Gyógyszeres terápia

Gyógyszeres terápia

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A gyógyszeres terápia a szájon át beszedhető gyógyszerek, infúziók, injekciós és/vagy ízületbe adható készítmények, gyógyszer tartalmú pakolások, krémek használatára épülő terápiát jelenti.

A gyógyszeres terápiát az alábbi esetekben használjuk:

Tüneti terápia esetén

Bár a legtöbbször a tüneti kezelést kombináltan alkalmazzák, bizonyos betegségek esetén nagy szerepe lehet a tüneti terápiának. Ezeknél a kórképeknél elsősorban az életminőség javítása (pl. fájdalomcsillapítás) a cél, ami szájon át szedett gyógyszerekkel, helyi injekciós készítményekkel vagy izomba/vénába adott szerekkel történik.

Oki kezelésnél

Bizonyos betegségek esetén a terápia a gyógyszerek tartós adagolását jelenti, ami történhet szájon át alkalmazható gyógyszerekkel vagy injekciós készítményekkel. Oki terápiát általában autoimmun vagy ízületi gyulladásos betegségeknél alkalmaznak.

Speciális esetekben

A kezelés kúraszerűen, több alkalommal történik (pl. RA, SNSA, köszvény)

A gyógyszeres terápia előtt, minden esetben kérjük ki háziorvosunk véleményét. Amennyiben a kapott gyógyszerrel kapcsolatos mellékhatást, szövődményt tapasztalunk, jelezzük azt kezelőorvosunknak.

Útmutató

  • A gyógyszeres terápia a szájon át beszedhető gyógyszerek, infúziók, injekciós és/vagy ízületbe adható készítmények, gyógyszer tartalmú pakolások, krémek használatára épülő terápiát jelenti.
  • A gyógyszeres terápia előtt, minden esetben kérjük ki háziorvosunk véleményét.
  • Amennyiben a kapott gyógyszerrel kapcsolatos mellékhatást, szövődményt tapasztalunk, jelezzük azt kezelőorvosunknak.
Gyógyszeres terápia - Részletesen a témáról
Tanácsos-e a parlagfű allergiát parlagfűvel kezelni?
Sokakat elbizonytalanítanak az évről évre megjelenő, magukat „természetes” módszerként hirdető megoldások az allergia kezelésére. Ennek egyik szélsőséges példája, amikor az allergiás számára annak a növénynek, vagy a főzetéből készített tea, lekvár rendszeres fogyasztását javasolják, amire allergiás. De vajon valóban javasolt-e ez a módszer?
Hogyan ismerjük fel a gyermekkori asztma tüneteit?
Hogyan ismerjük fel a gyermekkori asztma tüneteit? Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük erről.
Tippek a légkondi okos használatához
Nem csak fej- és torokfájás, de ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek a légkondicionáló nem körültekintő használata miatt.
Mire figyeljünk nyáron, ha asztmások vagyunk?
Asztma esetén fulladást, nehézlégzést, asztmás rohamot is kiválthat, ha az allergiát okozó növény virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben. Mire figyeljünk nyáron, ha asztmások vagyunk?
Hogyan védekezzünk lupus esetén?
A szisztémás lupus nem gyógyítható, de az idejében megkezdett kezeléssel az állapotromlás és a szövődmények nagyobb eséllyel megelőzhetőek. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa a fényvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet.
5 gyakori nyári tünet, amivel orvoshoz fordulunk
Hogyan szabadulhatok meg a fülbe jutott víztől? Mitől romlik a hallásom nyáron? Miért fáj a fülem? Mit használjak allergiás orrdugulás ellen? Ezekről és a megelőzésről, kezelésről kérdeztük dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ főorvosát.
Visszérproblémák: Mire figyeljünk nyáron?
A visszérproblémák nyáron fokozódhatnak, emiatt érdemes jobban odafigyelnünk az életmódunkra, ha el akarjuk kerülni a lábfeszüléssel, ödémával, lábgörcsökkel járó kellemetlen tüneteket. Mire figyeljünk nyáron?
Mit tegyek, ha inzulinrezisztenciára gyanakszom?
Gyakran fáradt vagy és előfordul, hogy éhes maradsz még az étkezések után is? Stresszes életmódot élsz? Erős a gyanúd, hogy inzulinrezisztenciád van? Járj utána!
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Milyen lázcsillapítót válasszunk?
A láz a szervezet egy védekező mechanizmusa, így nem kell minden esetben csillapítani. A láz maga nem betegség, hanem egy kísérő tünet, így csökkentése nem oki, hanem mindig tüneti terápia.
5 gyakori hiba, amit elkövethetünk antihisztamin szedése során
Nem a megfelelő gyógyszert, nem az előírt dózisban vagy túl rövid ideig szedjük. Az antihisztaminok szedésével kapcsolatban felmerülő gyakori problémákat dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész...
Milyen készítményt válasszunk a visszerek kezelésére?
A visszerek nem minden esetben jelentenek betegséget, gyakran csupán esztétikai problémák. Milyen hatóanyagokat válasszunk a visszeres láb kezelésére?
Fogamzásgátlás a változókorban
A változókorban (menupauza idején) a biztonságérzet megtartására nagyon ajánlottak a méhen belüli eszközök, melyekből a hormontartalmúak még pozitív hatással is lehetnek, sokkal elviselhetőbbé téve...