Lázcsillapítás terhesség alatt

Lázcsillapítás terhesség alatt

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Terhesség alatt a testhőmérséklet egy két fokos emelkedése még természetes, de a nagyobb, 38 fok feletti hőemelkedés okát már ki kell deríteni és a lázat meg kell szüntetni.

A terhesség alatt előfordulhatnak kisebb hőemelkedések, de ezek még nem jelentenek gondot, csillapítása nem szükséges.

Mire figyeljünk lázas állapot esetén?

Magasabb lázat legtöbbször vírusfertőzés okoz, mint vírusos nátha vagy vírusos gyomor-, bélfertőzés. Általában nem kell komplikációval számolni, a lázat kell kezelni, továbbá ajánlott sok folyadék fogyasztása, pihenés, laza öltözék viselése, és hűvös helyen való tartózkodás.

Vannak azonban olyan vírusfertőzések is, melyek során a magzat is veszélybe kerülhet, mint a rubeola, HIV fertőzés, vagy varicella (bárányhimlő), ezekben az esetekben nőgyógyász és infektológus konzultációjára van szükség. Kezdetben hőemelkedést okoz az a vírus, mely a magzatburkot támadja meg gyulladást okozva, ami a magzatra veszéllyel jár. Későbbi jellemző tünete a magas láz.

Mikor lehet a láz veszélyes a magzatra?

A 38 Celsius fok fölötti lázra oda kell figyelni, mert az már aggodalomra adhat okot, a 39 Celsius fok fölötti láz szövődményeket is okozhat. Ha a láz eléri a 39.5 Celsius fokot, vetélést, szellemi fogyatékosságot, velőcső defektust okozhat, ezért nagyon fontos a láz csillapítása. A magzat állapotára nézve a terhesség első szakaszában a legsúlyosabb a láz jelenléte, a későbbi szakaszokhoz képest. Mindig a lázat kiváltó betegség okát kell keresni, és azt megszüntetni.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az alábbi tünetekkel minden esetben orvoshoz kell fordulni:

  • hasi fájdalom,
  • méhösszehúzódás,
  • a méh érzékenysége,
  • hányinger,
  • hányás,
  • hasmenés 
  • bőrkiütés.

A láz csillapítását már otthonában gyógyszeresen is meg lehet kezdeni, de előtte mindig konzultáljon orvosával. Az acetaminophen alapú gyógyszer adható terhesség alatt fellépő láz csillapítására. Ajánlott a bő folyadékfogyasztás, könnyű, szellős, kényelmes ruha viselete, és sok pihenés.

doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.