Izomzat

Izomzat

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Mozgásaink a vázizomzat segítségével jönnek létre, ezért a vázizmokat a mozgás aktív rendszerének szoktuk nevezni.

Az emberi testben háromféle izomszövet található: a simaizom, szívizom, harántcsíkolt izom. A simaizom a belső szervek erek falát alkotó szövet, ami nem képes akaratlagos mozgásra, míg a harántcsíkolt vagy más néven vázizom képes erre. A szívizom szintén nem képes az akaratlagos mozgásra, azonban érdekessége, hogy saját ingerképző központtal rendelkezik.

Az izomszövet leggyakoribb elváltozásai:

  • izomszakadás
  • izomhúzódás
  • izomelhalás
  • izomgyulladás
  • vérömleny
  • lágyrész zúzódás

Tünet

Az izomsérülések vezető tünete a fájdalom, ami már a kevésbé súlyos esetekben is tapasztalható. Sokszor a beteg nem fordul időben orvoshoz, így a megkésett diagnózis a gyógyulás esélyeinek jelentős romlását okozhatja.

Diagnózis

Az izomsérülések kezelésének első lépése a sérült végtag nyugalomba helyezése, és mielőbbi kivizsgáltatása, amely általában ultrahang vagy MR-készülék segítségével történik, melyek közül MR-vizsgálat végzésére ritkábban kerül sor.

Kezelési lehetőségek

A leletek alapján a kezelőorvos kiválasztja a megfelelő terápiát, melynek szerves része a megfelelő időben elkezdett gyógytorna és rehabilitáció, illetve a gyógyszeres kezelés. Amennyiben szükséges, használhatunk vény nélkül kapható készítményeket is a fájdalom és a gyulladás enyhítésére.

Izomzat - Részletesen a témáról
Hogyan kezdjünk edzeni a Covid-19 fertőzés után?
Sportegészségügyi szakértők fogalmazzák meg a testmozgásra vonatkozó javaslataikat a koronavírussal való megfertőződés után, a betegséget éppen csak maguk mögött hagyók, illetve a felépülési folyamatban hosszan tartó tünetekkel küzdők számára. Mire figyeljünk a Covid-19 betegség után?
Mit tegyek, ha gyakran fáj a derekam?
A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz, ami ha túl gyakran fordul elő, nagymértékben megnehezítheti életünket. Mit tehetünk ellene?
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek, izmok és anyagcsere egészséges működésében. Mikor gyanakodhatunk magnéziumhiányra?
Mire figyeljünk, ha kánikulában sportolunk?
A rendszeres testmozgásnak hőség idején is fontos szerepe van az egészség megőrzése és visszanyerése érdekében, azonban van néhány dolog, amire érdemes odafigyelnünk akkor, ha hőségben sportolunk. Melyek ezek?
Mire figyeljünk kertészkedés közben?
A kerti munka megterhelheti gerincoszlopunkat, ezért akár pár perces kertészkedés is gyakran derékfájdalomhoz vezethet. Mit tehetünk ellene?
Hogyan táplálkozzunk sportolás előtt, alatt és után?
A teljesítőképességet megfelelő étrend összeállításával segíthetjük. Táplálkozási tanácsadás szempontjából figyelembe kell venni azt, hogy milyen a sportág jellege, milyen a sportoló testtömege, testösszetétele, mennyi energiára van szüksége, milyen az ízlése, és van-e versenyidőszak.
Medical wellness – hogyan találjuk meg a legjobb szolgáltatásokat?
Bár a medical szó hallatán azt gondolnánk, hogy betegeknek ajánlottak a medical wellness szolgáltatásai, egyáltalán nem kell kezelés alatt állnunk ahhoz, hogy ezeket igénybe vegyük, sőt. A medical wellness szolgáltatásokat inkább preventív jelleggel érdemes látogatni.
Gyaloglás, mint sport – hogy kezdjünk hozzá?
A rendszeres gyaloglás jótékony hatással van az egészségünkre: javíthatja a keringésünket, a hangulatunkat, de kordában tarthatjuk vele a testsúlyunkat is. Útra kelhetünk egyedül, de akár barátainkkal is, emellett másik nagy előnye, hogy nincs szükség speciális felszerelésre, csupán a két lábunkra. De hogyan fogjunk hozzá? Mire figyeljünk, ha gyalogolni kezdünk?
doktorGO Szerző: doktorGO
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Mi károsíthatja a bélflórát?
Bélflóránk egyensúlyát számos külső hatás felboríthatja, mely emésztési zavarhoz vagy a szervezet védekezőképességének csökkenéséhez vezethet. Mi okozhat bélflóra károsodást?
Milyen hibákat követhetünk el a fogmosás során?
Gyermekkorunk óta a mindennapjaink része a fogmosás, de vajon jól csináljuk? Megfelelő módon, megfelelő ideig és optimális mennyiségű fogkrémmel tisztítjuk a fogainkat? Összeszedtük a leggyakoribb...
Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?
A vese elsődleges feladata, hogy a keletkező salakanyagokat kiszűrje a vérből és a húgyhólyagba továbbítsa azokat, valamint felel a só- és vízháztartás szabályozásáért. Mit tehetünk a vese...
Mire jó a barázdazárás?
Az őrlőfog rágófelszínén található barázdák mindenkinél mások, valakinél nem jelentenek problémát, míg másoknál olyan mélyek, hogy a baktériumok könnyedén megtelepszenek bennük. Mit tehetünk ellenük?