Szaglászavar

Szaglászavar

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A szaglás- és ízérzés csökkenésének vagy tartós elvesztésének számos oka lehet, melynek kivizsgálása minden esetben indokolt, ugyanis nagymértékben befolyásolhatja életminőségünket.

A szaglászavarok kialakulásának nagyon sok oka lehet. Közre játszhat a megjelenésében többek közt valamilyen trauma, fejsérülés, idegrendszeri rendellenességet (pl. Parkinson-kór, vagy SM) is jelezhet, oka lehet gyógyszer mellékhatás, autoimmun vagy endokrin betegség is. A fül-orr-gégészeti vonatkozású kiváltó okok közt szerepelnek műtét (pl. orrsövény) utáni állapotok, felső légúti, illetve szinonazális, vagyis az orrot- és melléküregeket érintő fertőzések és a COVID.

Fontos a kezelés

Kezelése nem elhanyagolandó, ugyanis a szaglásvesztés több módon is ronthatja az életminőséget:

  • A szaglászavar egyénenként különböző ideig tarthat. Valakinél néhány napon vagy héten belül visszatér a normál szaglás, de előfordul, hogy a szaglásvesztés tartósan, akár 6 hónapig is fennmarad. 
  • Ez az állapot a kutatások szerint is érzelmileg igen megterhelő, az érintettek körében gyakori a fokozott stressz, depressziós tünetek megjelenése. 
  • Táplálkozási problémák is jelentkezhetnek, hiszen nem tudja a beteg élvezni az ételek ízét, sokan kevesebbet esznek, vagy épp túlízesítik, édesítik, sózzák vagy fűszerezik az ételeiket – hosszú távon egyik sem egészséges. 
  • A külvilágról kapott információkat az érzékszerveink biztosítják. Az ízlés és a szaglás hiánya akár életveszélyes következményekkel is járhat, például, ha nem érezzük, hogy szivárog a gáz, vagy odaégett az étel, de komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a romlott élelmiszer elfogyasztása is. 

(Forrás: Fül-orr-gége Központ)

Szaglászavar - Részletesen a témáról
Tanácsos-e a parlagfű allergiát parlagfűvel kezelni?
Sokakat elbizonytalanítanak az évről évre megjelenő, magukat „természetes” módszerként hirdető megoldások az allergia kezelésére. Ennek egyik szélsőséges példája, amikor az allergiás számára annak a növénynek, vagy a főzetéből készített tea, lekvár rendszeres fogyasztását javasolják, amire allergiás. De vajon valóban javasolt-e ez a módszer?
Mit lehet tudni az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinájáról?
Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszervállalat és az Oxford Egyetem által közösen fejlesztett Covid-19 elleni vakcinát 2021. januárjában, harmadikként – a Pfizer/BioNtech és a Moderna oltóanyagait követően – engedélyezték az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Mit lehet tudni a Szputnyik V Covid-19 elleni vakcináról?
A Szputnyik V Covid-19 elleni oltóanyagot az orosz Gamaleja Kutatóközpont sejtmikrobiológus csoportja fejlesztette ki. A magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyezte az orosz vakcina használatát, így 2021. februárjában meg is kezdték vele az oltási programot.
Mit lehet tudni a Janssen egydózisú Covid-19 elleni vakcinájáról?
A Johnson&Johnson amerikai cég belga leányvállalata, a Janssen által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina alkalmazását 2021. márciusában engedélyezte az Európiai Gyógyszerügynökség. Magyarországon 2021. áprilisában kezdődött meg vele az oltási program.
Mit lehet tudni a Sinopharm Covid-19 elleni vakcináról?
A kínai Sinopharm gyógyszercég által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcinával Magyarországon 2021. februárjában kezdődött meg az oltási program.
Mit lehet tudni a harmadik Covid-19 elleni oltásról?
Magyarországon – Európában elsőként – 2021. augusztus 1-jétől lehetőség van harmadik Covid-19 elleni oltóanyag beadatására. A vakcináció – az eddigiekhez hasonlóan – ingyenes és önkéntes.
Melyik Covid19-elleni vakcinát válasszuk?
A SARS-CoV-2 koronavírus által okozott COVID-19 megbetegedés ellen jelenleg 6 védőoltás (vakcina) érhető el hazánkban. Ezek különböző módokon a szervezet immunválaszát váltják ki a koronavírussal szemben. Mit tudhatunk meg az oltásokról?
Covid - Az orrszárazság figyelmeztető jel lehet
Az égő, feszítő érzés az orrban a megfigyelések szerint a koronavírus-fertőzés gyanúját is felvetheti. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...