Izomfájdalom

Izomfájdalom

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az izomfájdalom teljesen ártalmatlan jelenség lehet, ha előtte fizikai aktivitást végeztünk, azonban számos egészségügyi probléma okozhatja ezt a tünetet. Mi állhat a háttérben, ha indokolatlanul jelentkezik?

Fibromyalgia

A fibromyalgia testszerte jelentkező izomfájdalmat és merevséget okozhat. Ilyenkor érzékenyebbek lehetünk a fájdalom fennállására, fáradtságot, de akár tompaságot is tapasztalhatunk.  

Lyme-kór

A Lyme-kórral fertőzött kullancscsípés után az első 3-30 napban izom- és ízületi fájdalmakat, kiütéseket, duzzadt nyirokcsomókat, lázat, illetve hidegrázást tapasztalhatunk. A betegség kezeletlenül hagyva hosszú távon ízületi merevséget, fájdalmat, esetleg gyulladást okozhat, ezért ha a csípés után ezeket a tüneteket tapasztaljuk, minden esetben keressük fel kezelőorvosunkat.

Ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladásnak számos formája létezik, amelyeknél gyakran tapasztalhatunk ízületi fájdalmat, ami az izomban is merevséget, illetve duzzanatot eredményezhet. Az életkor előrehaladtával ezek a tünetek nagyobb eséllyel alakulhatnak ki, de akkor is gyakran előfordul, ha megsérül egy ízület vagy egyéb örökletes ízületi betegség áll fenn.

Rabdomiolízis

Katonaságban, tűzoltóságban dolgozók vagy állóképességi sportolók esetében, esetleg idősebb korosztálynál gondolnunk kell a rabdomiolízis kockázatára is. Ritka állapot, azonban ez a betegség is okozhat izomfájdalmat, gyengeséget vagy duzzanatot az izomszövetet érintő károsodás miatt.

Covid-19

A COVID-19 egyik leggyakoribb korai tünete a láz, a köhögés és az izomfájdalom vagy izomgyengeség. Minél súlyosabb a betegség, annál hosszabb ideig jelentkezhetnek az izomszöveteket érintő tünetek.

Influenza

Az influenza során fellépő izomfájdalom az immunrendszer vírusra adott válaszának eredménye, nem pedig maga az influenza okozza ezt. Megfázás és orrmelléküreg-gyulladás során is jelentkezhet, ám influenza esetében fájdalmasabb, kifejezettebb lehet.

Gyógyszeres kezelés mellékhatása

Bizonyos gyógyszerek (pl. sztatinok) mellékhatása lehet az izomfájdalom és izomgyengeség. A koleszterinszint csökkentő gyógyszereket szedők kb. 10-20 százalékánál jelentkeznek ezek a tünetek.

Vérszegénység

Bár a vérszegénység általában nem okoz izomfájdalmat, a sejtek, szövetek oxigénhiánya miatt tapasztalhatunk izomfáradtságot és izomgyengeséget.

Sclerosis multiplex

Sclerosis multiplex esetén gyakori tünet lehet az izom merevsége, görcsössége, ami a testen belül bárhol előfordulhat, megjelenése legtöbbször véletlenszerű.

Lupus

A lupus egy olyan autoimmun betegség, amelyben az érintettek több mint 90 százalékánál jelentkezik izom- és ízületi fájdalom.

Alacsony D-vitamin-szint

A szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen a megfelelő D-vitamin-szint. Hiánya fájdalmas ízületeket és izomgörcsöket okozhat.

Forrás: https://www.webmd.com/pain-management/ss/sore-muscles-something-else

doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.