Mandulagyulladás

Mandulagyulladás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A mandulák gyulladását leggyakrabban a Streptococcus baktériumfertőzés okozza, ritkán súlyos betegség, melynek megállapítása elsősorban a torok fizikális vizsgálatával történik. Mitől függ az, hogyan kezelik a problémát?

A mandulagyulladás tünetei

Vírusos vagy bakteriális fertőzés következményeként is kialakulhat mandulagyulladás. A beteg elsősorban torokfájásra panaszkodik, és általános gyengeségérzetet tapasztal. Lázas, a nyaki nyirokcsomói megnagyobbodnak, érintésre fájdalmasak, gyakran fültáji fájdalom is kapcsolódik hozzájuk. A gyulladt mandulák vörösek, duzzadtak, olykor légzési nehézséget okoznak. A szervezet gyulladással szembeni védekezésének eredményeként váladék képződhet.

Antibiotikum vagy műtét

A mandulagyulladás okozója gyakran a Streptococcus baktérium. A bakteriális fertőzés megállapításához az orvos torokkenetet vesz, illetve egy gyorstesztet is elvégezhet. A bakteriális mandulagyulladás antibiotikumos kezelést igényel. Indokolt esetben szükségessé válhat a mandulák műtéti eltávolítása. Az orvosnak szüksége van a páciens pontos kórtörténetére, mert ha például a mandulagyulladás gyakran visszatér, feltétlenül ajánlott elvégezni a műtéti beavatkozást.

A vizsgálat során mire figyel az orvos?

A mandulagyulladás az esetekben többségében ritkán súlyos betegség, melynek megállapítása elsősorban a torok fizikális vizsgálatával történik. A kórmeghatározáshoz az orvosnak számba kell vennie a fertőzés tüneteit, vagyis a nyaki nyirokcsomók duzzanatát, a bőrpírt és a váladékozást. A beteg beszámolója alapján nyilvánvalóvá válik, hogy vannak-e nyelési nehézségei, jellemző-e a tompa beszéd vagy a nyáladzás. Bakteriális felülfertőzés következtében tályog képződhet a mandula körül, ilyenkor az érintett mandula és a nyelvcsap is elmozdul.

A mandulagyulladás gyakori jele a mirigyláznak, amelyet a B-lymphocyták Epstein-Barr-vírus általi fertőzése okoz. Ez a kórokozó a herpeszvírusok közé tartozik, ezért számtalan úton terjedhet. Az orvos mirigylázra következtethet - többek között - a mandulákon látható sárgásfehér lepedékből, a rossz leheletből, vagy a szájpadláson megjelenő apró vérzésekből és hólyagocskákból. A vírus jelenléte vérvizsgálattal kimutatható.

Útmutató

  • Vírusos vagy bakteriális fertőzés következményeként is kialakulhat mandulagyulladás, okozója legtöbbször a Streptococcus baktérium.
  • A beteg elsősorban torokfájásra panaszkodik, és általános gyengeségérzetet tapasztal. Lázas, a nyaki nyirokcsomói megnagyobbodnak, érintésre fájdalmasak, gyakran fültáji fájdalom is kapcsolódik hozzájuk.
  • A mandulagyulladás az esetekben többségében ritkán súlyos betegség, melynek megállapítása elsősorban a torok fizikális vizsgálatával történik.
  • A bakteriális mandulagyulladás antibiotikumos kezelést igényel.
  • Indokolt esetben szükségessé válhat a mandulák műtéti eltávolítása.
Mandulagyulladás - Részletesen a témáról
Milyen szövődményei lehetnek a mandulagyulladásnak?
A mandulagyulladás vírusos vagy bakteriális fertőzés következménye, amely számos egyéb betegség kialakulásához vezethet. Melyek ezek?
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Milyen szövődményei lehetnek a mandulagyulladásnak?
A mandulagyulladás vírusos vagy bakteriális fertőzés következménye, amely számos egyéb betegség kialakulásához vezethet. Melyek ezek?