Röntgenvizsgálatok

Röntgenvizsgálatok

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A rötgen az egyik legismertebb képalkotó vizsgálati módszer, amely leggyakrabban a mellkast érintő betegségek és a csontszövetben történt sérülések, elmozdulások és törések tisztázására szolgál.

A röntgenkészülékek alacsony dózisú ionizáló sugárzással működnek, a szervezetet érintő sugárzás alacsony, a vizsgálat biztonságos. A várandós nők esetében azonban nem végezhető a vizsgálat, mivel a magzat fejlődésére káros hatással lehet, ezért ha a terhesség vagy annak gyanúja fennáll, értesíteni kell az orvost.

Leggyakrabban alkalmazott röntgenvizsgálatok

  • Koponya röntgenfelvétel
  • Orrmelléküreg felvételek
  • Mellkasröntgen
  • Mammográfia
  • Csontokról és ízületekről készített röntgenfelvételek

Általános tudnivalók a röntgenvizsgálatokról

  • A röntgen készítéséhez nincs szükség előkészületre, a vizsgálat nem jár fájdalommal, az egyetlen kellemetlenség az állvány hűvössége lehet.
  • Normál esetben a röntgentfelvétel elkészítése 1-2 percet vesz igénybe.
  • Előfordulhat, hogy technikai hiba vagy elmozdulás következtében meg kell ismételni a felvételt. 
  • A röntgenfelvételt radiológus szakorvos elemzi ki. Ha a röntgenképen az orvos elváltozást lát, szükség lehet oldalirányú felvétel készítésére vagy más diagnosztikai módszerekre.
  • A vizsgálat nem jár semmilyen fizikai beavatkozással, illetve fájdalommal, ezért utána nyugodtan visszatérhetünk a mindennapi élethez, nincs szükség pihenésre vagy otthon tartózkodásra. 
Röntgenvizsgálatok - Részletesen a témáról
Mit tudunk Kína koronavírus elleni vakcináiról?
A Covid-19 megbetegedés elleni vakcina előállítással kapcsolatos globális verseny folytatódik, amiben Kína igen komoly szerepet kap, hiszen egyre sikeresebb külföldön is a két élenjáró gyógyszeripari vállalata által fejlesztett védőoltás.
Hogyan ismerjük fel a gyermekkori asztma tüneteit?
Hogyan ismerjük fel a gyermekkori asztma tüneteit? Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük erről.
Mit lehet tudni az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinájáról?
Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszervállalat és az Oxford Egyetem által közösen fejlesztett Covid-19 elleni vakcinát 2021. januárjában, harmadikként – a Pfizer/BioNtech és a Moderna oltóanyagait követően – engedélyezték az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Mit lehet tudni a Szputnyik V Covid-19 elleni vakcináról?
A Szputnyik V Covid-19 elleni oltóanyagot az orosz Gamaleja Kutatóközpont sejtmikrobiológus csoportja fejlesztette ki. A magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyezte az orosz vakcina használatát, így 2021. februárjában meg is kezdték vele az oltási programot.
Mit lehet tudni a Janssen egydózisú Covid-19 elleni vakcinájáról?
A Johnson&Johnson amerikai cég belga leányvállalata, a Janssen által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina alkalmazását 2021. márciusában engedélyezte az Európiai Gyógyszerügynökség. Magyarországon 2021. áprilisában kezdődött meg vele az oltási program.
Mit lehet tudni a Sinopharm Covid-19 elleni vakcináról?
A kínai Sinopharm gyógyszercég által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcinával Magyarországon 2021. februárjában kezdődött meg az oltási program.
Mit lehet tudni a harmadik Covid-19 elleni oltásról?
Magyarországon – Európában elsőként – 2021. augusztus 1-jétől lehetőség van harmadik Covid-19 elleni oltóanyag beadatására. A vakcináció – az eddigiekhez hasonlóan – ingyenes és önkéntes.
Mi történik a testeddel, ha leszoksz a cigarettáról?
Hatalmas elszántság, erő és kitartás szükséges ahhoz, hogy valaki végleg le tudja tenni a cigarettát, főleg akkor, ha már több éve folytat füsttel mérgezett életmódot. Mi történik a szervezetünkkel, ha sikerül leszoknunk?
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Milyen gyakran javasolt a tüdőszűrés?
A tüdőszűrés (másnéven mellkasröntgen), olyan képalkotó eljárás, melynek során vizsgálhatóak elsősorban a tüdők és a mellhártya elváltozásai, emellett tisztább képet kaphatunk a tüdő érrendszeréről...
Mikor érdemes mellkas röntgent végezni?
A mellkas röntgen a mellkast érintő betegségek tisztázására szolgáló leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszer. A röntgenfelvételeken láthatóak a tüdők, a gátorüreg, a szív, a nagyerek, a...