Szív

Szív

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Szívünk akaratunktól függetlenül működő szervünk, mely feltétlen szükséges az életben maradáshoz, ezért kiemelten fontos az egészsége.

A szív működése

Szívünk egy bonyolult szerv, amely a tudatunkon kívül működik, azonban lelki hatások, reflexek, nagyobb erőkifejtés befolyásolhatja a szív összehúzódásainak számát. A szív feladata, hogy vért pumpáljon az emberi testbe. Az érrendszerrel együtt egy zárt rendszert alkot, amely folyamatban ha valami sérül, akkor különböző betegségek alakulhatnak ki.

A leggyakoribb szívbetegségek

Koszorúér-betegség

A középkorúak egyik leggyakoribb betegsége az ischaemiás szívbetegség. Háttere gyakran a koronária szűkület kialakulásában keresendő. A betegség tünete a terhelésre jelentkező mellkasi fájdalom. Amennyiben ezt tapasztaljuk, keressünk fel kardiológus szakorvost, ugyanis jelentősen emeli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Szívinfarktus

Kialakulásának oka legtöbbször a koszorúér-betegség. Általában hirtelen fellépő, heves mellkasi fájdalommal jelentkezik, mely nyakba, bal karba vagy hasba is átsugározhat. A bőr hideggé és nyirkossá válik, sokszor halálfélelem, hányás kíséri. Minden esetben azonnal mentőt kell hívni, hiszen halált is okozhat.

Szívritmuszavar

Alapja általában keringési zavar, amely akár a keringés teljes megállását is okozhatja. EKG segítségével könnyen megállapítható, és tüneti kezelés is lehetséges, azonban rendkívül fontos felderíteni és megszüntetni a kiváltó tényezőket.

Szívelégtelenség

Szívelégtelenség esetén a szív csökkent terhelhetősége jelentkezik, melynek oka általában a kamra működési zavara. Előfordulása idősebb életkorban gyakoribb, rizikófaktorát jelentősen növelik az alábbi társbetegségek: magas vérnyomás, koszorúér-betegség. A betegség tünete lehet fulladás, fekvéskor jelentkező nehézlégzés, éjszakai köhögés.

Stroke

A stroke az egyik leggyakoribb oka a felnőttkori rokkantságnak. Akkor alakul ki, amikor az agy valamely területén romlik a vérellátás és az ott lévő sejtek pusztulásnak indulnak. Tünetei között szerepel az arc és a kar érzéketlensége, hirtelen kialakuló beszédzavar, elhomályosuló látás, szédülés és zavartság. Stroke jelentkezésekor azonnal mentőt kell hívni.

A szívbetegségek megelőzése

Közel 300 rizikófaktor ismert, amely szerepet játszik a szívbetegségek kialakulásában. A legfontosabb megelőzéshez tartozik a dohányzásról való leszokás, a megfelelő testsúly elérése, a helyes, zsírban szegény táplálkozás és a rendszeres sportolás.

Szív - Részletesen a témáról
Mit lehet tudni az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinájáról?
Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszervállalat és az Oxford Egyetem által közösen fejlesztett Covid-19 elleni vakcinát 2021. januárjában, harmadikként – a Pfizer/BioNtech és a Moderna oltóanyagait követően – engedélyezték az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Mit lehet tudni a Szputnyik V Covid-19 elleni vakcináról?
A Szputnyik V Covid-19 elleni oltóanyagot az orosz Gamaleja Kutatóközpont sejtmikrobiológus csoportja fejlesztette ki. A magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyezte az orosz vakcina használatát, így 2021. februárjában meg is kezdték vele az oltási programot.
Mit lehet tudni a Janssen egydózisú Covid-19 elleni vakcinájáról?
A Johnson&Johnson amerikai cég belga leányvállalata, a Janssen által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina alkalmazását 2021. márciusában engedélyezte az Európiai Gyógyszerügynökség. Magyarországon 2021. áprilisában kezdődött meg vele az oltási program.
Mit lehet tudni a Sinopharm Covid-19 elleni vakcináról?
A kínai Sinopharm gyógyszercég által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcinával Magyarországon 2021. februárjában kezdődött meg az oltási program.
Mit lehet tudni a harmadik Covid-19 elleni oltásról?
Magyarországon – Európában elsőként – 2021. augusztus 1-jétől lehetőség van harmadik Covid-19 elleni oltóanyag beadatására. A vakcináció – az eddigiekhez hasonlóan – ingyenes és önkéntes.
Életmód szívelégtelenség esetén
A szívelégtelenség napjaink népbetegsége. A felnőtt lakosság 2-3% érintheti, de az életkor előrehaladtával az arány akár 10% is lehet. A szívelégtelenségnek számos oka lehet, pl. magas vérnyomás, szívinfarktus, szívbillentyű elváltozás, fejlődési rendellenességek, egyéb szívizombetegségek.
Sportolás magas pulzussal
A rendszeres testmozgás kiemelkedően fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében, hiszen jelentősen csökkenti számos szervi megbetegedés, köztük például a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Hogyan sportoljunk szívritmuszavarral?
A szívritmuszavarok leggyakoribb típusa a pitvarfibrilláció, mely a népesség 1-2 százalékát, Magyarországon mintegy 200,000 embert érinthet. Mire figyeljünk, ha sportolni szeretnénk szívritmuszavarral?
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mi a szív feladata?
Hasznos lehet
Mi károsíthatja a bélflórát?
Bélflóránk egyensúlyát számos külső hatás felboríthatja, mely emésztési zavarhoz vagy a szervezet védekezőképességének csökkenéséhez vezethet. Mi okozhat bélflóra károsodást?
Milyen hibákat követhetünk el a fogmosás során?
Gyermekkorunk óta a mindennapjaink része a fogmosás, de vajon jól csináljuk? Megfelelő módon, megfelelő ideig és optimális mennyiségű fogkrémmel tisztítjuk a fogainkat? Összeszedtük a leggyakoribb...
Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?
A vese elsődleges feladata, hogy a keletkező salakanyagokat kiszűrje a vérből és a húgyhólyagba továbbítsa azokat, valamint felel a só- és vízháztartás szabályozásáért. Mit tehetünk a vese...
Mire jó a barázdazárás?
Az őrlőfog rágófelszínén található barázdák mindenkinél mások, valakinél nem jelentenek problémát, míg másoknál olyan mélyek, hogy a baktériumok könnyedén megtelepszenek bennük. Mit tehetünk ellenük?