Fülzúgás

Fülzúgás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A fülzúgás során egy- vagy kétoldali, búgó, csengő, hangot hallunk külső hang hiányában, mely az esetek többségében spontán elmúlik. Amennyiben egy-két napnál hosszabb ideig tart, mindenképp forduljunk orvoshoz.

A fülzúgás, más néven tinnitus a hazai lakosság három-öt százalékánál fordul elő, amely leggyakrabban az alábbi okokra vezethető vissza:

  • hallójáratba kerülő idegen anyag (pl. víz)
  • agyi vérellátási zavar
  • zajkárosodás
  • fertőzések (pl. középfülgyulladás)
  • egyéb betegségek (pl. Meniérebetegség, magas vérnyomás)
  • gyógyszerek

Két formája létezik

  • objektív fülzúgás, amely során nem csak a beteg, hanem az orvosa is hallhatja a fülzúgást
  • szubjektív fülzúgás esetén csak a beteg hallja a nem kívánt hangokat

Diagnózis

A fülzúgás kiváltó okának felderítése a fej és a nyak együttes vizsgálatával történik fül-orr gégészeti szakrendelésen, de a fizikális vizsgálat kiegészülhet hangvillapróbával, hallásvizsgálattal, képalkotó diagnosztikai vizsgálatokkal (MR, CT, ultrahang) vagy vérvétellel (teljes labor).

A fülzúgás kezelése

A fülzúgás kezelésénél a legfontosabb az életmódváltás: a megfelelő étrend kialakítása, a dohányzás elhagyása, a kávéfogyasztás mérséklése, illetve a rendszeres mozgás beiktatása, ami javítja a (nyaki erek) keringést, és az oki kezelés (pl. fülzsír, nyaki erek rendellenességeinek vagy daganatainak eltávolítása, fertőzések antibiotikumos kezelése). Főleg idősebb korban hallókészülékkel vagy értágító gyógyszerekkel (amennyiben idegrendszeri eredetű a fülzúgás) is kezelhető ez a panasz.

A gyógyulás üteme és esélye a fülzúgás okától és a beteg hozzáállásától egyaránt függ.

Útmutató

  • A fülzúgás során egy vagy kétoldali, búgó, csengő, hangot hallunk külső hang hiányában, mely az esetek többségében spontán elmúlik.
  • A gyógyulás üteme és esélye a fülzúgás okától és a beteg hozzáállásától egyaránt függ.
Fülzúgás - Részletesen a témáról
5 gyakori nyári tünet, amivel orvoshoz fordulunk
Hogyan szabadulhatok meg a fülbe jutott víztől? Mitől romlik a hallásom nyáron? Miért fáj a fülem? Mit használjak allergiás orrdugulás ellen? Ezekről és a megelőzésről, kezelésről kérdeztük dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ főorvosát.
Mikortól ellenőrizzük rendszeresen a vérnyomásunkat?
A stressz, a helytelen életmód olykor olyan fiataloknál is magas vérnyomást okozhat, akik látszólag egészségesek. A kezeletlen magas vérnyomás azonban akár életveszélyes szövődményeket is eredményezhet, ezért fontos a rendszeres kontroll. De mikortól ellenőrizzük rendszeresen a vérnyomásunkat?
Mit lehet tenni a nyakfájdalom ellen?
Az előretolt fejtartás nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi problémákhoz is vezethet. Milyen tüneteket okozhat még? Mit tehetünk a nyakfájdalom ellen? Mikor forduljunk orvoshoz? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa válaszol a kérdéseinkre.
Miért okozhat a cukorbetegség demenciát?
A 2-es típusú cukorbetegség nem csak a stroke és a szívbetegségek, hanem a demencia kockázatát is jelentősen növeli. Mi lehet ennek a magyarázata?
Hogyan előzzünk meg egy második infarktust?
Az első infarktus után a páciensek legtöbbször nem tudják, milyen életmóddal élhetnének biztonságosan teljes életet. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa a hosszú távú kardiológiai gondozásról beszélt, amelynek alapjai a következők.
doktorGO Szerző: doktorGO
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.