Szívizomgyulladás

Szívizomgyulladás

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
A szívizomgyulladás (myocarditis) a szív izomzatának gyulladásos betegsége, melyet számos tényező kiválthat. A kialakult gyulladás következtében a szívizom sejtjei károsodnak, ami a szív működésének különböző súlyosságú zavarát eredményezheti. Mit tehetünk ilyenkor?

Mi okozhat szívizomgyulladást?

  • Fertőzések: leggyakrabban vírusok (pl. Coxsackie-, adenovírus), baktériumok (pl. Streptococcus, Lyme-kórt okozó Borrelia fertőzés). Ritkán parazita-, vagy gombafertőzés.
  • Kémiai irritáció: gyógyszerek (pl. kemoterápiás szerek), kábítószerek (pl. kokain).
  • Sugárkezelés.
  • Autoimmun betegségek.
  • Súlyos allergiás reakció.

Milyen tünetei lehetnek?

A tünetek súlyossága széles skálán mozoghat. Fontos, hogy a szívizomgyulladást mindig komolyan kell venni, mert életveszélyes állapotot is eredményezhet. Tünetei lehetnek:

  • fáradékonyság, rossz közérzet;
  • hőemelkedés, láz;
  • izom-és ízületi fájdalom;
  • mellkasi fájdalom, heves szívdobogásérzés;
  • súlyos esetben szívelégtelenség tünetei: légszomj, lábdagadás, terhelhetőség jelentős csökkenése;
  • kóros vérrögképződés (következményeként kialakulhat például stroke, szívinfarktus);
  • ritmuszavarok – ritkán hirtelen szívhalál.

Hogyan diagnosztizálható?

Alapos kórtörténet-felvétel, fizikális vizsgálat után vérvétel, EKG, illetve szívultrahang vizsgálat szükséges. Fontos tisztázni, hogy a közelmúltban volt-e a betegnek légúti vagy gyomor-bélrendszeri fertőzése, mert ezek után – a jellemző panaszok esetén – mindig gondolni kell szívizomgyulladás lehetőségére. Bizonyos esetekben szívkatéteres vizsgálat elvégzése is szükséges – főleg differenciáldiagnosztikai szempontból, a hasonló tünetekkel járó szívinfarktus kizárására. A diagnózis megerősítésében és pontosításában sokat segíthet a szív MR vizsgálat.

Hogyan kezelhető?

A tünetek súlyosságától függően a szívizomgyulladás kezelhető otthon, de sok esetben szükséges kórházi megfigyelés is. Fontos a kiváltó okot azonosítani, és lehetőség szerint azt is kezelni.

  • Fizikai kímélet: minimum 2-3 hét ágynyugalom; az intenzív fizikai aktivitás pedig legalább 2-3 hónapig kerülendő.
  • Gyógyszeres kezelés: gyulladáscsökkentők; bakteriális eredet esetén antibiotikumok; a szív munkáját csökkentő gyógyszerek.
  • Súlyos, ismétlődő ritmuszavarok esetén speciális ritmusszabályozó eszköz (pacemaker) beültetésére is szükség lehet.
  • Extrém súlyos esetekben szükség lehet a keringés gyógyszeres vagy eszközös támogatására, illetve szívátültetésre is.

Szerencsére az esetek többségében, időben megkezdett kezeléssel a szívizomgyulladás maradványtünetek nélkül gyógyul. Előfordulhatnak azonban olyan súlyos esetek, amikor a gyulladás olyan nagymértékben károsítja a szívizomsejteket, hogy a szív funkciója tartósan károsodik. Ilyen esetekben rendkívül fontos a megfelelő centrumokban történő rendszeres gondozás kardiológus szakorvos által.

Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/myocarditis/symptoms-causes/syc-20352539

Útmutató

  • A szívizomgyulladás következtében a szívizom sejtjei károsodnak, ami a szív működésének különböző súlyosságú zavarát eredményezheti.
  • A tünetek súlyossága széles skálán mozoghat, legjellemzőbb tünetei a fáradékonyság, rossz közérzet; hőemelkedés, láz; izom-és ízületi fájdalom; mellkasi fájdalom, heves szívdobogásérzés, súlyos esetben azonban stroke, hirtelen szívhalál is előfordulhat.
  • Alapos kórtörténet-felvétel, fizikális vizsgálat után vérvétel, EKG, illetve szívultrahang vizsgálat szükséges.
  • A tünetek súlyosságától függően a szívizomgyulladás kezelhető otthon, de sok esetben szükséges kórházi megfigyelés is. Fontos a kiváltó okot azonosítani, és lehetőség szerint azt is kezelni.
Szívizomgyulladás - Részletesen a témáról
Mik is azok a szívenzimek?
A „szívenzimek”, azaz szív eredetű biomarkerek („szív-markerek”) olyan enzimek, fehérjék és hormonok, melyek emelkedett szintje a szívizom különböző eredetű sérüléseivel hozható összefüggésbe.
Hasznos lehet
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza...
Hogyan segítsünk barátunkon, ha pánikrohama van?
Mit tehetünk, ha családtagunk vagy barátunk pánikrohamot kap? Tudunk-e valahogy segíteni neki, vagy van-e olyan dolog, amit semmiképp ne tegyünk ilyenkor?
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint...
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is...