Fájdalom

Fájdalom

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Szinte nincs olyan ember a földön, aki ne érzett volna hosszabb vagy rövidebb ideig fájdalmat legalább egyszer az életében; de mik lehetnek a kiváltó okai ennek a felettébb komplex jelenségnek, melyet az egyén érzelmi állapota és tapasztalatai is befolyásolnak.

A Fájdalom Társaságok Nemzetközi Szövetségének a meghatározása szerint a fájdalom tényleges vagy potenciális szövetkárosodással összefüggő kellemetlen szenzoros vagy emocionális tapasztalás. A fájdalmat több szempontból vizsgálták és csoportosították a kutatók. Az egyik ilyen csoportot a fájdalmat kiváltó okok alkotják:

  • mechanikai,
  • hőmérsékleti
  • kémiai ingerek.

Időtartam szerinti osztályozásnál megkülönböztetünk

  • akut, vagyis rövidebb ideig tartó és
  • krónikus, akár több éven keresztül elhúzódó fájdalmakat is.

Az akut fájdalom mechanikai vagy hőmérsékleti behatásra jön létre az agykéregben. Az inger hatására a fájdalomérzet 0,1 másodperc alatt jön létre és ez késztet bennünket azonnali cselekvésre, mely akár életmentő is lehet. Többnyire a kiváltó ok megszűnését követően a kellemetlen érzés csökken, rövid időn belül pedig meg is szűnik.

Mit nevezünk krónikus fájdalomnak?

A krónikusnak a három hónapnál hosszabb ideig fennálló fájdalmat nevezzük. A világ lakosságának mintegy fele él fájdalommal, ebből közel 50% erős, krónikus fájdalommal küzd, mely akár 10-15 évig is jelen lehet az egyén életében. A gyötrő, szűnni nem akaró fájdalom, a betegek fizikai aktivitásait is korlátozza, ezért nem hagyhatjuk figyelmen kívül a szociális, pszichés és szexuális problémák jelentkezését sem.

További tüneteket okozhat

A krónikus fájdalommal küzdő betegek nagy része depressziótól és hangulatingadozástól szenved és teljesen elzárkózik a külvilágtól, mely elmagányosodásba torkollhat. A fájdalmat kiváltó okok között dobogós helyet foglalnak el a mozgásszervi valamint a rákos megbetegedések.

Fő cél az okok feltárása

A fájdalom mindig egyedi, nem lehet az embereknél tapasztalt mértékét összehasonlítani. Az orvosok kötelessége az alapbetegség okainak feltárása mellett a fellépő fájdalmak megszűntetése vagy csökkentése, melyre a megfelelő diagnózis felállítása után a hatékony terápia kiválasztásával gyakorlatilag minden esély megvan.

Útmutató

  • A fájdalom tényleges vagy potenciális szövetkárosodással összefüggő kellemetlen szenzoros vagy emocionális tapasztalás.
  • Időtartam szerint megkülönböztetünk akut vagy krónikus fájdalmat.
  • A krónikus fájdalomnak a három hónapnál hosszabb ideig fennálló fájdalmat nevezzük.
  • A diagnózis felállítása után a hatékony terápia kiválasztása a fájdalom típusától függ.
Fájdalom - Részletesen a témáról
Visszérproblémák: Mire figyeljünk nyáron?
A visszérproblémák nyáron fokozódhatnak, emiatt érdemes jobban odafigyelnünk az életmódunkra, ha el akarjuk kerülni a lábfeszüléssel, ödémával, lábgörcsökkel járó kellemetlen tüneteket. Mire figyeljünk nyáron?
Miért veszélyes a trombózis?
Amikor fokozott a véralvadás, az erekben vérrögképződés indulhat, melyet trombózisnak nevezünk. Miért veszélyes? Milyen típusai lehetnek? Megelőzhető-e a kialakulása?
Milyen terápiák segíthetnek a porckopáson?
Sportolásnál, futásnál, de akár lépcsőzésnél, felállásnál is fájdalommal járhat a térdben jelentkező porckopás. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a fájdalom csökkenthető, a maradék porcállomány pedig megóvható.
Mit egyek, ha köszvényes vagyok?
A magas húgysavszint által okozott kellemetlen tünetek helyes étrenddel csökkenthetőek lehetnek. Fontos, hogy akkor se térjen vissza a beteg korábbi étrendjére, ha panaszai mérséklődnek. Gyakori kis étkezésekkel és az étkezési szabályok betartásával a rohamok megelőzhetőek.
Honnan tudhatod, hogy a betegséged több, mint megfázás?
A hűvösebb, őszi időjárás miatt sokszor nehezen tudjuk eldönteni, hogy egy könnyebb megfázással vagy egy komolyabb vírussal állunk szemben. Összeszedtük azokat a jeleket, amelyek segíthetik eldönteni, melyik állhat a háttérben.
Hogyan enyhíthetjük a krónikus kismedencei fájdalmat?
Krónikus kismedencei fájdalom esetén a köldök alatt és a csípő közötti területen tapasztalhatunk kellemetlen érzést. Az alhasi fájdalom legalább 6 hónapig vagy annál tovább tart, amely legtöbb esetben csak időszakosan előforduló, bosszantó tünet, de előfordulhat az is, hogy akadályoz minket a mindennapi tevékenységeinkben is (pl. alvás, munka, stb.) Mit tehetünk ellene?
Hogyan dolgozzuk fel könnyebben a traumákat?
A túl nagy és/vagy túl intenzív stresszhelyzeteket, traumatikus élményeket feldolgozni nem egyszerű, testünk és lelkünk egyaránt sérülhet benne. Mit tehetünk azért, hogy könnyebben viseljük ezeket a megpróbáltatásokat?
Hogyan befolyásolhatja a gyász az egészségünket?
A gyász sajnos életünk része, amely testi és lelki változásokat hozhat. Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen hatással lehet az egészségünkre, és mit tehetünk ellene.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.