Hasnyálmirigy

Hasnyálmirigy

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A hasnyálmirigy (latinul pancreas) keskeny, egyenetlen felszínű, hosszú mirigyes szerv, mely a hasüreg felső részében, a hátsó hasfalnál, a hashártya mögött helyezkedik el.

Szerkezetét és funkcióját tekintve külső, azaz exokrin és belső, azaz endokrin elválasztású részre tagoljuk:

  • A belső elválasztású mirigy váladékai azok a hormonok, melyek a képződés helyétől távol fejtik ki hatásukat, ahová a vérárammal kerülnek. Ilyenek a glukagon, inzulin, szomatosztatin.
  • A hasnyálmirigy külső elválasztású (exokrin) mirigyei a hasnyálban a pancreasnedvet termelik, amelyekben számos fontos emésztőenzimet (pl. lipáz, amiláz, tripszin, kimotripszin, nukleáz, kollagenáz) tartalmaz. Naponta mintegy 1,5 liter, ilyen pancreasnedv termelődik, melyekben vízásványi sók és az előbb említett enzimek találhatóak.

A hasnyálmirigy leggyakoribb betegségei

  • Akut hasnyálmirigy-gyulladás
  • Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás
  • Jóindulatú daganatok (inzulióma, gasztronómia)
  • Rosszindulatú daganat
  • Cukorbetegség

Táplálkozási tanácsok hasnyálmirigy problémák esetén

  • Egyszerre kis mennyiségű ételeket fogyasszunk.
  • Étkezzünk naponta többször (lehetőleg 5-6 alkalommal) keveset.
  • Fokozottan figyeljünk az A-, D-, E- és K-vitaminok pótlására

Az étrend összeállítása során figyelembe kell venni a tápláltsági állapotot, a laboratóriumi leletek értékeit, valamint az egyéni tűrőképességet is.

Hasnyálmirigy - Részletesen a témáról
Mit reggelizzen a cukorbeteg?
A cukorbetegség kezelésének legfontosabb eleme az életmódterápia, melynek során nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő, személyre szabott táplálkozásra. A diéta megtervezésénél figyelembe kell venni a szervezet napszaki inzulin érzékenységét, így nem mindegy, mikor mit fogyaszt a beteg.
Mit tegyek, ha inzulinrezisztenciára gyanakszom?
Gyakran fáradt vagy és előfordul, hogy éhes maradsz még az étkezések után is? Stresszes életmódot élsz? Erős a gyanúd, hogy inzulinrezisztenciád van? Járj utána!
Cukorbetegség és Covid – Valóban nagyobb a rizikó?
A COVID-19 fertőzés rövid- és hosszútávú hatásairól egyre többet hallhatunk, de vajon cukorbetegként valóban magasabb a kockázat a megfertőződésre?
Mi a teendő, ha gyermekemnél cukorbetegségre gyanakszom?
A gyerekkori cukorbetegség (diabétesz) felismerése rendkívül fontos, hiszen kezeletlen esetekben súlyos szövődmények alakulhatnak ki.
Mit tegyek, ha inzulinrezisztenciára gyanakszom?
Az inzulinrezisztencia (IR) a cukoranyagcserét érintő betegség, mely során a szénhidrát anyagcserében résztvevő sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, így csökken ezen sejtek cukorfelvétele. Hogyan ismerjük fel és mit tehetünk ilyenkor?
Mit tehetünk a cukorbetegség megelőzése érdekében?
A cukorbetegség olyan krónikus probléma, mely a glükóz vérben való felhalmozódásával jár. A betegségnek nagyon súlyos szövődményei lehetnek, így például veseelégtelenség, lábfekély, szívbetegség, akár vakság vagy impotencia is.
Hogyan ellenőrizhetjük vércukorszintünket?
Ha valaki cukorbeteg, az az egész életére hatással van. Nem elég csupán az étkezésére, gyógyszereire, sérüléseire/sebeire odafigyelnie, hanem rendszeresen ellenőriznie kell értékeit.
Mire figyeljünk sportolás közben, ha cukorbetegek vagyunk?
A rendszeres testmozgás segít a szervezet anyagcsere állapotának normalizálásában és a vércukorszint csökkentésében, de mire figyeljen ilyenkor egy cukorbeteg?
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Mi károsíthatja a bélflórát?
Bélflóránk egyensúlyát számos külső hatás felboríthatja, mely emésztési zavarhoz vagy a szervezet védekezőképességének csökkenéséhez vezethet. Mi okozhat bélflóra károsodást?
Milyen hibákat követhetünk el a fogmosás során?
Gyermekkorunk óta a mindennapjaink része a fogmosás, de vajon jól csináljuk? Megfelelő módon, megfelelő ideig és optimális mennyiségű fogkrémmel tisztítjuk a fogainkat? Összeszedtük a leggyakoribb...
Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?
A vese elsődleges feladata, hogy a keletkező salakanyagokat kiszűrje a vérből és a húgyhólyagba továbbítsa azokat, valamint felel a só- és vízháztartás szabályozásáért. Mit tehetünk a vese...
Mire jó a barázdazárás?
Az őrlőfog rágófelszínén található barázdák mindenkinél mások, valakinél nem jelentenek problémát, míg másoknál olyan mélyek, hogy a baktériumok könnyedén megtelepszenek bennük. Mit tehetünk ellenük?