Daganat

Daganat

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A daganat olyan szövetszaporulat, amely a szervezet megváltozott sejtjeinek progresszív, irreverzibilis burjánzásából származik. Amennyiben elváltozást észlelünk, mielőbb keressük fel orvosunkat.

A daganatoknak két típusát különböztetjük meg: a jó és a rosszindulatú daganatokat, mely elsősorban attól függ, hogy van-e tiszta határa a szövetszaporulatnak, vagy határok nélkül terjed a környező és áttétek révén a távoli szövetekbe. További különbség a két típus között:

Jóindulatú daganat

  • növekedése többnyire lassú, akár meg is állhat
  • a szomszédos szövetektől elhatárolódik
  • eltávolítás után ritka a kiújulás esélye
  • maga a daganat nem veszélyezteti az életet (kivéve, ha térfoglalása miatt történik mindez pl. koponyában alakul ki)

Rosszindulatú daganat

  • legtöbbször gyors a növekedési üteme
  • áttéteket képezhet, akár távoli szövetekben is
  • nincs éles határa, a szomszédos szövetekkel összenő és azokat is pusztítja
  • eltávolítás után gyakran kiújul
  • tüneteket és egyéb betegségek is kialakulhatnak általa
  • kezelés nélkül legtöbb esetben halálos

A szűrés életet menthet

Amennyiben daganatot észlelünk, forduljunk mielőbb szakorvoshoz kivizsgálás céljából. Vérvizsgálattal és képalkotó diagnosztikai eszközökkel gyorsan és pontosan kimutatható a daganat típusának meghatározása, így kezelőorvosunk kiválaszthatja a megfelelő terápiát.

Rendszeres szűréssel korai stádiumban felismerhetőek és sikeresen kezelhetők a rosszindulatú daganatok is.

Útmutató

  • A daganat olyan szövetszaporulat, amely a szervezet megváltozott sejtjeinek progresszív, irreverzibilis burjánzásából származik
  • A daganatoknak két típusát különböztetjük meg: a jó és a rosszindulatú daganatokat.
  • Amennyiben daganatot észlelünk, forduljunk mielőbb szakorvoshoz kivizsgálás céljából.
  • Rendszeres szűréssel korai stádiumban felismerhetőek és sikeresen kezelhetők a rosszindulatú daganatok is.
Daganat - Részletesen a témáról
Mi történik a testeddel, ha leszoksz a cigarettáról?
Hatalmas elszántság, erő és kitartás szükséges ahhoz, hogy valaki végleg le tudja tenni a cigarettát, főleg akkor, ha már több éve folytat füsttel mérgezett életmódot. Mi történik a szervezetünkkel, ha sikerül leszoknunk?
Mit tegyek, ha pajzsmirigybetegségre gyanakszom?
A pajzsmirigy, az általa termelt hormonokon keresztül szervezetünk számos pontján fejti ki hatását (anyagcsere, emésztés, szívműködés, menstruációs ciklus, fertilitás, hőháztartás), ebből kifolyólag rendellenes működése szerteágazó tüneteket okozhat. Hogyan ismerjük fel a pajzsmirigy betegséget?
Mi okozhat megemelkedett PSA szintet?
Mivel normál PSA érték mellett is előfordulhat prosztatarák, de kis mértékben akár minden betegség nélkül megnőhet a szintje, ezért a szakemberek többféle vizsgálatot is alkalmaznak a prosztatarák szűrésére. Mit jelenthet a megemelkedett PSA szint?
Mire számíthatunk, ha gyermekünk daganatos beteg?
Évente megközelítőleg 400 000 (0-19 év közötti) gyermeknél diagnosztizálnak daganatos betegséget világszerte. A Nemzetközi Gyermekrák Szervezet és a Nemzetközi Gyermekonkológiai Társaság a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat foglalta össze a gyermekkori daganatos megbetegedésekkel kapcsolatban.
Hogyan előzzük meg a prosztatarák kialakulását?
Az egészséges életmód, azaz a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat, jelentősen csökkentik a daganatos betegségek, így a prosztataarák előfordulásának esélyét. Mit tehetünk a megelőzésért?
Mit tegyünk a melanoma rizikófaktorai ellen?
A daganatos megbetegedések mindig multifaktoriálisak, vagyis több tényező hozzájárul a kialakulásukhoz, amelyek közül nem mindegyikre lehetünk hatással. A melanoma rizikófaktorai közül néhányat azonban befolyásolhatunk. Melyek ezek?
Mi állhat a gyomorgörcs hátterében?
A gyomorgörcs mindenki számára ismert fogalom. Az is átélte már, akinek soha nem kellett komoly betegséggel szembenéznie, egyszerűen csak túl sok stressz érte. Mi okozhatja a gyomorgörcsöt?
Mellvizsgálat lépésről lépésre
Az emlők rendszeres önvizsgálatát érdemes havonta egyszer elvégezni, ugyanis ezzel a mellrák kialakulása korai stádiumban észlelhető, ami nagymértékben növeli a gyógyulási esélyeket. De hogyan tegyük mindezt?
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.