Prosztatagyulladás

Prosztatagyulladás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A prosztata különböző megbetegedései nagyon hasonló tünetekkel járnak. Gyakori panasz a helyi fájdalomérzet, illetve a szervi megnagyobbodás. A háttérben általában valamilyen gyulladás, fertőzés vagy működési rendellenesség áll. Milyen tünetei lehetnek?

Sokszor nem a prosztata állapota okozza a problémát, hanem valamelyik környező testrész, amelyről átsugárzik a fájdalom a prosztatára, például heregyulladás vagy alsó húgyúti fertőzés esetén. A tudomány jelenlegi állása szerint a prosztata gyulladását négy kategóriába sorolják.

Heveny bakteriális prosztatagyulladás

A páciens általános gyulladásos tüneteket tapasztal. Magas láz, hidegrázás és rossz közérzet gyengíti. Tipikus panasz az alhasi fájdalom, valamint a fájdalmas vizeletürítés. Amikor az urológus szakember a végbélen keresztül kitapintja a prosztatát, a terület nagyon érzékeny és fájdalmas.

Idült bakteriális prosztatagyulladás

Ebben az állapotban a beteg kevésbé tudja egyértelműen megfogalmazni, hogy mit érez. A fájdalom kevésbé erőteljes, és helyileg sem határozható meg pontosan. Idült bakteriális prosztatagyulladás esetén a férfiak napszaktól függetlenül gyakrabban éreznek vizelési ingert, maga az ürítés pedig éles fájdalommal járhat. A fájdalom kisugározhat a herék, a gáttájék, a végbél és a végtagok irányába, ezért is nehéz lokalizálni. A szexuális aktivitás is megváltozhat. A beteg korai ejakulációt, erekciós zavarokat vagy aktus utáni gáttáji fájdalmat tapasztalhat.

Idült kismedencei fájdalom szindróma

A betegséget kórokozók, valamint a húgyhólyag és a medencefenéki izmok működési rendellenessége okozhatja. Csak alapos urológiai kivizsgálás után állapítható meg a probléma, és írható elő a megfelelő kezelés.

Tünetmenetes gyulladásos prosztatagyulladás

Többnyire baktériumok és egyéb szexuális úton terjedő kórokozók okozzák a fertőzést, amelyek a húgy- és ivarszerveken keresztül jutnak be a szervezetbe. Előfordul, hogy egy gyulladt mandula vagy egy szuvas fog miatt kerülnek be a véráramba, és mégis prosztatagyulladást eredményez. Ilyenkor a páciens nem tapasztal fájdalmat, a betegség csak urológiai vizsgálattal diagnosztizálható.

Útmutató

  • A prosztata különböző megbetegedései nagyon hasonló tünetekkel járnak.
  • Gyakori panasz a helyi fájdalomérzet, illetve a szervi megnagyobbodás
  • Sokszor nem a prosztata állapota okozza a problémát, hanem valamelyik környező testrész, amelyről átsugárzik a fájdalom a prosztatára, például heregyulladás vagy alsó húgyúti fertőzés esetén.
  • Fájdalom esetén minden esetben orvosi kivizsgálás javasolt.
Prosztatagyulladás - Részletesen a témáról
Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek prosztata megnagyobbodás esetén?
50 év felett a férfiak közel fele tapasztalhatja a prosztata megnagyobbodás tüneteit, és éppen a gyakoriság miatt sokan legyintenek is rá, mondván, ez a kor velejárója. Holott ez a jelenség kezeletlenül további panaszokhoz vezethet. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa elmondta, milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek ilyenkor.
Hogyan előzzük meg a prosztatarák kialakulását?
Az egészséges életmód, azaz a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat, jelentősen csökkentik a daganatos betegségek, így a prosztataarák előfordulásának esélyét. Mit tehetünk a megelőzésért?
Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?
A vizelet a vesék kiválasztó működésének eredménye, mely egészséges körülmények között víztiszta, szalmasárga színű. Előfordulhatnak azonban olyan állapotok, melyek a vizelet színének megváltozását eredményezik. Melyek ezek?
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Meghízhatok, ha fogamzásgátló tablettát szedek?
A fogamzásgátlók egyik rettegett mellékhatása a testsúlynövekedés. Valójában a fogamzásgátló tabletta nem hizlal, csupán többféle gyógyszer van, többféle hatóanyaggal, amelyekből mindenkinek más-más...