Emésztési zavar

Emésztési zavar

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az emésztési zavar gyakori jelenség, bizonyos betegségek elősegítik annak előfordulását. Kik a veszélyeztetettek? Milyen módon diagnosztizálható és hogyan kezelhető az a probléma? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban.

Milyen tüneteket tapasztalhatunk?

Az étkezés után tapasztalt kellemetlen teltségérzetet dyspepsia néven ismeri az orvostudomány. Nem ritka, hogy a kényelmetlen érzést a gyomor felső részében kialakuló, égő fájdalom kíséri. Emésztési zavar esetén a beteg gyakran érzi magát puffadtnak, teltnek, étkezéseit böfögés, gázosodás kíséri. Tapasztalhat hányingert, hányást, szájában érezhet savas ízt, gyomra gyakran morog. A has felső részében gyomorégést érzékel, ezt a tünetet pedig hasi fájdalom is kísérheti. A tüneteket a fokozott stressz erősítheti. Az emésztési zavarban szenvedők gyakran szenvednek gyomorégéstől is, de utóbbit a gyomorsavak nyelőcsőbe áramlása okozza.

Kit veszélyeztet az emésztési zavar kialakulásának kockázata?

Sajnos bárkit érinthet ez a rendellenesség, korra, nemre való tekintet nélkül. Kialakulásának kockázatát mindenképpen növeli a túlzott alkoholfogyasztás, a gyomorirritációt kiváltó készítmények szedése, a fekély, a szorongás, a depresszió. Az emésztési zavar eléggé gyakori megbetegedés.

Mi okozza az emésztési zavart?

Bizonyos betegségek elősegítik az emésztési zavar kialakulását, ilyen:

  • a fekély,
  • a GERD,
  • a gyomorrák,
  • a gastroparesis,
  • gyomorfertőzés,
  • irritábilis bél szindróma,
  • krónikus hasnyálmirigygyulladás,
  • pajzsmirigybetegség
  • gyógyszerek (pl. aszpirin, fájdalomcsillapító, fogamzásgátló tabletta, szteroid tartalmú gyógyszerek, bizonyos antibiotikumok, pajzsmirigygyógyszerek)

A fentiek mellett a nem megfelelő életmód is okozhat emésztési zavart. Fokozottan veszélyeztetett az, aki túl sokat, túl gyorsan eszik, vagy magas zsírtartalmú ételeket vesz magához. Ha étkezés közben túl sok levegő jut a gyomorba, puffadás, böfögés alakulhat ki.

A túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás szintén kockázati faktor, de a stressz és a fáradtság sem tesz jót az emésztésnek. Amennyiben a fenti tényezők egyike sem igaz, az állandó emésztési zavara azonban mégis fennáll, funkcionális dyspepsiára gyanakszanak az orvosok. Emésztési zavar nőknél a terhesség középső és utolsó trimeszterében gyakran előfordul. Ezt okozhatja a terhességi hormonváltozás, amely ellazítja az emésztőrendszeri izmokat, de a növekvő méh is nyomhatja olyan mértékben a gyomrot, hogy zavart okoz.

Az emésztési zavar diagnosztizálása

A vizsgálat során mindenképpen fontos, hogy fény derüljön a rendellenesség hátterében húzódó esetleges betegségre. Az orvos minden bizonnyal vérvizsgálatot és hasi ultrahangot kér, rendelhet endoszkópos vizsgálatot is, melynek során egy rugalmas csőre szerelt kamerával vizsgálják a gyomrot.

Megelőzése

Ha a tünetek nem tartósak, néhány trükkel enyhíthetünk a tüneteken:

  • Ne rágjunk nyitott szájjal, és soha ne együnk túl gyorsan, ne beszéljünk evés közben. Így nem jut levegő a gyomorba, ezzel a tünetek enyhíthetők.
  • Ne igyunk étkezés közben, inkább utána. Késő este, különösen lefekvés előtt ne együnk.
  • Étkezések után nem árt pihenni egy keveset.
  • Ne dohányozzunk, és ne fogyasszunk mértéktelenül alkoholt.

Az emésztési zavar kezelése

Életmódbeli változtatásokkal sokat tehetünk az emésztési zavar kialakulása ellen. Ha azonban a tünetek hamarosan nem enyhülnek, esetleg máskor is, rendszeresen jelentkeznek, érdemes felkeresni az orvost, aki minden valószínűség szerint gyógyszert ír a tünetek kezelésére.

