ILD tüdőfibrózis

ILD tüdőfibrózis

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A tüdőfibrózis betegség során a tüdő fokozatos hegesedése egyre nehezebbé teszi a beteg számára a légzést, azonban mindennapjait néhány életmódbeli változtatás megkönnyítheti.

Az ILD rövidítés 200 különböző tüdőbetegséget foglal magában. A betegségek közös jellemzője, hogy a tüdő kötőszövetében gyulladás, hegesedés keletkezik, amely a beteg légzését, így a szervezet oxigénellátását nehezíti. Sajnos a tüdőfibrózis egy tartós és visszafordíthatatlan állapot, amely egyes betegeknél a kezelés ellenére is folyamatosan romolhat.

Milyen tünetei lehetnek?

A betegségnek eleinte nincs, vagy csak nagyon enyhe tünetei vannak, de ahogy súlyosbodik a betegség a fibrózis előrehaladtával, úgy jelentkezhet és erősödhet egy vagy több tünet, pl. légzési nehézség, légszomj, száraz köhögés, kékes bőrszín – ami az oxigénellátottság elégtelenségére utal -, továbbá étvágytalanság, valamint a körmök alakjának megváltozása, ellaposodása, ezt „dobverő ujjaknak” nevezzük.

Hogyan diagnosztizálható?

A pontos diagnózis spirometriás méréssel, szaturáció méréssel (a vér oxigénszintjének értéke), a tüdő diffúziós kapacitásának (az oxigén és a széndioxid cseréjének képessége) mérésével, nagy felbontású CT vizsgálattal állítható fel – ez a folyamat kifejezetten időigényes. Sok esetben a betegség csak hosszú hónapok után kerül végül diagnosztizálásra.

A mindennapok nehézségei

A test sejtjeinek oxigénre van szüksége a működéshez. Az oxigén a tüdő segítségével jut el a vérbe, onnan pedig a test sejtjeihez. Ha a tüdőszövet hegesedése és rugalmatlansága miatt ez a folyamat akadályba ütközik, az rendkívüli módon megnehezíti a tüdőfibrózisos beteg mindennapi tevékenységét, akár a leghétköznapibb dolgokban is.

A száraz köhögés az egyik jellemző tünet, amely feltehetően a heges vagy gyulladt tüdőszövet húzódása, megnyúlása miatt alakul ki, és vált ki köhögést.

A légszomj pánikot és szorongást okozhat, mivel a beteg úgy érezheti, mintha megfulladna, s ez jelentősen befolyásolhatja, korlátozhatja aktivitását. A pánik és szorongás feloldására meditációt vagy más relaxációs terápiát szoktak javasolni.

Mire figyeljen az ILD-ben szenvedő beteg?

Az ILD-ben szenvedő betegeknek fokozott figyelmet kell fordítaniuk a higiéniára a különféle fertőzések elkerülése érdekében. Az általános higiénés szabályok betartása mellett – alapos kézmosás, távolságtartás, maszk viselése a zsúfolt helyeken – fontos a kezeléshez használt eszközök, inhalátorok, orrkanülök, az oxigén koncentrátorok levegőszűrőjének rendszeres fertőtlenítése, cseréje.

ILD tüdőfibrózis - Részletesen a témáról
Mit tehet az ILD-s beteg az életminőségének fenntartása érdekében?
A tüdőfibrózis egy tartós és visszafordíthatatlan állapot, azonban néhány életmódbeli változtatással megkönnyítheti a beteg a mindennapjait. Mit tehet a beteg az életminőségének fenntartása érdekében?
Milyen vizsgálatokra számíthat a tüdőfibrózissal diagnosztizált beteg?
Tüdőfibrózis tünetekkel a betegnek először a háziorvost kell felkeresnie, aki tüdőgondozóba utalhatja, ahol elvégzik a szükséges vizsgálatok egy részét. Ha beigazolódik a tüdőfibrózis, akkor a beteg a területileg illetékes IPF Centrumba kerül, ahol további vizsgálatok várnak rá a pontos diagnózis felállítása érdekében. Melyek ezek?
Mi okozhatja télen a légúti panaszokat?
A téli hónapokban jóval gyakrabban jelentkeznek az embereknél légúti panaszok, mint az év többi részében. Ehhez sok minden hozzájárul, többek között a hideg időjárás, a fűtési szezonra jellemző szmog, de szerepe van ebben a koronavírus járványnak is. Mi állhat a légúti panaszok háttérben?
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Mit tehet az ILD-s beteg az életminőségének fenntartása érdekében?
A tüdőfibrózis egy tartós és visszafordíthatatlan állapot, azonban néhány életmódbeli változtatással megkönnyítheti a beteg a mindennapjait. Mit tehet a beteg az életminőségének fenntartása...