Urea kilégzési teszt

Urea kilégzési teszt

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar,
Az urea kilégzési teszt egy gyors, fájdalommentes vizsgálat, amely alkalmas a Helicobacter pylori szervezetben történő jelenlétének kimutatására.

A teszt során a páciensnek szájon át bevehető karbamidot adnak. Ha kimutatható a fertőzöttség, a baktérium hatására a karbamid hidrogén-karbonát ionra és ammóniára bomlik szét, majd a hidrogén-karbonát szén-dioxiddá alakul, mely a kilélegzett levegővel távozik.

Mire figyeljen a vizsgálat előtt?

Szakemberekhez készülve a vizsgálat előtt 1 hónappal nem tanácsos antibiotikumot és vagy bizmut tartalmú gyógyszereket, valamint a kivizsgálás előtt 1 héttel savlekötő tablettákat szedni. A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat maga 20 percet vesz igénybe. A c-karbamid bekerül a szájba, majd bevétel után 10 perc a várakozási idő, ezután a páciens a kilégzési kártyába fújja a kilélegzett levegőt 1-4 percen keresztül. A kártyát át kell nyújtani a vizsgálatot végző asszisztensnek, aki behelyezi a mérőkészülékbe és a készülék mutatja is az eredményt.

Kiknek nem ajánlott a vizsgálat?

Várandós, illetve szoptatós nők, 18 éven aluliak számára nem javasolt a vizsgálat, továbbá olyan páciensek esetében, akiknek a gyomor egyrészét vagy egészét eltávolították vagy azoknak, akik az ajánlott készítmény valamely hatóanyagára érzékenyek lehetnek. Ha más gyomorfertőzés áll fenn vagy valamilyen antibiotikumot, esteleg bizmut tartalmú készítményt fogyasztott az elmúlt 1 hónapban, szintén nem ajánlott a vizsgálat elvégzése.

Útmutató

  • Szakemberekhez készülve a vizsgálat előtt 1 hónappal nem tanácsos antibiotikumot és vagy bizmut tartalmú gyógyszereket, valamint a kivizsgálás előtt 1 héttel savlekötő tablettákat szedni.
  • A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni.
  • A vizsgálat maga 20 percet vesz igénybe. A c-karbamid bekerül a szájba, majd bevétel után 10 perc a várakozási idő, ezután a páciens a kilégzési kártyába fújja a kilélegzett levegőt 1-4 percen keresztül.
  • Várandós, illetve szoptatós nők, 18 éven aluliak számára nem javasolt a vizsgálat
Urea kilégzési teszt - Részletesen a témáról
Mit tegyek, ha bélbetegségre gyanakszom?
A bélbetegségek jelenlétét számos tünet (hasi fájdalom, puffadás, étvágytalanság, hasmenés, székrekedés, véres vagy fekete széklet) jelezheti. Mit tehetünk ilyenkor?
Hasznos lehet
Mik is azok a szívenzimek?
A „szívenzimek”, azaz szív eredetű biomarkerek („szív-markerek”) olyan enzimek, fehérjék és hormonok, melyek emelkedett szintje a szívizom különböző eredetű sérüléseivel hozható összefüggésbe.
Milyen gyakran javasolt a tüdőszűrés?
A tüdőszűrés (másnéven mellkasröntgen), olyan képalkotó eljárás, melynek során vizsgálhatóak elsősorban a tüdők és a mellhártya elváltozásai, emellett tisztább képet kaphatunk a tüdő érrendszeréről...
Mit kell tudni a terhességi ultrahang vizsgálatokról?
A terhességi ultrahang vizsgálatok sugármentes, biztonságos és megbízható eljárások, bármikor megismételhetőek, és viszonylag gyors diagnózist adnak a hagyományos kétdimenziós képalkotással.
Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?
A vizelet a vesék kiválasztó működésének eredménye, mely egészséges körülmények között víztiszta, szalmasárga színű. Előfordulhatnak azonban olyan állapotok, melyek a vizelet színének megváltozását...