Izomgörcs

Izomgörcs

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az izomgörcs kialakulásának hátterében számtalan dolog állhat, azonban van néhány olyan tényező, amelyet könnyen befolyásolhatunk. Melyek ezek?

Izomgörcs fennállása esetén az izomszövet hirtelen összehúzódik, és elernyedésre nem, vagy csak bizonyos idő elteltével képes. Ezt a jelenséget legtöbbször az ionáramok egyensúlyának felborulása, illetve az izom tápanyag- és oxigénellátásának zavara okozza, de az izom túlterhelésének következtében is létrejöhet. Mi okozhat még görcsöket?

Dehidratáció

Mennyiségben és minőségben is fontos, hogy megfelelően pótoljuk a folyadékot, ha ez nem történik meg, akkor gyakran izomgörccsel találhatjuk szemben magunkat. Ha a görcsök mellett szédülést, fejfájást és székrekedést is tapasztalunk, érdemes megvizsgálni mennyi folyadékot fogyasztunk.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek (pl. sztatinok, vízhajtók) használata izomgörcsöket okozhat. Amennyiben a probléma tartósan fennáll, érdemes konzultálnunk orvosunkkal a szedett gyógyszereinkről.

Menstruáció

A menstruáció során - a hormonoknak köszönhetően - előfordulhat, hogy erős görcsöket tapasztalhatunk. Ilyenkor vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók segíthetnek a kellemetlen panaszok enyhítésében.

Mozgás

A mozgásszegény életmód és a túlzott aktivitás is okozhat izomgörcsöket, ezért fontos, hogy edzettségi szintünknek megfelelően válasszuk OnlineCasino HU 24 ki a terhelést. A fizikai aktivitás előtti bemelegítés és az edzés utáni nyújtás egyaránt csökkentheti a görcsök előfordulását.

Fokozott meleg

Az izzadás folyadék- és elektrolit vesztéssel jár, és ezek pótlása nélkül nagyobb valószínűséggel tapasztalhatunk izomgörcsöket, ezért különösen figyeljünk ilyenkor a megfelelő folyadékbevitelre.

Hogyan előzzük meg az izomgörcsöket?

  • Táplálkozzunk egészségesen és változatosan!
  • Fogyasszunk megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot!
  • Kerüljük az alkoholfogyasztást!
  • Szokjunk le a dohányzásról!
  • Fogyasszunk naponta zöldségeket és gyümölcsöket!
  • Mozogjunk és nyújtsunk rendszeresen!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az izomgörcs hátterében általában nem áll komoly probléma, azonban ha túl gyakran és/vagy túl intenzíven fordul elő (és nem tudjuk, hogy mi okozza őket – pl. túlzott meleg, nagyobb terhelés), akkor minden esetben keressük fel orvosunkat, mert bizonyos betegségek (pl. pajzsmirigybetegség, májcirrózis) előjele is lehet.  

Forrás: https://www.webmd.com/pain-management/ss/slideshow-reasons-cramping

Útmutató

  • Az izomgörcs hátterében általában nem áll komoly probléma, azonban ha túl gyakran és/vagy túl intenzíven fordul elő, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen bizonyos betegségek előjele is lehet.
  • Dehidratáció, menstruáció, fizikai aktivitás, fokozott meleg vagy bizonyos gyógyszerek okoznak leggyakrabban izomgörcsöt.
Izomgörcs - Részletesen a témáról
Milyen szokások befolyásolhatják az immunrendszer működését?
Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa a fertőzések ellen. Normál működése esetén kevésbé lehetünk fogékonyak különböző megbetegedésekre, azonban vannak bizonyos életmódbeli szokások, amelyekkel gátolhatjuk annak egészséges működését. Melyek ezek?
Miért fontos a Magnézium?
A Magnéziummal kapcsolatban számos dolgot olvashatunk, de vajon melyik forrás a legmegbízhatóbb? Melyek a bizonyított hatásai és mi az, ami nem minden esetben érvényesül? Összeszedtük a Magnézium hivatalosan is igazolt hatásait.
doktorGO Szerző: doktorGO
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.