Remegés

Remegés

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Kósa Krisztina, belgyógyász
A remegés vagy más néven tremor egy akaratlan ritmusos mozgás, ami általában a végtagokra, hangszalagra, fejre, szemhéjra lokalizálódik. Mit tehetünk ellene?

Leggyakrabban pszichiátriai, belgyógyászati és neurológiai kórképekhez társul, ugyanakkor számos fiziológiás esetben is találkozhatunk remegéssel (stressz, fájdalom, éhség érzet).

Mi okozza?

Mivel a tremor számos kórkép tüneteként jelentkezhet, első lépésként meg kell határozni, milyen típusú remegésről van szó. A tremor eredetének kivizsgálásakor fontos támpontot képez a remegés frekvenciája, a kitérés mértéke, nyugalomban vagy pl. egy végtag mozgatásakor jelentkezik.

A legtöbbször előforduló remegés típusok:

  • a fiziológiás,
  • nyugalmi,
  • esszenciális
  • és intenciós tremor.

A fiziológiás tremor a karok kinyújtott helyzetében látható, kis kitéréssel járó remegés forma, melyet felerősíthet a stressz, az éhség érzet, fájdalom, valamint számos belgyógyászati betegség (pajzsmirigy túltengés, alacsony vércukor), egyes gyógyszerek, tudatmódosító szerek alkalmazása vagy éppen a túlzott koffein fogyasztás is.

A nyugalmi tremor a végtagok nyugalmi állapotában jelentkezik, majd csökken, ha mozgás indítás történik. A nyugalmi tremor a Parkinson-kór egyik típusos tünete.

Az esszenciális tremor leginkább a kezeket, nyakat és hangszálakat érintő remegés, mely a mozgás elindításakor jelentkezik, vagy erősödik fel. Általában benignus lefolyású, nem jár együtt más neurológiai tünetekkel vagy szellemi hanyatlással.

Az intenciós tremor a cselekvések kivitelezése közben, ahogy a mozgás a cél felé tart (pl. orrunk megérintése az ujjunkkal) fokozatosan erősödik. Ez a remegés típus gyakran jelentkezik kisagyi eltérések esetén.

Diagnózis

Ezek alapján látható, hogy maga a remegés számos élettani vagy kóros esetben előforduló tünet, mely kivizsgálást igényel. A megfelelő diagnózis felállításának sarokköve a remegés típusának meghatározása, majd szükség esetén labor vizsgálat, további ideggyógyászati szakorvosi vizsgálat, képalkotó vizsgálatok elvégzése (CT, MRI).

Remegés - Részletesen a témáról
Cukorbetegség babavárás idején: Kik a veszélyeztetettek?
A terhességi cukorbetegség előfordulása ritkább, és az esetek nagy részében csak a szülésig tart, egyes kutatások szerint azonban a várandósság alatti és utáni kellő odafigyelés és az optimális súly elérése nélkül könnyen maradandó 2-es típusú diabétesszé alakulhat át.
Hogyan segítsünk barátunkon, ha pánikrohama van?
Mit tehetünk, ha családtagunk vagy barátunk pánikrohamot kap? Tudunk-e valahogy segíteni neki, vagy van-e olyan dolog, amit semmiképp ne tegyünk ilyenkor?
Milyen ételeket ne fogyasszunk nyersen?
Számos olyan fogás kerülhet a konyhánkba vagy az asztalunkra, amelytől könnyen megfertőződhetünk, megbetegedhetünk. Összeszedtük azokat az élelmiszereket, amelyeket nem érdemes nyersen fogyasztani.
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.