Terhesség és COVID-19

Terhesség és COVID-19

Terhesség és COVID-19

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.10.22.
Szerző: Dr. Gál Bence nőgyógyász
A terhesség nem jelent fokozottabb kockázatot a betegség kimenetelében, mint a nem várandós női populációban. Eddig még nem jelentettek várandós anyáknál koronavírusos halálozást.

Nincs arra semmiféle bizonyíték, hogy a vírusfertőzés átterjedhetne a magzatra, illetve, hogy terhességi szövődményeket okozna. Várandósgondozáson való részvétel miden kismama számára ajánlott az időpont előre egyeztetésével, kerülve a tömeget.

Gyanú esetén teszt végezhető

A betegség megelőzése és fertőzés kockázatának csökkentése érdekében be kell tartani a higiéniás szabályokat (pl. kézmosás). Ha lázat, illetve új típusú, fokozott köhögést tapasztal, maradjon otthon, és értesítse háziorvosát, szülész-nőgyógyászát. Ha a panaszok súlyosbodnak, mentőt kell hívni. A mentőket mindig értesíteni kell a terhességről, illetve a COVID-19 fertőzés gyanújáról. Gyanú esetén maradjon otthonában, és ne fogadjon látogatókat.

Az infekció alátámasztására indokolt esetben koronavírus teszt végezhető. Igazolt COVID-fertőzésből történt gyógyulást követően 2 héttel terhességi ellenőrző, kontroll ultrahang javasolt.

A szülés mindenképpen kórházi, szülészeti osztályon javasolt. A szülészeti osztályon a járványügyi helyzetnek megfelelő előírásokat be kell tartani. Koronavírus-fertőzés nem képezi mindenképp császármetszés indikációját.

A COVID-19 vírus nem választódik ki anyatejbe, azonban az anya vírusellenes antitestjei igen, ezek védik a babát a fertőzéstől. Szoptatás nem ellenjavallt igazolt COVID-19 fertőzés esetén, azonban a következő óvintézkedéseket indokolt betartani az újszülött védelmében: alapos szappanos kézmosás a baba érintése előtt és után, maszk viselése szoptatás során, tüsszentés papírzsebkendőbe történjen, felületek rendszeres tisztítása. Ha esetleg az szoptatás mégsem folytatható, a lefejt anyatejes táplálás javasolt.

Forrás:

  • COVID-19 MPT, MGyT ajánlás
  • Prof. Dr. Rákóczi I.- Ajánlás a koronavírus járvány idején a várandós- és szülő anyák részére Bp.
Bővebben
Kapcsolódó témák
Szerző: Dr. Gál Bence nőgyógyász Megjelenés dátuma: 2021.10.22.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Oltatni vagy nem oltatni?
Az immár több mint két éve húzódó, szinte napról napra változó vírushelyzetben kismamaként még nagyobb kihívás eligazodni, válaszokat találni, az oltást, a lehetséges szövődményeket, gyermekünk...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...