Prediabétesz

Prediabétesz

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A prediabétesz az a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot, amikor a vércukorszint már meghaladja a normálisnak tekintett felső határértéket, de még nem éri el a cukorbetegség diagnózisának küszöbértékét. Mit tehetünk ellene?

A prediabétesznek típusai:

  • az emelkedett éhomi vércukorszint (IFG)
  • és a csökkent glükóztolerancia (IGT).

Egyes felmérések szerint a betegségben a felnőtt lakosság 25-35%-a lehet érintett, de a kor előrehaladtával ez az arány emelkedik, így 65 éves kor felett akár a 45-50%-ot is elérheti.

Tünetek

A megemelkedett vércukorszintnek gyakran egyáltalán nincsenek tünetei, de ha mégis, azok könnyen összetéveszthetők más betegségek okozta panaszokkal, éppen ezért a prediabétesz csak nehezen diagnosztizálható. Érdemes azonban orvoshoz fordulni abban az esetben, ha:

  • megnövekedett szomjúságérzetet,
  • szájszárazságot,
  • a fokozott folyadékbevitelből következő gyakoribb vizelési ingert,
  • hasi elhízást,
  • fáradtságérzetet,
  • alvászavarokat,
  • homályos látást tapasztalunk.

Diagnózis

A legtöbb rutin vizsgálat csupán az éhomi cukorértéket monitorozza, azonban ez még sok esetben nem nyújt teljes képet a szénhidrát-anyagcsere állapotáról, ezért érdemes cukorterheléses vizsgálaton (OGTT) is részt venni, amely azt is megmutatja, hogy hogyan reagál a szervezet nagy mennyiségű cukor elfogyasztásakor. A prediabétesz felismerése kiemelten fontos, hiszen a tartósan megemelkedett vércukorszint fokozott kardiovaszkuláris rizikóval jár, tehát megnöveli az olyan szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, mint a koronáriabetegség, a szívelégtelenség, vagy a stroke, továbbá veseproblémákhoz és a látás romlásához vezethet. Becslések szerint hazánkban kb. másfél-kétmillió ember szenved diabéteszben, illetve a kór kialakulását megelőző állapotokban.

Kezelési lehetőségek

Előfordulhat, hogy az életmódváltás kevésnek bizonyul és terápiás kezelés szükséges a megfelelő vércukorszint elérése érdekében. Fontos, hogy a legjelentéktelenebbnek tűnő tünetek esetén is konzultáljunk kezelőorvosunkkal, hiszen a betegség korai felismerésével és a megfelelő kezelési mód meghatározásával a maradandó egészségkárosodás esélye nagymértékben csökkenthető.

Útmutató

  • A prediabétesz az a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot, amikor a vércukorszint már meghaladja a normálisnak tekintett felső határértéket, de még nem éri el a cukorbetegség diagnózisának küszöbértékét.
  • Érdemes orvoshoz fordulni abban az esetben, ha megnövekedett szomjúságérzetet, szájszárazságot, a fokozott folyadékbevitelből következő gyakoribb vizelési ingert, valamint hasi elhízást, fáradtságérzetet, alvászavarokat, esetleg homályos látást tapasztalunk mindennapjaink során.
  • Fontos, hogy a legjelentéktelenebbnek tűnő tünetek esetén is konzultáljunk kezelőorvosunkkal.
  • A betegség korai felismerésével és a megfelelő kezelési mód meghatározásával a maradandó egészségkárosodás esélye nagymértékben csökkenthető.
Prediabétesz - Részletesen a témáról
Mi a teendő, ha gyermekemnél cukorbetegségre gyanakszom?
A gyerekkori cukorbetegség (diabétesz) felismerése rendkívül fontos, hiszen kezeletlen esetekben súlyos szövődmények alakulhatnak ki.
Mit tegyek, ha inzulinrezisztenciára gyanakszom?
Az inzulinrezisztencia (IR) a cukoranyagcserét érintő betegség, mely során a szénhidrát anyagcserében résztvevő sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, így csökken ezen sejtek cukorfelvétele. Hogyan ismerjük fel és mit tehetünk ilyenkor?
Hogyan ellenőrizhetjük vércukorszintünket?
Ha valaki cukorbeteg, az az egész életére hatással van. Nem elég csupán az étkezésére, gyógyszereire, sérüléseire/sebeire odafigyelnie, hanem rendszeresen ellenőriznie kell értékeit.
Mire figyeljünk sportolás közben, ha cukorbetegek vagyunk?
A rendszeres testmozgás segít a szervezet anyagcsere állapotának normalizálásában és a vércukorszint csökkentésében, de mire figyeljen ilyenkor egy cukorbeteg?
Hogyan előzhetjük meg a cukorbetegség kialakulását?
Egészséges életmód kialakításával és fenntartásával rengeteg szezonális és krónikus megbetegedés, köztük például a cukorbetegség kialakulásának kockázata is jelentősen csökkenthető lenne. Hogyan?
Hogyan előzzük meg a diabéteszt és szövődményeit?
A prediabétesz a felnőtt lakosság 25-35 százalékát érinti, de 65 éves kor fölött ez az arány akár 45-50 százalék is lehet. Azoknál a betegeknél, akik kezeltetik megemelkedett vércukorszintjüket, 56 százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség, vagy egyéb szövődmény. Mit tehetünk?
Hogyan élvezzük az ünnepeket diabétesszel?
Beköszöntött az év végi ünnepi időszak, s kicsit végre kiengedhetjük a gőzt, élvezhetjük a családdal töltött meghitt pillanatokat, és a finomabbnál finomabb fogásokat, süteményeket. Mindez egyszerűnek hangzik, azonban a diabétesszel élőknek évről évre hatalmas kihívást jelent, és kisebb, nagyobb tervezést is igényel.
Laborvizsgálatok értelmezése: Glükóz
A glükóz vizsgálatát elsősorban a cukorbetegség megállapítása, illetve nyomon követése miatt végzik a laborvizsgálatok alkalmával.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Hogyan előzzük meg a diabéteszt és szövődményeit?
A prediabétesz a felnőtt lakosság 25-35 százalékát érinti, de 65 éves kor fölött ez az arány akár 45-50 százalék is lehet. Azoknál a betegeknél, akik kezeltetik megemelkedett vércukorszintjüket, 56...