Útmutató

  • Emésztési zavar esetén a beteg gyakran érzi magát puffadtnak, teltnek, étkezéseit böfögés, gázosodás kíséri. Tapasztalhat hányingert, hányást, szájában érezhet savas ízt, gyomra gyakran morog.
  • A rendellenesség korra, nemre való tekintet nélkül bárkit érinthet. Kialakulásának kockázatát növeli a túlzott alkoholfogyasztás, a gyomorirritációt kiváltó készítmények szedése, a fekély, a szorongás, a depresszió.
  • Bizonyos betegségek elősegítik az emésztési zavar kialakulását (pl. GERD, IBS, gyomorfekély).
  • Kivizsgáláshoz vérvizsgálatot, hasi ultrahangot vagy endoszkópos vizsgálatot is kérhet a kezelőorvos.
  • Életmódbeli változtatásokkal sokat tehetünk az emésztési zavar kialakulása ellen.
  • Ha a tünetek nem enyhülnek, rendszeresen jelentkeznek, érdemes orvoshoz fordulni, aki valószínűleg gyógyszert ír a tünetek kezelésére.
Emésztési zavar - Részletesen a témáról
Milyen tünetekkel jár a nikotinmegvonás?
A magyarországi lakosság csaknem 30 százaléka rendszeresen dohányzik, beleértve az e-cigaretta használókat is. A függőséget a nikotin okozza, amiből a dohányzónak egyre többre és többre van szüksége. Milyen tünetekkel jár a nikotinmegvonás?– erre adunk most választ az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakembereivel.
Hogyan segíthetjük magunkat  a gyászfolyamatban?
A gyász sokak számára az elmúlt időszak legfájdalmasabb élményévé vált. Nem mindegy, hogyan próbáljuk meg legfájdalmasabb veszteségeinket feldolgozni, hogyan végezzük el a gyászmunkát. Mit tegyünk és mit ne, amikor gyászolunk?
Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?
A Crohn-betegek diétájának legfontosabb célja az, hogy a felszívódási zavarok megszűnjenek, rendeződjön a beteg tápláltsági állapota, energia szintje.
Hogyan befolyásolhatja a gyász az egészségünket?
A gyász sajnos életünk része, amely testi és lelki változásokat hozhat. Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen hatással lehet az egészségünkre, és mit tehetünk ellene.
Hasfájás terhesség alatt - Mire figyeljünk?
A terhesség alatti hasfájás sokszor megrémíti a kismamákat, de gyakran csak a terhesség kísérő tünetei, melyek kezelést nem igényelnek. Fontos elkülöníteni a várandóság következményeként, vagy attól eltérő hasfájások mögött álló okokat. Hogyan tudjuk megkülönböztetni őket?
Mikor kell orvoshoz fordulni gyomorpanaszok miatt?
Nyáron jellemzően nagyobb a rizikója a gyomorrontásnak – különösen a kevésbé kiegyensúlyozott táplálkozás és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek miatt. Ha azonban nem múlnak a gyomorrontásos panaszok, ki kell vizsgálni.
Mikor indokolt a vastagbéltükrözés?
A vastagbéltükrözés (colonoscopia) a teljes vastagbél, illetve a vékonybél-vastagbél átmenet endoszkópos vizsgálatát jelenti, mely során egy kamerával áttekintik az emésztőrendszer alsó traktusát. Milyen esetekben lehet indokolt a vizsgálat?
Milyen tünetekkel jár a krónikus vastagbélgyulladás?
A vastagbél krónikus gyulladása kockázati tényezőként szerepel a daganatos megbetegedés kialakulásában. Milyen tünetei vannak? Miért fontos a diagnózis? Milyen szövődményei lehetnek? Dr. Kiss Zsolt Péter belgyógyász – családorvos válaszolt a kérdéseinkre.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Mikor kell orvoshoz fordulni gyomorpanaszok miatt?
Nyáron jellemzően nagyobb a rizikója a gyomorrontásnak – különösen a kevésbé kiegyensúlyozott táplálkozás és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek miatt. Ha azonban nem múlnak a gyomorrontásos...
Hogyan előzzük meg az emésztési zavarokat?
Ideális esetben kerülni kellene az olyan helyzeteket, amelyek emésztési zavart okozhatnak (pl. a gyors, habzsoló étkezéseket, a stresszt, a nehéz ételeket). De mégis mire figyeljünk, ha szeretnénk...