Otthoni székletminta

Otthoni székletminta

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Mire figyeljünk otthoni mintavételnél? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az otthoni székletminta levételével kapcsolatban.

A mintavételhez szükséges tasakban pontos leírás, tájékoztatás olvasható arról, hogy miként kell a székletmintát két különböző napon, ugyanabban az időben levenni a mintavételre szolgáló, speciális üvegcsővel. Amennyiben ez nem áll rendelkezésünkre, az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat:

Mire figyeljünk?

  • A széklet, melyből – négy különböző ponton -, mintát veszünk, nem érintkezhet sem a wc- kagylóval, sem vizelettel, vagy vízzel. Ezért helyezzünk a toalett csészébe egy A/4-es lapot, s a székletmintát arról vegyük.
  • A kis üvegtartályt a zöld oldalán tudjuk kiemelni, a kupak lecsavarásával, s a székletből négy különböző ponton mintát veszünk az eszköz segítségével.
  • A leírást követve, ezután bezárjuk a tégelyt a kupak visszacsavarásával, majd összerázzuk a cső tartalmával.
  • A nevünkkel ellátott kísérő lapon az első, és a második mintavétel napját is pontosan jelöljük be az ott található naptárban egy-egy „X” jelzéssel.
  • Az öntapadós, kóddal ellátott papírcsíkot arra az üvegcsőre ragasszuk, amelyik az adott nap mintavétele fölött található.
  • Mindezt a tasakba helyezett gumikesztyűben végezzük, ügyelve a teljes higiéniára, a csövek, a papírcsíkok, a boríték tisztaságára.
  • Ne feledjünk alaposan kezet mosni a művelet után, noha a gumikesztyű épp a higiénia megőrzése okán került a tasakba.
  • Semmiképpen ne dobjuk ki, hiszen a másnapi mintavételnél is szükségünk lesz rá.
  • Miután mindennel végeztünk, a kesztyűt nejlonba zárva, légmentesen helyezzük a kukába.

Ne feledjük! A második napon kötelező leadni a mintákat.

Hogyan tároljuk az első nap levett mintát?

Az első nap levett mintát, nejlonba csomagolva, gumival rögzítve, a hűtőszekrény jól elkülönített részén kell tárolni a második napig. Ha mindkét mintavétel megvan, a biztonságos borítékba helyezve, lezárva, vigyük el a vizsgálatot végző hely leadási pontjára. Postaládába dobni tilos!

Honnan tudhatjuk meg az eredményt?

Az eredményről a háziorvos kap értesítést, aki tájékoztatja páciensét az eredményről, s arról is, ha további vizsgálatra lenne szükséges, vagy a rosszul levett mintavételt meg kell ismételni.

Mikor érdemes elvégezni az otthoni mintavételt?

A daganatszűrések legfontosabb célja az időben felismert betegség kezelése, gyógyítása. 50 év felett, legalább 5-10 évente szükségszerű lenne a vastag-, és végbélrák megelőzését szolgáló ellenőrzésre, elsőként székletminta vétellel, és vizsgálattal, illetve akkor, ha eltérések mutatkoznak, bódításban végzett vastagbéltükrözéssel.

Forrás: Balogh Mária, újságíró

Otthoni székletminta - Részletesen a témáról
Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?
A Crohn-betegek diétájának legfontosabb célja az, hogy a felszívódási zavarok megszűnjenek, rendeződjön a beteg tápláltsági állapota, energia szintje.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Mik is azok a szívenzimek?
A „szívenzimek”, azaz szív eredetű biomarkerek („szív-markerek”) olyan enzimek, fehérjék és hormonok, melyek emelkedett szintje a szívizom különböző eredetű sérüléseivel hozható összefüggésbe.
Milyen gyakran javasolt a tüdőszűrés?
A tüdőszűrés (másnéven mellkasröntgen), olyan képalkotó eljárás, melynek során vizsgálhatóak elsősorban a tüdők és a mellhártya elváltozásai, emellett tisztább képet kaphatunk a tüdő érrendszeréről...
Mit kell tudni a terhességi ultrahang vizsgálatokról?
A terhességi ultrahang vizsgálatok sugármentes, biztonságos és megbízható eljárások, bármikor megismételhetőek, és viszonylag gyors diagnózist adnak a hagyományos kétdimenziós képalkotással.
Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?
A vizelet a vesék kiválasztó működésének eredménye, mely egészséges körülmények között víztiszta, szalmasárga színű. Előfordulhatnak azonban olyan állapotok, melyek a vizelet színének megváltozását...