Mit tegyek, ha laktózérzékenységre gyanakszom?

Mit tegyek, ha laktózérzékenységre gyanakszom?

Mit tegyek, ha laktózérzékenységre gyanakszom?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.08.18.
Szerző: doktorGO
Rendszeresen puffad, görcsöl a hasad tej fogyasztását követően? Gyakran hasmenés is társul hozzá? Összeszedtük azokat a dolgokat, amelyek segítségével megtudhatod, valóban laktózintolerancia áll-e a háttérben.

Laktózintoleranciára gondolhatsz, ha tej vagy tejtermék fogyasztását követő ~30-120 percben az alábbi tüneteket tapasztalod:

  • puffadás,
  • laza széklet,
  • hasmenés,
  • gyakori teltségérzet,
  • hasi fájdalom, görcs,
  • hányinger, hányás.

A tünetek egyénenként változók: valakinél már kisebb mennyiségű tejtermék fogyasztása is gondot okoz, míg mások jobban tolerálják a tejes készítményeket (pl. tejföl, túró egyáltalán nem okoz valakinél panaszt).

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a hasi fájdalom, puffadás és diszkomfort érzet számos más betegség (pl. lisztérzékenység, kazein érzékenység) velejárója is lehet, ezért biztos diagnózis felállításához elkerülhetetlen az orvosi segítség.

Honnan tudhatom, hogy laktózérzékeny vagyok-e?

A laktózintoleranciára való érzékenységet az alábbi két módon lehet kimutatni:

  • hirdorgén killégzéses teszt segítségével,
  • genetikai vizsgálattal.

Melyiket válasszam?

A laktózintoleranciát a legbiztonságosabban a hidrogén kilégzéses teszt mutatja ki. A vizsgálat körülbelül 2-3 órát vesz igénybe, amelynek során (éhgyomorra) laktóz tartalmú italt itatnak a pácienssel, és ezt követően többszöri méréssel ellenőrzik a H2 gáz koncentrációját a kilélegzett levegőben. Amennyiben a szervezetben nem, vagy nem megfelelően termelődik a laktáz enzim, laktózintoleranciáról beszélhetünk.

A genetikai vizsgálat egy sokkal kényelmesebb eljárás, ugyanis szájnyálkahártya kenetből mutatják ki a laktózintolerancia lehetőségét. Gyors és fájdalommentes (ugyanis nem kell laktózt fogyasztanunk előtte), azonban ez a vizsgálat csak a laktózintolerancia kialakulásának esélyét mutatja ki. Csecsemő és gyermekkorban hasznos, hiszen előre jelzi az érzékenység későbbi kialakulásának esélyét.

Diétát csak orvosi javallatra kezdj!

Bármilyen erős is a gyanú, fontos tisztában lenni azzal, hogy a diagnózis felállítása előtt nem szabad elkezdeni semmilyen diétát, hiszen számos más probléma is okozhat laktózintoleranciára utaló panaszokat. Azért, hogy valóban meggyőződjünk sejtésünkről, forduljunk mielőbb háziorvosunkhoz vagy gasztroenterológushoz, aki kideríti, mi áll panaszaink hátterében.  Amennyiben bebizonyosodik sejtésünk, laktózmentes diéta és/vagy laktáz enzim tartalmú étrend kiegészítők alkalmazása javallott.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.08.18.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen tünetei lehetnek a Buerger-kórnak?
A Buerger-kór a végtagok kis- és közepes méretű artériáinak (és gyakran velük együtt a vénáknak is) a gyulladása, vérrögösödése, egyes esetekben következményes elzáródása.
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...