Mire jó a Doppler-vizsgálat?

Mire jó a Doppler-vizsgálat?

Mire jó a Doppler-vizsgálat?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.12.18.
Szerző: doktorGO
A Doppler-vizsgálat olyan ultrahangtechnika, amely a szervek anatómiáján túl, az erek állapotáról, illetve a vér áramlásról egyaránt adhat felvilágosítást.

A nyaki Doppler-ultrahang vizsgálat szűrővizsgálatként alkalmazható azoknál a személyeknél, akiknél a családban korábban előfordult már valamilyen agy-ér esemény, elhízottak, magas vérnyomással, szív- és érrendszeri betegséggel rendelkeznek és/vagy dohányoznak. A vizsgálat célja tehát a verőerek (arteria carotis) állapotának leellenőrzése a később kialakuló egészségügyi probléma elkerülése érdekében.

A szélütés (stroke) leggyakoribb oka az érelmeszesedés, amely a nyaki verőerekben kialakuló megkeményedett plakk lerakódása miatt alakul ki. A plakk folyamatos növekedésével egyre inkább elzáródik a véráramlás útja és az így kialakuló érszűkület miatt csökken az agy vérellátottsága. Ez kezdetben olyan általános tüneteket okoz, mint a fejfájás, szédülés, fáradékonyság, a későbbiekben azonban megjelenik a felső végtagi zsibbadás, a beszéd, az emlékezet és a gondolkodás beszűkülése is. Amennyiben ezek a tünetek fennállnak, az orvos mihamarabbi Doppler-ultrahang vizsgálatot javasolhat. Azon betegek esetében is sor kerülhet erre, akik már átestek valamilyen agyi katasztrófán vagy nyaki érműtéten.

Ezzel a technikával már a kismértékű érelmeszesedés, érszűkület, értágulat, illetve az agyi keringési zavarok is kivizsgálhatók, és ezzel megelőzhetővé válnak az agyi érkatasztrófák, mint például a stroke. A vizsgálat során betekintést nyerünk az adott erek átmérőjéről, érfal károsodásáról, áramlási rendellenességről stb.

A Doppler-ultrahang típusai

Több típusát tudjuk megkülönböztetni attól függően, hogy miről akarunk információt kapni:

  • Az ún. színes (color) Doppler az erekben áramló vért jeleníti meg különböző színekkel. A színek attól függnek, hogy a vizsgálófej (transzducer) felé közeledik vagy attól távolodik a vér, míg a színárnyalatok esetében ez az áramlási sebességtől függ. Piros színnel jelenik meg a transzducer felé tartó vér és kékkel az attól távolodó. Gyorsabb véráramlási sebességnél a képernyőn világosabb szín, míg a lassabb áramlásnál sötétebb árnyalat figyelhető meg. Ha a két szín keveredik, annak oka az, hogy valami miatt nem egyenletes a véráramlás.
  • A Pulzus Doppler vizsgálat – az előzőhez hasonlóan a vérkeringés sebességét mutatja, de emellett annak iránya is megfigyelhető.
  • A Power Doppler esetében pedig az erekben áramló vér mennyiségén túl a kis sebességű keringés is detektálható.

A Doppler-ultrahang működési elve és menete

Az utóbbi évtizedben elterjedt (nyaki) Doppler-ultrahang a hagyományoshoz hasonlóan fájdalommentes és nem jár semmilyen kockázattal, azaz pl. sugárterheléssel. Ebből kifolyólag szükség esetén akár többször is megismételhető a vizsgálat.

(Szabó Gerda, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Források:

Útmutató

  • A szervek anatómiáján túl, az erek állapotáról, illetve a véráramlásról egyaránt adhat felvilágosítást.
  • Ezzel a technikával már a kismértékű érelmeszesedés, érszűkület, értágulat, illetve az agyi keringési zavarok is kivizsgálhatók.
  • Fájdalommentes és nem jár semmilyen kockázattal.
  • A nyaki Doppler ultrahang nagyon fontosnak tekinthető a veszélyes állapotok (különböző agy-ér katasztrófák) időben történő azonosításához.
Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.12.18.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...
Nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy viszonylag gyakori, alvászavart okozó mozgási rendellenesség. A nyugtalan láb szindrómában szenvedő beteg lefekvés után erős késztetést érez lábai mozgatására, ami...