Horkolás

Horkolás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A horkolás önmagában nem betegség, csak egy ártalmatlan hangjelenség, azonban ha tartósan fennáll, akár komolyabb egészségügyi kockázatot is jelenthet.

Maga a horkoló hang akkor keletkezik, amikor a légzés során (pl. dugulás vagy a járatok elkeskenyedése miatt) kevesebb levegő jut az orrból vagy a szájból tüdő felé áramolva, és az vibrál. Minél szűkebbek a járatok (orrüreg, orrgarat), annál többet kell dolgoznia a testnek azért, hogy elegendő oxigénhez jusson, ami megterhelheti a szívet, így hosszú távon ez az ártalmatlan jelenség akár magas vérnyomáshoz is vezethet.

Kialakulásának okai

A felnőtt emberek körülbelül 50 százaléka horkol, a légutak átmeneti vagy krónikus beszűkültsége miatt, mely az alábbiak miatt alakulhat ki:

  • időskor
  • menopauza
  • túlsúly
  • allergia vagy megfázás miatti orrdugulás
  • allergia
  • orrpolip
  • orrsövény ferdülés

Komoly szövődményeket okozhat

Időszakosan bárkinél előfordulhat a horkolás, de ha tartósan fennáll indokolt a kivizsgálás, ugyanis komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. Legtöbbször a tartós horkolás egyik jele az alvási apnoenak, ami jelentős légzéskimaradással jár, ami mindenképp kivizsgálást igényel. A háziorvosunk először fül-orr-gégészeti vizsgálatot fog javasolni, de tüdőgyógyászati és endokrinológiai vizsgálat elvégzése is indokolt lehet.

Hogyan kezeljük?

A horkolást életmódváltás (pl. testsúlycsökkentés) vagy alternatív kezelési módok (speciális párna, orrspray) enyhíthetik, de ha anatómiai elváltozás (pl. orrpolip, orrsövény ferdülés) okozza a problémánkat, műtéti beavatkozás lehet indokolt.

Útmutató

  • A horkolás önmagában nem betegség, csak egy ártalmatlan hangjelenség, azonban ha tartósan fennáll, akár komolyabb egészségügyi kockázatot is jelenthet.
  • A felnőtt emberek körülbelül 50 százaléka horkol, a légutak átmeneti vagy krónikus beszűkültsége miatt.
  • A horkolást életmódváltás (pl. testsúlycsökkentés) vagy alternatív kezelési módok (speciális párna, orrspray) enyhíthetik, de ha anatómiai elváltozás (pl. orrpolip, orrsövény ferdülés) okozza a problémánkat, műtéti beavatkozás lehet indokolt.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.