Milyen tünetekkel jár a krónikus vastagbélgyulladás?

Milyen tünetekkel jár a krónikus vastagbélgyulladás?

Milyen tünetekkel jár a krónikus vastagbélgyulladás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.12.15.
Szerző: Balogh Mária újságíró
A vastagbél krónikus gyulladása kockázati tényezőként szerepel a daganatos megbetegedés kialakulásában. Milyen tünetei vannak? Miért fontos a diagnózis? Milyen szövődményei lehetnek? Dr. Kiss Zsolt Péter belgyógyász – családorvos válaszolt a kérdéseinkre.

A vastagbél krónikus gyulladásos betegség tünetei

A rendszeresen visszatérő, vagy túl gyakran előforduló, bizonytalan eredetű hasi fájdalom – puffadás, görcsölés, teltségérzés -, intőjel. Akárcsak a visszatérő hányinger, hányás, ok nélküli fáradtságérzés, gyengeség, fogyás, hőemelkedés, és láz ugyancsak utalhatnak a betegség kialakulására.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Sokan elodázzák a segítségkérést, ha azt tapasztalják, hogy véres a székletürítésük, ha szűnni nem akaró gyomorfájdalmuk van. Mindkét esetben orvoshoz kell fordulni, és időben tisztázni a háttérben álló okokat. Ráadásul nem is kell mindenkor a legrosszabbra gondolni, mivel az aranyér is okozhat véres székletet, de elhanyagolni azt sem szabad. A kezeletlen szervi rendellenességek könnyen elfajulhatnak, s válhatnak nehezen gyógyíthatóvá, vagy tumoros betegséggé.

Milyen betegségeket válthat ki a vastagbél gyulladása?

A vastagbél krónikus gyulladásos betegségei, valamint a Crohn- betegség fontos kockázati tényezőként vannak jelen a beteg szervezetében, a későbbi daganatos betegség kialakulásában. Ez a két kórság az, aminek eltérése, elváltozása mellett alakul ki a legtöbb vastagbélrák.

Forrás: Balogh Mária, újságíró

Bővebben
Kapcsolódó témák
Szerző: Balogh Mária újságíró Megjelenés dátuma: 2021.12.15.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen tünetei lehetnek a Buerger-kórnak?
A Buerger-kór a végtagok kis- és közepes méretű artériáinak (és gyakran velük együtt a vénáknak is) a gyulladása, vérrögösödése, egyes esetekben következményes elzáródása.
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...