Életmód

Életmód

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az egészséget meghatározó tényezők közé tartozik az életmód, melybe beletartozik minden olyan tevékenység, melyet az ember rendszeresen végez (pl.: munka, táplálkozás, mozgás, pihenés, szórakozás).

Az egészségügyi világszervezet (WHO) megfogalmazása szerint az életmód az ember ismételten, szokásszerűen végzett tevékenységeinek rendszere, mellyel szükségleteit elégíti ki. Az egészségre gyakorolt hatása megkérdőjelezhetetlen, a helytelen életmódbeli szokások (pl. egészségtelen táplálkozás) nagymértékben hozzájárulnak a krónikus betegségek (pl. magas vérnyomás) kialakulásához.

Az egészséges életmód összetevői

  • Rendszeres testmozgás: A heti minimum 3 alkalommal végzett testmozgás, fokozatos terhelés mellett jótékony hatással van az egészségünkre.
  • Étrend: Emellett a kiegyensúlyozott és változatos étrend számos betegség megelőzésében játszhat szerepet, azonban már kialakult kórkép esetén megfelelő diétával nagy mértékben javítható vagy akár tünetmentessé is tehető egy-egy betegség.

A mentális egészséghez nagyban hozzájárul a függőségek elhagyása (dohányzás, drog, alkohol), a megfelelő konfliktuskezelés, stresszmentes légkör és a kiegyensúlyozott szexualitás élet kialakítása. Továbbá a személyes higiénia (fogápolás, tisztálkodás) és tiszta környezet is befolyásolhatja egészségi állapotunkat, de az időben történő orvoshoz fordulás, a prevenció szerepe is fontos, hiszen egy-egy szűrővizsgálat akár életet is menthet.

Útmutató

  • Az életmód az ember ismételten, szokásszerűen végzett tevékenységeinek rendszere, mellyel szükségleteit elégíti ki.
  • Az egészséges életmód legfőbb összetevői a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott és változatos étrend, fontos a függőségek elhagyása, a mentális egészség megőrzése és a preventív szemlélet.
Életmód - Részletesen a témáról
Tanácsos-e a parlagfű allergiát parlagfűvel kezelni?
Sokakat elbizonytalanítanak az évről évre megjelenő, magukat „természetes” módszerként hirdető megoldások az allergia kezelésére. Ennek egyik szélsőséges példája, amikor az allergiás számára annak a növénynek, vagy a főzetéből készített tea, lekvár rendszeres fogyasztását javasolják, amire allergiás. De vajon valóban javasolt-e ez a módszer?
Hogyan ismerjük fel a gyermekkori asztma tüneteit?
Hogyan ismerjük fel a gyermekkori asztma tüneteit? Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük erről.
Mire figyeljünk nyáron, ha asztmások vagyunk?
Asztma esetén fulladást, nehézlégzést, asztmás rohamot is kiválthat, ha az allergiát okozó növény virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben. Mire figyeljünk nyáron, ha asztmások vagyunk?
Hogyan védekezzünk lupus esetén?
A szisztémás lupus nem gyógyítható, de az idejében megkezdett kezeléssel az állapotromlás és a szövődmények nagyobb eséllyel megelőzhetőek. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa a fényvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet.
Nyári tanácsok hisztamin intoleranciások részére
A nyári időszak több kihívást is tartogat a hisztamin diétát folytatók számára. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük arról, hogy mire fontos figyelni az étkezésben, hisztamin intolerancia esetén.
Életmód szívelégtelenség esetén
A szívelégtelenség napjaink népbetegsége. A felnőtt lakosság 2-3% érintheti, de az életkor előrehaladtával az arány akár 10% is lehet. A szívelégtelenségnek számos oka lehet, pl. magas vérnyomás, szívinfarktus, szívbillentyű elváltozás, fejlődési rendellenességek, egyéb szívizombetegségek.
Mit reggelizzen a cukorbeteg?
A cukorbetegség kezelésének legfontosabb eleme az életmódterápia, melynek során nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő, személyre szabott táplálkozásra. A diéta megtervezésénél figyelembe kell venni a szervezet napszaki inzulin érzékenységét, így nem mindegy, mikor mit fogyaszt a beteg.
A legjobb speciális menüt is kínáló hazai éttermek
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Mikor használjunk hypot és mikor ne?
A különböző fehérítőszereket (pl. hypo) gyakran használhatjuk a háztartásban fertőtlenítésre, tisztításra és nem utolsó sorban fehérítésre, azonban vannak olyan esetek, amikor jobb kerülni a velük...
Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?
Esti edzés, alkoholfogyasztás, tv-nézés... ártalmatlannak tűnő tevékenységek, mégis nagy hatással lehetnek a mindennapi egészségünkre. Hogyan?
Hogyan közlekedjünk biztonságosabban?
A biztonságos vezetés alaptétel a közlekedés során, azonban ezen kívül van még néhány olyan dolog, amit érdemes megtennünk azért, hogy ne csak a vezetésünk, hanem a környezetünk és az autónk is...
Igyunk vagy ne igyunk sört edzés után?
A sör a harmadik legtöbbet fogyasztott ital a világon a víz és a tea után, így gyakran fogyasztják testmozgás után is ezt a hűsítőt. De vajon ugyanolyan hatékony-e, mint a többi sportital, a víz, a...