Csontok

Csontok

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az emberi mozgásrendszer passzív része a csontozat és az ízületi rendszer. Sérülése, betegsége esetén érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, hiszen egy-egy elváltozásnál akár mozgáskorlátozottságot is tapasztalhatunk.

A test mozgásában, hely- és helyzetváltozásában résztvevő szerveket együttesen mozgásrendszernek nevezzük, amely aktív (vázizom) és passzív (csontváz) részekből áll. Az emberi szervezet szilárd vázát a csontváz alkotja, ami 206 csontból áll. Elsődleges feladata a mechanikai védelem, hiszen létfontosságú szerveket (pl. agyvelő, szív) borít be a csontszövet, de szerepet játszik a vérképzésben is. A csontok között folytonos (pl, koponya varratai) és megszakított összeköttetéseket (ízületek) különböztetünk meg.

Az emberi csontvázat különböző részei:

  • a végtagok csontjai és ízületei (felső és alsó végtag)
  • a törzs csontjai és ízületei (gerinc és mellkas)
  • a koponya csontjai és összeköttetései

A leggyakoribb elváltozások a passzív szervrendszerben:

  • törések
  • ficamok, rándulások
  • ízületi gyulladások
  • ízületi kopások
  • gerincferdülés
  • Spodylolysis (csigolyaív szakadás)
  • Gerincsérv
  • Spina bifida
  • Bechterew-betegség
  • Scheuermann-betegség
  • Osteoporosis

A csontot és ízületet érintő elváltozásokat különféle képalkotó diagnosztikai eszközökkel (röntgen, MRI, CT) vizsgálják. A leletek kiértékelése után a kezelőorvos kiválasztja a legmegfelelőbb kezelési tervet, ami jelenthet gipszelést, gyógytornát, pihentetést, jegelést, vény nélkül kapható készítmények használatát, stb.

Csontok - Részletesen a témáról
Mit tehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért?
A gyenge és törékeny csontok nem feltétlenül kell, hogy az öregkor velejárói legyenek. Bár a 30-as évinktől a csontszövet lebomlásának folyamata gyorsabbá válik, mint a csontépítésé, van pár dolog, amit megtehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért. Melyek ezek?
Milyen étrend ajánlott csontritkulás esetén?
A csontritkulásra ajánlott diéta elsődleges célja az optimális csúcscsonttömeg elérése, a csontvesztés lelassítása. Mire figyeljünk, ha csontritkulásban szenvedünk?
Mikor érdemes mellkas röntgent végezni?
A mellkas röntgen a mellkast érintő betegségek tisztázására szolgáló leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszer. A röntgenfelvételeken láthatóak a tüdők, a gátorüreg, a szív, a nagyerek, a bordák és a rekeszizom árnyéka, illetve bizonyos eltéréseik.
Mennyi Kalciumot fogyasszunk?
Megoszlanak a vélemények a Kalcium pótlásról, ezért megmutatjuk, hogy melyik a legelfogadhatóbb ajánlás, ha a táplálkozással kapcsolatos értékeket keresed.
Miért és mikor fontos a D-vitamin-hiány pótlása?
Az őszi-téli időszakban, október és március között, Magyarországon tízből kilenc embernél alakul ki D-vitamin-hiány, ami megduplázza a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát.
Mennyi D-vitamin ajánlott Covid fertőzöttség esetén?
Az elmúlt években lényegesen, 3-5-szörösére nőtt a téli hónapokban D-vitamint fogyasztók aránya. Azt már régóta tudjuk, hogy a téli, napfénymentes időszakokban érdemes a D-vitamin-pótlásról gondoskodnunk, de hogy mennyi a javasolt, úgynevezett telítő vitaminmennyiség legyengült állapotban, például koronavírusos betegség esetén, arról új ajánlást fogalmaztak meg a szakemberek.
Mennyi D-vitaminra van szükségünk?
A D-vitamint zsírban oldódó vitaminként ismerjük, pedig valójában ez egy hormonszerű előanyag, amelyre szinte valamennyi szervrendszerünk működéséhez szükség van. Miért is olyan fontos a D-vitamin pótlása?
Mikor szükséges pótolnunk a K-vitamint?
Ahány forrás, annyi leírást olvashatunk a vitaminok hatásaival kapcsolatban, de honnan tudhatjuk, hogy melyiknek hihetünk? Hogyan döntsük el?
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Mi károsíthatja a bélflórát?
Bélflóránk egyensúlyát számos külső hatás felboríthatja, mely emésztési zavarhoz vagy a szervezet védekezőképességének csökkenéséhez vezethet. Mi okozhat bélflóra károsodást?
Milyen hibákat követhetünk el a fogmosás során?
Gyermekkorunk óta a mindennapjaink része a fogmosás, de vajon jól csináljuk? Megfelelő módon, megfelelő ideig és optimális mennyiségű fogkrémmel tisztítjuk a fogainkat? Összeszedtük a leggyakoribb...
Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?
A vese elsődleges feladata, hogy a keletkező salakanyagokat kiszűrje a vérből és a húgyhólyagba továbbítsa azokat, valamint felel a só- és vízháztartás szabályozásáért. Mit tehetünk a vese...
Mire jó a barázdazárás?
Az őrlőfog rágófelszínén található barázdák mindenkinél mások, valakinél nem jelentenek problémát, míg másoknál olyan mélyek, hogy a baktériumok könnyedén megtelepszenek bennük. Mit tehetünk ellenük?