Hogyan előzzük meg a prosztatarák kialakulását?

Hogyan előzzük meg a prosztatarák kialakulását?

Hogyan előzzük meg a prosztatarák kialakulását?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.02.19.
Szerző: doktorGO
Az egészséges életmód, azaz a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat, jelentősen csökkentik a daganatos betegségek, így a prosztataarák előfordulásának esélyét. Mit tehetünk a megelőzésért?

Mire érdemes figyelni, ha szeretnénk megelőzni a prosztatarák kialakulását?

  • Óvakodjunk az elhízástól és figyeljünk az egészséges testsúly megtartására.
  • Mozogjunk rendszeresen: sétáljunk többet, és próbáljunk meg kevesebbet ülni. Igyekezzünk beépíteni a mindennapi életünkbe a rendszeres testmozgást.
  • Étrendünk legyen gazdag teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben és hüvelyesekben. Ha a szokásos menünk nem tartalmazza ezeket az alapanyagokat, reformáljuk meg a táplálkozási szokásainkat.
  • Korlátozzuk a gyorséttermi étkezések számát, továbbá csökkentsük a túlzott cukor, só,keményítő illetve zsírfogyasztást, ezzel nagyban csökkenthetjük az elhízás kialakulását.
  • Kerüljük a feldolgozott, késztermékek fogyasztását, továbbá korlátozzuk a vörös húsok (pl. marha, sertés, bárányhús) bevitelét.
  • Kerüljük a cukros üdítők és energiaitalok fogyasztását, igyunk szükségletünknek megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot (pl. ásványvíz, cukormentes tea, stb.)
  • Mérsékeljük - vagy hagyjuk el - az alkoholfogyasztást!
  • Ne használjunk rákmegelőzésére szolgáló étrend-kiegészítőket! Elsősorban kiegyensúlyozott és változatos táplálkozással próbáljuk meg bevinni a szervezetünknek szükséges tápanyagokat. Ha mégis szeretnénk szedni valamilyen kiegészítő készítményt, egyeztessük ezt a kezelőorvosunkkal.
  • Szokjunk le a dohányzásról!
  • Kerüljük az erős napsugárzást, óvakodjunk a tűző, illetve a nyári 10-14-ig terjedő napon való tartózkodástól!

Forrás: https://www.wcrf.org/wp-content/uploads/2021/02/prostate-cancer-report.pdf

doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2022.02.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen tünetei lehetnek a Buerger-kórnak?
A Buerger-kór a végtagok kis- és közepes méretű artériáinak (és gyakran velük együtt a vénáknak is) a gyulladása, vérrögösödése, egyes esetekben következményes elzáródása.
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Mire számíthatunk, ha gyermekünk daganatos beteg?
Évente megközelítőleg 400 000 (0-19 év közötti) gyermeknél diagnosztizálnak daganatos betegséget világszerte. A Nemzetközi Gyermekrák Szervezet és a Nemzetközi Gyermekonkológiai Társaság a...