Állandó éhség

Állandó éhség

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Kósa Krisztina, belgyógyász
Állandó éhségérzetet eredményezhetnek életmódból adódó tényezők, valamint belgyógyászati betegségek is. Mikor érdemes orvosi segítséget kérni?

Leggyakoribb okok:

  • Leggyakrabban a nem megfelelő táplálkozás eredményezhet gyakori éhségérzetet. A túlzott finomított szénhidrát fogyasztás (tésztafélék, édesség, magas cukortartalmú üdítők) azáltal, hogy a kezdeti gyors vércukorszint emelkedést követően, alacsony glükózszint alakul ki, de kevés fehérje, illetve kevés rostbevitel szintén vezethet rövid időn belül újból jelentkező éhségérzethez.
  • A stresszes életmód fokozza a stresszhormon (más néven kortizol) termelődését, ami növeli az éhségérzetet.
  • Kialvatlanságból adódó hormonális hatások szintén vezethetnek fokozott éhséghez.
  • Bizonyos gyógyszerek mellékhatása mint pl.: antipszichotikumok, antidepresszánsok, antidiabetikumok.
  • Pajzsmirigy túlműködés során a fokozott étvágy jele lehet a betegségnek egyéb tünetek mellett, mint pl.: fogyás, izzadás, szívdobogásérzés, megnagyobbodott pajzsmirigy vagy göb tapintása a pajzsmirigy területén.
  • 1-es típusú cukorbetegség esetén a cukor inzulin hiányában nem tud hasznosulni, ami fokozott étvággyal járó fogyáshoz vezethet.  A betegség során kialakuló alacsony vércukorszint szintén eredményezhet jelentős éhségérzetet.
  • Várandósság: ne felejtsük el, hogy nem csak kóros állapotok járhatnak az étvágy növekedésével, hanem várandóság alatt is tapasztalhat a kismama fokozott éhség érzetet.

Mit tehetünk otthon az állandó éhségérzet ellen?

Mivel a fokozott éhségérzet hátterében számos életmódbeli tényező lehet, mi magunk is tudunk tenni annak érdekében, hogy javulást érjünk el. Kiemelendően fontos a rendszeres, kiegyensúlyozott teljes értékű, rostban, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étkezés, a finomított szénhidrát bevitel csökkentése. A rendszeres testmozgás pozitív élettani hatásain és a stressz csökkentésén keresztül szintén hozzájárulhat a kínzó éhségérzettel járó panaszok csökkentéséhez.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben életmód változtatás hatására nem javul fokozott éhségérzetünk, keressük fel kezelőorvosunkat, aki további kivizsgálásokat javasolhat a probléma felderítésére.

Útmutató

  • Állandó éhségérzetet eredményezhetnek életmódból adódó tényezők, valamint belgyógyászati betegségek is.
  • Kiemelendően fontos a rendszeres, kiegyensúlyozott teljes értékű, rostban, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étkezés, a finomított szénhidrát bevitel csökkentése.
  • A rendszeres testmozgás pozitív élettani hatásain és a stressz csökkentésén keresztül szintén hozzájárulhat a kínzó éhségérzettel járó panaszok csökkentéséhez.
  • Amennyiben életmód változtatás hatására nem javul fokozott éhségérzetünk, keressük fel kezelőorvosunkat, aki további kivizsgálásokat javasolhat a probléma felderítésére.
Állandó éhség - Részletesen a témáról
Hogyan előzhetjük meg a cukorbetegség kialakulását?
Egészséges életmód kialakításával és fenntartásával rengeteg szezonális és krónikus megbetegedés, köztük például a cukorbetegség kialakulásának kockázata is jelentősen csökkenthető lenne. Hogyan?
Túlevés vagy falási roham?
Mindenkivel előfordult már, hogy egy családi vacsorán túl sokat evett és megfájdult ettől a hasa. Az alkalmi túlevés azonban nem egyenlő a falási rohammal. Hogyan tudjuk megkülönböztetni, melyikről lehet szó?
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.