Mikor érdemes mellkas röntgent végezni?

Mikor érdemes mellkas röntgent végezni?

Mikor érdemes mellkas röntgent végezni?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.10.28.
Szerző: doktorGO
A mellkas röntgen a mellkast érintő betegségek tisztázására szolgáló leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszer. A röntgenfelvételeken láthatóak a tüdők, a gátorüreg, a szív, a nagyerek, a bordák és a rekeszizom árnyéka, illetve bizonyos eltéréseik.

Gyakran készül mellkas röntgen tüdőgyulladás diagnosztizáláshoz, tüdőrák, tumoros tüdő áttét, TBC felderítésére, de a felvételeken látható az esetleges szívmegnagyobbodás, mellüreg folyadék vagy levegő, szívelégtelenség esetén folyadék jelenléte is a tüdőben.

Megelőző vizsgálatként panaszmentesen is készülhet mellkas röntgen (pl. tüdőszűrés), bizonyos munkakörök ellátásához ez akár kötelező is lehet. 40 éves kor fölött prevenciós jelleggel évente ajánlott mellkas röntgen vizsgálaton részt venni panaszmentesség esetén is.

A röntgenkészülékek alacsony dózisú ionizáló sugárzással működnek, a szervezetet érintő sugárzás alacsony, a vizsgálat biztonságos. A várandós nők esetében azonban nem végezhető a vizsgálat, mivel a magzat fejlődésére káros hatással lehet, ezért ha a terhesség vagy annak gyanúja fennáll, értesíteni kell az orvost.

A vizsgálat előtt

A mellkas röntgen készítéséhez nincs szükség előkészületre, azonban a felvétel előtti pár órában nem javasolt a dohányzás.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A röntgenfelvétel megkezdése előtt a felsőtestet szabaddá kell tenni, a nyakláncokat minden esetben le kell venni, hiszen ez ronthatja a kép minőségét. A felvétel készítése mély belégzésben történik, a lélegzetet vissza kell tartani, illetve nem szabad közben mozogni sem. A felvételt készítő asszisztens pontos utasítást ad, mikor kell mély levegőt venni és mikor lehet azt kifújni.

A vizsgálat nem jár fájdalommal, az egyetlen kellemetlenség az állvány hűvössége lehet, amihez a páciens odanyomja a mellkasát. A vizsgálat során a röntgenállvánnyal szemben kell állni, majd a vállakat leengedve, a karokat előre húzva át kell ölelni az állványt.

Előfordulhat, hogy technikai hiba vagy elmozdulás következtében meg kell ismételni a felvételt. 

A röntgenfelvételt radiológus szakorvos elemzi ki. Ha a röntgenképen az orvos elváltozást lát, szükség lehet oldalirányú felvétel készítésére vagy más diagnosztikai módszerekre.

A vizsgálat után

A vizsgálat nem jár semmilyen fizikai beavatkozással, illetve fájdalommal, ezért utána nyugodtan visszatérhetünk a mindennapi élethez, nincs szükség pihenésre vagy otthon tartózkodásra. 

Útmutató

  • A mellkas röntgen a mellkast érintő betegségek tisztázására szolgáló leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszer. 
  • Megelőző vizsgálatként panaszmentesen is készülhet mellkas röntgen.
  • A mellkas röntgen készítéséhez nincs szükség előkészületre, azonban a felvétel előtti pár órában nem javasolt a dohányzás.
  • A vizsgálat nem jár fájdalommal, az egyetlen kellemetlenség az állvány hűvössége lehet.
  • A röntgenfelvételt radiológus szakorvos elemzi ki.
Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.10.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen tünetei lehetnek a Buerger-kórnak?
A Buerger-kór a végtagok kis- és közepes méretű artériáinak (és gyakran velük együtt a vénáknak is) a gyulladása, vérrögösödése, egyes esetekben következményes elzáródása.
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...