Hasnyálmirigyrák

Hasnyálmirigyrák

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan kezelhető?

Mennyire gyakori a hasnyálmirigyrák?

  • A WHO adatai szerint 2020-ban közel fél millió hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak világszerte.
  • 2018-as hazai adatok szerint Magyarországon majdnem 3000 főnél találtak rosszindulatú hasnyálmirigy daganatot.
  • Ezek a számok növekvő tendenciát mutatnak a korábbi évek statisztikáihoz viszonyítva.
  • Leggyakrabban 65-80 év között fordul elő.
  • Férfiakat valamelyest gyakrabban érinti, mint a nőket.

Milyen tényezők hajlamosíthatnak hasnyálmirigyrák kialakulására?

  • Környezeti faktorok, életmóddal összefüggő tényezők: elhízás, kalóriadús étrend, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás.
  • Családi halmozódás, örökletes daganat-szindrómák, öröklődő hasnyálmirigygyulladás.
  • Cisztás fibrózis.
  • Cukorbetegség (2-es típusú, magas inzulinszinttel járó forma).

Milyen tünetei lehetnek a hasnyálmirigyráknak?

  • Hasi fájdalom, mely gyakran kisugárzik a hátba.
  • A hasi fájdalom gyakran az éjszakai órákban fokozódik.
  • Sárgaság.
  • Újkeletű cukorbetegség.
  • Hányinger, hasmenés, székrekedés.
  • Általános tünetek: fogyás, étvágytalanság, elesettség, fáradékonyság, hőemelkedés, láz.

Hogyan kezelhető a hasnyálmirigyrák?

A komplex kezelési lehetőségek között szerepel a sebészi (műtéti) megoldás, valamint a gyógyszeres (kemo)-, és sugárterápia is. Az, hogy melyik betegnél milyen kezelés jöhet szóba egy több szakorvosból álló onkológiai bizottság (úgynevezett ’onko-team’) javasolja meg a szövettani típus, a daganat stádiuma és a beteg általános állapota, társbetegségei alapján. A hasnyálmirigyrák esetén teljes gyógyulására csak akkor van esély, ha az korai stádiumban, még szétterjedés előtt felismerésre kerül.

Miért különösen veszélyes a hasnyálmirigyrák?

Sajnos a hasnyálmirigyrák esetében a felfedezés legtöbbször csak későn, már előrehaladott (IV. stádium) esetekben történik, így a túlélési esélyek sokkal rosszabbak. A hasnyálmirigyrák átlagos ötéves túlélése 5-10 százalék körül van – ezzel az egyik legrosszabb kórjóslatú rosszindulatú daganattípusnak számít.

Megelőzhető-e a hasnyálmirigyrák?

Egyértelmű megelőzésre nincs lehetőség, de nagyon fontos a befolyásolható, életmóddal összefüggő rizikótényezők minimalizálása. Ismert rizikófaktorok esetén pedig elengedhetetlen a rendszeres kontrollvizsgálatokon való részvétel. Különösen fontos, hogy vegyük észre a korai jeleket, tartós hasi panaszok esetén forduljunk orvoshoz, hogy időben megkezdődhessen a célirányos kivizsgálás.

Források: WHO, GLOBCAN 2020:  https://gco.iarc.fr/today/online-analysis-pie, https://www.uptodate.com/contents/clinical-features-diagnosis-and-staging-of-gastric-cancer

Hasznos lehet
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza...
Hogyan segítsünk barátunkon, ha pánikrohama van?
Mit tehetünk, ha családtagunk vagy barátunk pánikrohamot kap? Tudunk-e valahogy segíteni neki, vagy van-e olyan dolog, amit semmiképp ne tegyünk ilyenkor?
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint...
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is...