Prosztata

Prosztata

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A prosztata szelídgesztenye nagyságú szerv, amely a férfi kismedencében található. Rendszeres szűrővizsgálatokkal sokat tehetünk a prosztata egészségének megőrzéséért.

A prosztatán keresztül fut a húgyhólyagból induló húgycső, ezért a prosztatabetegségek tünetei gyakran társulnak vizelési zavarokkal is. A prosztata leggyakoribb megbetegedései a következőek:

Prosztatamegnagyobbodás (BPH)

A betegség során a megnagyobbodott prosztata nyomást gyakorol a húgycsőre, amely akadályozza a vizelet áramlását. Általános tünetei a gyakori és sürgető vizelési inger (legtöbbször éjszaka), a vizelet elindításának nehézsége, az akadozó, gyenge és lassú vizeletáram, illetve a hólyag kiürítésének nehézsége. Sokszor előfordul vizelés utáni vizeletcsöpögés, inkontinencia és szexuális gondok. A prosztatamegnagyobbodást enyhe esetben gyógyszerekkel, súlyosabb esetben műtéti úton kezelik. 

Prosztatagyulladás

A prosztatagyulladás fertőzés, irritáció vagy sérülés következtében alakulhat ki. Tünete a jellemzően éles, mély fájdalom a medencetájékon, illetve előfordulhat véres vagy gennyes vizelet is.  Kezelése általában antibiotikum kúrával történik, azonban hosszú távon javasolt az életmódváltás (rendszeres sport, egészséges étkezés). Érdemes kerülni a hosszú ideig tartó ülést, kerékpározást, a fűszeres ételeket és az alkoholfogyasztást.

Prosztatarák

A prosztatarák szűrővizsgálattal korán diagnosztizálható és sikeresen kezelhető betegség. Késői felfedezése esetén már áttétek megjelenésére is számítani lehet. A betegség sok esetben tünetmentes, de figyelmeztető jele lehet a vizelet elakadása, gyenge sugara. Számos tünete könnyen összetéveszthető a prosztata megnagyobbodásával, ezért amennyiben ezeket a tüneteket tapasztaljuk, keressünk fel urológus szakorvost. A prosztatarák kezelése összetett és egyéni. A kezelőorvos dönti el, hogy az alábbiak közül melyiket alkalmazza: műtét, sugárterápia, gyógyszeres kezelés, kemoterápia vagy hormonterápia.

Mit tehetünk a prosztata védelméért?

  • Vegyünk részt rendszeresen szűrővizsgálatokon.
  • Ellenőriztessük szervezetünk PSA-szintjét.
  • Amennyiben szükséges, csökkentsük testsúlyunkat.
  • Ne dohányozzunk.
  • Sportoljunk rendszeresen.
  • Fogyasszuunk sok zöldséget és gyümölcsöt. A paradicsom, a görögdinnye, a grapefruit, a guáva erős antioxidánsok, amelyek segíthetnek megőrizni a prosztata egészségét. Jó választás továbbá a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a tökmag.
  • Fogyasszunk sok szelénben gazdag élelmiszert (tonhal, hering, máj, tojás, napraforgóolaj, szezámmag, kesudió, fokhagyma, vöröshagyma).
Prosztata - Részletesen a témáról
Miért kell kezelni a prosztata megnagyobbodást?
50 év felett a férfiak közel fele tapasztalhatja a prosztata megnagyobbodás tüneteit, és éppen a gyakoriság miatt sokan legyintenek is rá, mondván, ez a kor velejárója. Holott ez a jelenség kezeletlenül további panaszokhoz vezethet.
Milyen tünetei lehetnek a prosztata betegségeinek?
A prosztata számos betegsége ugyanazokat a panaszokat okozza, ezért a pontos kórkép megállapításához elengedhetetlen a teljes körű urológiai kivizsgálás.
Mi okozhat megemelkedett PSA szintet?
Mivel normál PSA érték mellett is előfordulhat prosztatarák, de kis mértékben akár minden betegség nélkül megnőhet a szintje, ezért a szakemberek többféle vizsgálatot is alkalmaznak a prosztatarák szűrésére. Mit jelenthet a megemelkedett PSA szint?
Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek prosztata megnagyobbodás esetén?
50 év felett a férfiak közel fele tapasztalhatja a prosztata megnagyobbodás tüneteit, és éppen a gyakoriság miatt sokan legyintenek is rá, mondván, ez a kor velejárója. Holott ez a jelenség kezeletlenül további panaszokhoz vezethet. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa elmondta, milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek ilyenkor.
Miket kérdezhet az orvos merevedési zavar esetén?
Sokféle hozzáállás létezik: van, aki feltesz néhány rutin kérdést, mások előre nyomtatott tesztsorral dolgoznak, ahol a panasz súlyosságát kell jelölni számokkal.
Hogyan előzzük meg a prosztatarák kialakulását?
Az egészséges életmód, azaz a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat, jelentősen csökkentik a daganatos betegségek, így a prosztataarák előfordulásának esélyét. Mit tehetünk a megelőzésért?
Mikor és milyen szűrővizsgálatok javasoltak férfiaknak?
A szűrővizsgálatok célja, hogy bizonyos megbetegedéseket olyan korai stádiumban diagnosztizáljon, hogy teljes gyógyuláshoz vezető terápia legyen elérhető.
Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?
A vizelet a vesék kiválasztó működésének eredménye, mely egészséges körülmények között víztiszta, szalmasárga színű. Előfordulhatnak azonban olyan állapotok, melyek a vizelet színének megváltozását eredményezik. Melyek ezek?
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mi segíti a prosztata védelmét?
Hasznos lehet
Mi károsíthatja a bélflórát?
Bélflóránk egyensúlyát számos külső hatás felboríthatja, mely emésztési zavarhoz vagy a szervezet védekezőképességének csökkenéséhez vezethet. Mi okozhat bélflóra károsodást?
Milyen hibákat követhetünk el a fogmosás során?
Gyermekkorunk óta a mindennapjaink része a fogmosás, de vajon jól csináljuk? Megfelelő módon, megfelelő ideig és optimális mennyiségű fogkrémmel tisztítjuk a fogainkat? Összeszedtük a leggyakoribb...
Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?
A vese elsődleges feladata, hogy a keletkező salakanyagokat kiszűrje a vérből és a húgyhólyagba továbbítsa azokat, valamint felel a só- és vízháztartás szabályozásáért. Mit tehetünk a vese...
Mire jó a barázdazárás?
Az őrlőfog rágófelszínén található barázdák mindenkinél mások, valakinél nem jelentenek problémát, míg másoknál olyan mélyek, hogy a baktériumok könnyedén megtelepszenek bennük. Mit tehetünk ellenük?