet szülész-nőgyógyász szakorvosát, Dr. Krauth Barbarát kérdeztük a tinédzser nőgyógyászati ambulanciával kapcsolatban.
Milyen vizsgálatokat tartalmaz a terhesgondozás?
2021.12.10. 16:35
A kötelező és választható vizsgálatok folyamatosan bővülő soráról és a bennük rejlő lehetőségekről a Czeizel Intézet szakmai igazgatójával, Dr. Tidrenczel Zsolt szülész-nőgyógyász és klinikai genetikus főorvossal beszélgettünk.