Tompaság

Tompaság

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A tompult, ködös agy nem egy orvosi szakszó, hanem egy hétköznapokban használt kifejezés, amit olyan tünetek esetén használnak, amelyek a gondolkodási képességet befolyásolják. Mi okozhatja ezt az állapotot?

Amikor „ködös” az agyunk, zavartnak, szétszórtnak érezhetjük magunkat, nehezen mehet az összpontosítás, esetleg gondot jelenthet az is, hogy szavakba öntsük a gondolatainkat. Ilyenkor leggyakrabban az alábbi állapotok állhatnak a háttérben:

Terhesség

Előfordulhat, hogy a terhesség a hormonváltozás miatt memóriazavarokat okozhat. Ilyenkor sok nőnek problémát jelenthet észben tartani dolgokat.

Sclerosis Multiplex (SM)

A Sclerosis Multiplex befolyásolja és megváltoztathatja a központi idegrendszer működését, ezért az SM-ben szenvedők körülbelül felének rendszeresen problémái lehetnek a koncentrációval vagy a memóriájukkal.

Bizonyos gyógyszerek

Egyes – akár vény nélkül kapható – gyógyszerek tompaságot okozhatnak. Ha rendszeresen szedünk valamilyen gyógyszert, és észrevesszük, hogy gondolkodásunk lassúvá válik vagy hirtelen memóriazavarral küzdünk, mielőbb tájékoztassuk erről kezelőorvosunkat.

Daganatos betegségek

A daganatos betegségek önmagukban is okozhatnak memóriazavart, ám a kemoterápia során használt gyógyszerek olyan erősek, hogy azok is okozhatnak ilyen problémákat. Legtöbbször ez a kezelés után enyhül, de van olyan eset, amikor hosszabb ideig fennáll.

Menopauza

A hormonváltozásnak köszönhetően a nők nehezebben tanulnak vagy emlékeznek dolgokra, amikor elérik a menopauza időszakát. A tompultság mellett ilyenkor hőhullámokat, izzadást, ingerlékenységet is tapasztalhatnak.

Krónikus fáradtság szindróma

A krónikus fáradtság szindróma zavartságot, feledékenységet és koncentrácizavart okozhat. Az állapotra jelenleg nincsen ismert gyógymód, de a gyógyszeres kezelés, a rendszeres testmozgás és a beszédterápia is segíthet a tünetek enyhítésében.

Depresszió

Nehéz eldönteni, hogy a depresszió okozta energia- és motivációvesztés miatt alakul-e ki a tompultság vagy a depresszió önmagában okozza ezt, de a betegség kezelésével visszatérhetünk a normál életvitelünkhöz.

Alvászavar

Megfelelő minőségű és mennyiségű alvásra van szükségünk ahhoz, hogy agyunk megfelelően működjön. Ha ez nem történik meg, akkor többször tapasztalhatjuk a „ködös” agy állapotát.

Lupus

A lupus az immunrendszert támadja meg, amely hosszú távon szerteágazó tüneteket okozhat. A lupusban szenvedők körülbelül fele koncentrációs képesség zavarral, zavartsággal és memóriaproblémával küzd.

Forrás: https://www.webmd.com/brain/ss/slideshow-brain-fog

Útmutató

  • A tompaság nem egy orvosi szakszó, hanem egy hétköznapokban használt kifejezés, amit olyan tünetek esetén használnak, amelyek a gondolkodási képességet befolyásolják.
  • Zavartnak, szétszórtnak érezhetjük magunkat, nehezen mehet az összpontosítás, esetleg gondot jelenthet szavakba önteni gondolatainkat.
  • Számos állapot állhat a tompaság hátterében, melynek kivizsgálása hosszan tartó fennállása esetén indokolt.
Tompaság - Részletesen a témáról
Hogyan pezsdítsük fel az életünket?
Az állandó stressz, a krónikus fáradtság vagy a rendszeres emésztési problémák miatt könnyen fásulttá, levertté válhatunk. Összeszedtünk néhány tippet, hogy újra lendületesek és energikusak legyünk.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.