Nehézlégzés

Nehézlégzés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Amennyiben a légzőrendszer (légutak, tüdő, légzőközpont, légzőizmok, mellhártya) működésében zavar keletkezik (pl. sérül), a normál légzés krónikussá válhat, mely akadályozza a vér felfrissülését, ami a sejtlégzés zavarához vezethet.

Átlagosan körülbelül 15-20 levegőt veszünk egy perc alatt, amennyiben ehhez képest eltérést tapasztalunk, kóros állapotról beszélhetünk, amelynek oka lehet a vér minőségének megváltozása, a légzőközpont sérülése, a légutakban vagy a tüdőben lévő légzési akadályok megjelenése, hosszan tartó vagy hirtelen „nyakunkba szakadó” nagymértékű stressz felbukkanása, de előhozhatja akár a légzőközpont működésének zavara is. Ez a kóros állapot megjelenhet a légvétel számnak, ritmusának, minőségének és hangjának megváltozásával:

  • száma: tartósan magas, 20 feletti légvétel esetén kórosan magas, 10 alatt kórosan alacsony légzésről beszélhetünk.
  • ritmusa: egyes betegségek (pl. központi idegrendszer károsodása esetén) szabálytalanná válhat
  • hangja: normál esetben a légzésünknek nincs hangja, kóros esetben azonban hallhatunk sípoló (pl. asztma esetén), szörcsögő (pl. egyes tüdőbetegségek esetén), horkoló légzéshangot.

Az egyik leggyakoribb tünet

A nehézlégzés az egyik leggyakrabban előforduló légzési forma, mely során a beteg erőlködve kapkod a levegőért, légszomjjal és hideg verejtékezéssel küzd, ami halálfélelmet kelthet benne. Számos betegség tünete lehet, de legtöbbször súlyos légzőszervi betegség, központi keringési elégtelenség váltja ki.

Kezelési lehetőségek

Amennyiben stressz okozza problémánkat, érdemes életmódváltással kezdeni a tünetmentesítést: mozogjunk rendszeresen, táplálkozzunk egészségesen, végezzünk légző vagy meditációs gyakorlatokat, igyunk természetes alapú gyógyteákat, s ha ez nem hoz eredményt, keressünk fel egy szakembert.  Amennyiben nem a stressz okozza problémánkat, minél előbb forduljunk orvoshoz, hogy kiderítsük a kiváltó okokat, és ez alapján felállítsa nekünk a kezelési tervet. Az életmódbeli változtatások ebben az esetben is indokoltak lehetnek.

Nehézlégzés - Részletesen a témáról
Tanácsos-e a parlagfű allergiát parlagfűvel kezelni?
Sokakat elbizonytalanítanak az évről évre megjelenő, magukat „természetes” módszerként hirdető megoldások az allergia kezelésére. Ennek egyik szélsőséges példája, amikor az allergiás számára annak a növénynek, vagy a főzetéből készített tea, lekvár rendszeres fogyasztását javasolják, amire allergiás. De vajon valóban javasolt-e ez a módszer?
Mire figyeljünk nyáron, ha asztmások vagyunk?
Asztma esetén fulladást, nehézlégzést, asztmás rohamot is kiválthat, ha az allergiát okozó növény virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben. Mire figyeljünk nyáron, ha asztmások vagyunk?
Mit lehet tudni a Janssen egydózisú Covid-19 elleni vakcinájáról?
A Johnson&Johnson amerikai cég belga leányvállalata, a Janssen által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina alkalmazását 2021. márciusában engedélyezte az Európiai Gyógyszerügynökség. Magyarországon 2021. áprilisában kezdődött meg vele az oltási program.
Mit lehet tudni a Sinopharm Covid-19 elleni vakcináról?
A kínai Sinopharm gyógyszercég által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcinával Magyarországon 2021. februárjában kezdődött meg az oltási program.
Mit lehet tudni a harmadik Covid-19 elleni oltásról?
Magyarországon – Európában elsőként – 2021. augusztus 1-jétől lehetőség van harmadik Covid-19 elleni oltóanyag beadatására. A vakcináció – az eddigiekhez hasonlóan – ingyenes és önkéntes.
Sportolás Covid után
Mikor és hogyan térjünk vissza a sportoláshoz? Összeszedtük azokat az információkat, amelyeket - amatőr és hobbi sportolóként - mindenképp tudnod kell a Covid-fertőzés utáni sportba való visszatéréshez.
Melyik Covid19-elleni vakcinát válasszuk?
A SARS-CoV-2 koronavírus által okozott COVID-19 megbetegedés ellen jelenleg 6 védőoltás (vakcina) érhető el hazánkban. Ezek különböző módokon a szervezet immunválaszát váltják ki a koronavírussal szemben. Mit tudhatunk meg az oltásokról?
Megelőzhető-e a néma trombózis kialakulása?
A trombózis kevésbé ismert fajtája során nincs lehetőség a tünetekből időben észrevenni a betegséget. Néma trombózis esetén már csak a bekövetkezett tüdőembólia jelzi, hogy nagy a baj. Megelőzhető-e a kialakulása?
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.