Korpásodás

Korpásodás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A korpás fejbőr sokaknak okoz kellemetlenségeket, nem csupán egészségügyi szempontból, de esztétikailag is zavaró. Mi okozza?

A bőrmegújulás természetes folyamat, a fejbőr felső rétegén elhalt hámsejtjeinek távozása nem okoz problémát, általában észre sem vehető. Ha mégis láthatóvá válik, kóros folyamat állhat a háttérben. A bőr az egész testen újra és újra megújul, az alsó rétegben folyamatosan osztódnak a sejtek, a felső hámréteg pedig elhal, majd lekopik.

Nincs ez másképp a fejbőrön sem, ahol normál esetben 28 nap alatt játszódik le ez a folyamat. A lekopott hámsejtek egészséges működés esetén nem láthatóak, tehát nem tapasztalható korpásodás. Amennyiben ez a folyamat rendellenesen zajlik, a leváló, elhalt hámsejtek összetapadnak, és lemezkéket, pikkelyeket alkotnak. Ezt sok kóros folyamat, betegség okozhatja.

Korpásodás nem fertőző bőrbetegségek miatt

Veleszületett ekcéma esetén a fejbőr szárazsága miatt tapasztalható korpásodás. A leváló hámsejtek apró méretűek, fehérek és nem tapadnak össze. A bőr viszket, akár be is pirosodhat és begyulladhat.

Gyakori jelenség a szeborreás dermatitisz is, ami fokozott faggyúműködéssel alakítja ki a korpás fejbőrt. Az elhalt hámsejtek ilyenkor a faggyú miatt tapadnak össze, tapintása zsíros, ránézésre is fénylik, sárgásnak tűnik. A haj és a fejbőr találkozásánál a bőrre is rátapad, foltos mintát hozva létre, de a hajszálakra is képes ráülni. A kísérő tünetek kellemetlenek, nem csupán a fejbőr viszket és hámlik, de az arc, esetleg a mellkas is. A csecsemőkori seborrhoea tipikus tünete a koszmó, amikor a korpa nagyobb sárgásbarna területeket kialakítva jelenik meg.

A psoriasis, azaz pikkelysömör korpái ezüstfehérek, melyek a fejbőr egy körülhatárolt területén jelennek meg. A betegségre jellemző, hogy a levált hámsejteknek még megvan a sejtmagjuk, ennek pedig az az oka, hogy a bőrmegújulási folyamat sokkal gyorsabban zajlik a psoriasisban szenvedő szervezetben. Az új sejtek 28 nap helyett 7 nap alatt a felső hámrétegbe jutnak, így okozva kellemetlen tüneteket.

Korpásodás fertőzés miatt

Nem szabad megfeledkeznünk a fertőzésekről sem, amelyek a fejbőr gyulladásával járnak. Ilyenek lehetnek többek között a gombás fertőzések, melyek esetében felborul a fejbőr mikroflórájának egyensúlya, ezért képes elszaporodni a bőr gyulladását okozó gomba, amely egyébként egészséges állapotban is megtalálható a fejbőrön.

A gomba anyagcseréje során olyan anyagok szabadulnak fel, melyek irritálják a bőrt, a sejtmegújulási folyamat felgyorsul, és a szaruréteg elvékonyodik. Az elhalt hámsejtek összetapadnak, és korpa formájában jelennek meg a hajszálak között.

doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.