Czeizel Intézet cikkei

A Czeizel Intézet meghatározó szerepet tölt be a magzati diagnosztikában Magyarországon. 25 éves tevékenysége során az Intézetnek tulajdonítható a különböző fejlődési rendellenességek komplex szűrésére irányuló módszerek bevezetése és elterjesztése a hazai várandósgondozásban. 

Hogyan zajlik az első nőgyógyászati vizsgálat?
2021.12.01. 20:05
A tinédzserek és fiatal nők többsége számára a nőgyógyászati vizsgálat az egyik legrettegettebb dolgok közé tartozik, pedig az éves rákszűrés bizony a felelősségteljes női lét velejárója. Mi történik egy tinédzser nőgyógyászati ambulancián?
Mikorra éri utol fejlődésben egy koraszülött a társait?
2021.11.22. 11:35
Az időre született csecsemőkhöz hasonlóan, a koraszülöttek esetében is fontos a fejlődési mérföldköveket felmérő, a gyermekgyógyászatban meghatározott kötelező szűrővizsgálatok elvégzése. Mikor, milyen vizsgálat ajánlott? Mit mutat, és honnan láthatjuk, hogy megfelelően fejlődik a baba?
Egészséges lesz-e a koraszülött gyermek?
2021.11.19. 11:55
Ma Magyarországon kb. 8-9%-os a koraszülöttségi arány, ami azt jelenti, hogy évente minden tizedik, vagyis mintegy 8000 gyermek születik a terhesség 37. hete előtt. A Czeizel Intézet szakembereivel, Kalmárné Rikker Zsuzsanna, klinikai szakpszichológussal, Dr. Papp-Bozzai Barbara, gyermekgyógyásszal és Dr. Karádi Zoltán ultrahangspecialista, gyermek radiológus szakorvossal a koraszülöttekről beszélgettünk.
Mit tehetünk, ha nem megfelelően fejlődik a gyermekünk?
2021.11.13. 21:15
Egy gyermek felnevelése rengeteg felejthetetlen, gyönyörű pillanattal jár, vannak azonban nehezebb időszakok is, amikor a picinek valamilyen szakmai segítségre van szüksége az egyes területeken mutatott elmaradások korrigálása, vagy épp kiemelkedő tehetségének gondozása érdekében. Mi a teendő ilyenkor?
Milyen hatással lehet a COVID-19 a terhesség lefolyására?
2021.11.06. 10:00
A járvány okozta fokozott helyzet aggódó kismamák és orvosaik millióit foglalkoztatja szerte a világon. A jelenleg ismert legfontosabb információkat, kockázatokat és tudnivalókat gyűjtöttük össze a kismamák számára Dr. Tidrenczel Zsolttal, a Czeizel Intézet szakmai igazgatójával.
Terhesség és Covid - Mi a teendő fertőzöttség esetén?
2021.11.03. 15:55
Nap mint nap jelennek meg újabb kutatások, amelyek a COVID fertőzés terhességre gyakorolt kockázataival, valamint a védekezésül szolgáló oltások hatásaival foglalkoznak. Dr. Tidrenczel Zsolt, a Czeizel Intézet szakmai igazgatója ezekről beszélt.
Hogyan vezessük be az allergéneket a gyermek étrendjébe?
2021.10.08. 07:30
Bartus-Preizler Gabriellával, a Czeizel Intézet gyerekdietetikusával a legújabb hozzátáplálási trendekről beszélgettünk.
Mire figyeljünk a hozzátáplálás során?
2021.10.07. 11:35
A gyermekek táplálása már tulajdonképpen a várandósság ideje alatt is rengeteg kérdést vet fel a szülőkben, a születést követő hetekben, hónapokban, években pedig ez a bizonytalanság gyakran még tovább fokozódik, hiszen a felkínált ételek minősége a gyermek megfelelő fejlődésében, és az evéshez, ételekhez való későbbi viszonyában egyaránt meghatározó szerepet játszik.
Mit tegyünk, ha válogatós a babánk?
2021.10.06. 17:30
A babák, kicsi- és nagygyerekek étkezésével kapcsolatban az egyik leggyakoribb probléma a válogatósság, szinte minden szülő megküzd ezzel az akadállyal legalább egyszer a gyermek fejlődése során. Mit tehetünk ellene?
Mikor javasolt a gerinc ultrahang?
2021.09.03. 07:15
Az újszülött babák gerincének ultrahangvizsgálatával számos olyan rendellenességre, akár neurológiai problémákra, eltérésekre is fény derülhet, melyek a terhesség során, valamint újszülött korban más vizsgálatokkal még nem kimutathatók.