Influenza

Influenza

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az influenza az őszi/téli időszak leggyakoribb járványos betegsége, ezért ha tüneteket tapasztalunk, forduljunk háziorvosunkhoz és ne menjünk közösségbe.

Az influenza sajátos tulajdonsága, hogy a vírus évről évre változik, ezért időről időre meg kell küzdenünk vele.

Az influenza tünetei

Bár a tünetei hasonlóak a nátháéhoz, a legfőbb különbség az, hogy az influenzás panaszok hirtelen jelentkeznek, míg nátha esetén a beteg állapota fokozatosan rosszabbodik. Legjellemzőbb tünetei:

  • láz
  • hidegrázás
  • rossz közérzet
  • fejfájás
  • torokfájás
  • izomfájdalom
  • hányás, hasmenés

A vírus cseppfertőzés útján terjed: köhögés, tüsszentés, beszéd, légzés.

Az influenza kezelése

Az influenzás tüneteket tapasztalva érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni, azonban kevésbé súlyos tünetek esetén vagy az orvosi kezelést kiegészítendően alkalmazhatunk otthoni praktikákat is:

  • Igyunk sok folyadékot. A mézzel ízesített gyógyteák csillapíthatják a torokfájást, a forró levesek pedig enyhíthetik a tüneteket és pótolják az ásványi anyagokat.
  • Tartsuk be az ágynyugalmat.
  • Gargalizáljunk sós vízzel – hatékonyan szedi le a torokban lerakódott nyálkát.
  • Ha szükséges, csillapítsuk a lázat.

Influenza gyerekeknél

Ha gyermekeknél influenzás tüneteket tapasztalunk, az alábbiakra figyeljünk az ápolás során:

  • Ne engedjük közösségbe.
  • A gyermek közérzetét, állapotát figyelembe véve csillapítsuk a lázát – erre valamennyi gyermekeknek ajánlott lázcsillapító gyógyszer alkalmas (pl. paracetamol, ibuprofen). Ne adjunk aszpirint gyermekeknek! A vizes borogatás (priznic) ma már a nem javasolt fizikális lázcsillapító módszerek közé tartozik. Kíméletes hűtőfürdő megengedhető. Vízben, hűtőfürdőzés közben ne hagyjuk magára a a gyermeket!
  • Tartassuk be az ágynyugalmat.
  • Főzzünk mézes, citromos gyógyteákat (ez pótolja az étvágytalanságból fakadó energiavesztést).
  • Használjunk orrcseppet, amely könnyíti a légzést.
  • Párologtassunk a lakásban (eukaliptusz vagy fenyőolaj remek szolgálatot tehet).

Amennyiben súlyosabb tüneteket (fokozott, nem múló hányást, hasmenést) vagy állapotromlást tapasztalunk, keressük  fel a gyermek orvosát.

Az influenza megelőzése

Az influenza megbetegedés elkerülése nagyban múlik a higiéniai szabályok betartásán, illetve az erős immunrendszeren. Hazánkban bárki igénybe veheti az influenza elleni védőoltást, melyet háziorvos adhat be (évente ismételni kell). Az oltás beadatása ősszel a legkedvezőbb, mivel a védettség kialakulásához 2-3 hétre van szükség. A vakcinát gyógyszertárban lehet megvásárolni (60 év felettieknek, kismamáknak, daganatos betegeknek és cukorbetegeknek ingyenesen elérhető a háziorvosnál).

Útmutató

  • Az őszi/téli időszak egyik leggyakoribb járványos betegsége, ezért ha tüneteket ttapasztalunk, forduljunk háziorvoshoz és ne menjünk közösségbe.
  • A kevésbé súlyos tünetek esetén vagy az orvosi kezelést kiegészítendően alkalmazhatunk otthoni praktikákat is (folyadékpótlás, lázcsillapítás, ágynyugalom).
  • Az influenza megbetegedés elkerülése nagyban múlik a higiéniai szabályok betartásán, illetve az erős immunrendszer fenntartásán.
  • Hazánkban bárki igénybe veheti az influenza elleni védőoltást, melyet háziorvos adhat be (évente ismételni kell). 
Influenza - Részletesen a témáról
Iskolakezdés és betegségek – mire számíthat a szülő?
Iskola és óvodakezdés során gyakran tapasztalható, hogy alig kezdődött el a félév gyermekünk rövid idő elteltével megbetegszik. Ilyenkor gyakran fordulnak elő náthás, felsőlégúti huruttal, köhögéssel járó megbetegedések a gyermek közösségekben.
Megfázás, influenza vagy Covid-19?
A különböző eredetű légúti megbetegedések rendkívül gyakoriak. Ezek sok esetben járnak hasonló tünetekkel, így egymástól való elkülönítésük nem mindig egyszerű feladat. Vegyük sorra, hogy mik segíthetnek eldönteni, hogy egy egyszerű megfázással, influenzával vagy éppen koronavírus fertőzéssel állunk szemben.
Honnan tudhatod, hogy a betegséged több, mint megfázás?
A hűvösebb, őszi időjárás miatt sokszor nehezen tudjuk eldönteni, hogy egy könnyebb megfázással vagy egy komolyabb vírussal állunk szemben. Összeszedtük azokat a jeleket, amelyek segíthetik eldönteni, melyik állhat a háttérben.
Mennyire veszélyes a Flurona?
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) referencialaborjában találtak már olyan mintát, amelyben a koronavírus mellett más légúti kórokozó - mint az óriássejtes vírus vagy az adenovírus - is kimutatható volt. Az új tünetegyüttest fluronának nevezték el. Mit kell tudni róla?
Mellkasi fájdalom - Mikor forduljunk orvoshoz?
A mellkasi fájdalom forrása sokszor egyértelmű, de nem mindig tudható, hogy pontosan mi az oka a panasznak. Mikor kell orvoshoz fordulni problémánkkal?
Mi okozhat lázas állapotot?
Alapvetően a láz a szervezet természetes védekező mechanizmusa, mely önmagában nem betegség, hanem mindig egy kísérő tünet. Ha a testhőmérsékletünk 38°C fok fölé emelkedik, akkor beszélhetünk lázról.
Milyen köhögés elleni gyógyszert válasszunk?
A köhögés egy védő reflexmechanizmus, mely megtisztítja a légutakat az idegen anyagoktól, felgyülemlett váladéktól. Köhögést kiválthat gyulladás, fertőzés, idegen test, rosszindulatú folyamat, irritáló anyagok (pl. por, pollen stb.). Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a köhögés gyógyszeres kezelésével kapcsolatban.
Laborvizsgálatok értelmezése: Fehérvérsejtek
A fehérvérsejtek elsődleges feladata a fertőzések leküzdése. A fehérvérsejtek (FVS) mennyiségét vérvétellel lehet ellenőrizni.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hogyan előzhető meg az influenza?
Hasznos lehet
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza...
Hogyan segítsünk barátunkon, ha pánikrohama van?
Mit tehetünk, ha családtagunk vagy barátunk pánikrohamot kap? Tudunk-e valahogy segíteni neki, vagy van-e olyan dolog, amit semmiképp ne tegyünk ilyenkor?
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint...
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is...