Milyen vizsgálatokra számíthat a tüdőfibrózissal diagnosztizált beteg?

Milyen vizsgálatokra számíthat a tüdőfibrózissal diagnosztizált beteg?

Milyen vizsgálatokra számíthat a tüdőfibrózissal diagnosztizált beteg?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.10.
Szerző: doktorGO
Tüdőfibrózis tünetekkel a betegnek először a háziorvost kell felkeresnie, aki tüdőgondozóba utalhatja, ahol elvégzik a szükséges vizsgálatok egy részét. Ha beigazolódik a tüdőfibrózis, akkor a beteg a területileg illetékes IPF Centrumba kerül, ahol további vizsgálatok várnak rá a pontos diagnózis felállítása érdekében. Melyek ezek?

Mi történik az IPF Centrumban?

A beteget részletesen kikérdezik, értékelik a leleteket és a centrumban még elvégzett vizsgálatok – bronchoszkópos vizsgálat, esetleg tüdőbiopszia – eredményét. Egy radiológusból, tüdőgyógyászból, onkológusból, klinikai immunológusból, illetve patológusból álló szakértői csapat hozza meg a döntést arról, hogy milyen típusú tüdőfibrózisról van szó.

A vizsgálatokról

A hegesedés mértéke és a tüdő állapota az alábbi vizsgálatokkal mérhető fel:

  • légzésfunkciós vizsgálat (spirometria),
  • diffúziós kapacitásmérés,
  • artériás vérgázvizsgálat.

Légzésfunkciós vizsgálat

A spirometriás vizsgálat során megvizsgálják, hogy a tüdő mennyi levegőt képes megtartani, és hogy milyen gyorsan képes keringetni azt. Tüdőfibrózis esetén ez nehézséget okoz, hiszen általában kisebb a tüdő térfogata. A vizsgálat során a beteg egy szájcsutorán keresztül végez az orvos instrukciói szerint be- és kilégzéseket. Az eredményt számítógép értékeli, figyelembe véve a vizsgált személy korát, nemét, testsúlyát, magasságát.

Diffúziós kapacitásmérés

A diffúziós kapacitásmérés arról ad pontos képet, hogy az oxigén és a széndioxid milyen eredményesen cserélődik a léghólyagok falán keresztül. A vizsgált személy egy speciális gázkeveréket lélegez be, és az ezután kifújt levegő kerül elemzésre.

Artériás vérgázvizsgálat

Az artériás vérvizsgálat levett vérmintából állapítja meg a vérben lévő oxigén és széndioxid szintjét.

A terápia betartása létfontosságú

IPF típusú tüdőfibrózis esetén a betegség súlyossága határozza meg a kezelés típusát és annak menetét. A szakértői csapat által felállított diagnózis az alapja a személyre szabott terápiának, amelynek alapja elsősorban a megfelelő étrend és fizikai aktivitás. Bár a tüdőfibrózis visszafordíthatatlan állapotot jelent, a terápia követése jelentősen lassíthatja a betegség romlását, segítgeti a magasabb életminőség fenntartását.

Mit tehetünk hozzátartozóként?

Figyeljünk oda beteg hozzátartozóinkra, mert az ünnepek alatt a szükséges távolságtartás, a kórházi látogathatóság korlátai lelkileg is még nehezebb helyzetbe hozhatják a betegségben szenvedőket.

Forrás: Action Heller Consulting

doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2022.01.10.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint...
Hogyan segítsünk barátunkon, ha pánikrohama van?
Mit tehetünk, ha családtagunk vagy barátunk pánikrohamot kap? Tudunk-e valahogy segíteni neki, vagy van-e olyan dolog, amit semmiképp ne tegyünk ilyenkor?
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is...
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...