Ízületek

Ízületek

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az ízületek az egymással szomszédos csontok összekötő elemei, amelyek felelősek a mozgás irányáért, terjedelméért és rugalmasságáért. Az ízületek szerepe nagyon fontos az emberi szervezetben, ezt azonban főként akkor érezzük, ha megjelennek panaszaink.

Az ízületi betegségek esetén két típust különböztetünk meg: gyulladásos és degeneratív betegséget.

Az ízület gyulladásos betegségei

Az ízületi gyulladásos betegségeknél a legfontosabb a pihentetés és az érintett testrész nyugalomba helyezése, de alkalmazhatunk jegelést, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő készítményeket (krémeket, géleket vagy tapaszokat) is.

Arthritis gonococcica

A térdízület lázas megbetegedése.

Arthritis tuberculosa

Az ízület körül megjelenő hidegtályog.

Reumatoid arthritis

A betegség gyakrabban fordul elő nőknél, melynek tünetei időről-időre megjelennek, majd elmúlnak: ízületek deformálódása, csökkenő mozgékonyság, ízületi merevség, fájdalom. Keressünk fel ortopéd szakorvost, ha folyamatosan fennállnak a kellemetlen érzések.

Bechterew-kór

A gerincet alkotó ízületek gyulladásos betegsége. Legfőbb tünete között említhető a gerinc környéki fájdalom, amely legtöbbször éjszaka lép fel, de előfordulhat étvágycsökkenés, fogyás, fáradékonyság is. A betegség a gerincoszlop elmerevedéséhez vezet, így mielőbb keressük fel panaszainkkal orvosunkat.

Az ízület degeneratív betegségei

Az ízület degeneratív betegségeinél fontos a rizikótényezők megszüntetése, mint az elhízás vagy a mozgásszegény életmód. A rendszeresen végzett testmozgás növeli az izomerőt és javítja a keringést. Ha a mozgás nem elég hatékony, kipróbálhatunk nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentőket, súlyos esetben szteroid injekciót, helyileg alkalmazott fájdalomcsökkentő kenőcsöket, tapaszokat.

Isiász

Az isiász kialakulásának leggyakoribb oka a porckorongsérv, ugyanis az ideggyök gyulladása eredményezheti az ülőideg (isiász) gyulladását is. Idős korban bekövetkezhet még a betegség csontritkulás miatt is, melynek tünetei között megjelenik a deréktáji fájdalom, érzékkiesés, széklet/vizelet visszatartási képtelenség. Az isiász terápiájáról mindig az ortopéd szakorvos dönt (fizioterápia, ágynyugalom, műtét).

Arthrosis

Az ízületi porckopás (artrosis) az ízületek egyik leggyakoribb problémája, a rokkantság leggyakoribb oka, melynek kb. 100 formáját különíthetjük el. A porckopás lassan kialakuló betegség, tünetei között szerepel az ízületi fájdalom, duzzadás, csontos kinövések, ízület rugalmasságának elvesztése. Gyógyszeres kezeléssel a fájdalom csökkenthető, és javítható az ízület mozgásképessége.

Spondylosis

30-40 év felett szinte mindenki csigolyáján észrevehető egy kopási folyamat, azonban ez nem kell, hogy minden esetben panaszokat okozzon. A Spondylosis (gerincmeszesedés) kialakulása után észlelhető a nyak merevsége, fájdalma, ami akár a tarkóba is sugározhat, de jelentkezhet izomgyengeség a felső vagy alsó végtagokon, melyet érzészavar és zsibbadás kísérhet, továbbá fájdalom a lapockák között, illetve deréktájékon. A betegség kezelése fizioterápiával és gyógyszerekkel történik, de súlyos esetben műtétre is sor kerülhet.

Általánosan elmondható, hogy a rendszeres mozgás pozitív hatással van az ízületeinkre és segíthet megőrizni egészségüket.

Ízületek - Részletesen a témáról
Tippek a légkondi okos használatához
Nem csak fej- és torokfájás, de ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek a légkondicionáló nem körültekintő használata miatt.
Milyen terápiák segíthetnek a porckopáson?
Sportolásnál, futásnál, de akár lépcsőzésnél, felállásnál is fájdalommal járhat a térdben jelentkező porckopás. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a fájdalom csökkenthető, a maradék porcállomány pedig megóvható.
Mit egyek, ha köszvényes vagyok?
A magas húgysavszint által okozott kellemetlen tünetek helyes étrenddel csökkenthetőek lehetnek. Fontos, hogy akkor se térjen vissza a beteg korábbi étrendjére, ha panaszai mérséklődnek. Gyakori kis étkezésekkel és az étkezési szabályok betartásával a rohamok megelőzhetőek.
Hogyan kezelhető a gyermekkori sokízületi gyulladás?
Tévhit, hogy az ízületi betegségek csak az idősebb generációt sújtják, ugyanis van olyan sokízületi gyulladás, amely kimondottan a gyerekeket érinti. Mit tehetünk ilyenkor?
Ödéma, görcs, isiász - Mit tehetsz ellenük kismamaként?
Mi okozza a lábgörcsöt? Hogyan előzd meg a vizesedést? Mitől fájhat az ülés? Összeszedtük most azokat a panaszokat - és a hozzájuk tartozó tippeket -, amelyekkel leggyakrabban a második és harmadik trimeszterben találkozhatunk.
Kinek ajánlott a csecsemőultrahang-vizsgálat?
Hogyan érdemes készülni a vizsgálatra? Kinek ajánlott a szűrésen részt venni? A csecsemőultrahang-vizsgálat jelentőségéről, a segítségével szűrt betegségekről Dr. Karádi Zoltánnal a Czeizel Intézet gyermekradiológus szakorvosával beszélgettünk.
Mikor magas a húgysavszint?
Normál körülmények között a húgysav nem tud felhalmozódni a szervezetben, hiszen a termelés és a kiválasztás egyensúlyban van. A húgysav szintjének meghatározása laborvizsgálattal vagy 24 órán keresztül gyűjtött vizeletből történik.
Mire figyeljek sportcipő választáskor?
Számos egészségügyi problémától óvhat meg minket egy jól kiválasztott lábbeli. Összeszedtük azokat a tanácsokat, amelyekre érdemes odafigyelned, ha sportcipő választása előtt állsz.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mi az ízület feladata?
Hasznos lehet
Mi károsíthatja a bélflórát?
Bélflóránk egyensúlyát számos külső hatás felboríthatja, mely emésztési zavarhoz vagy a szervezet védekezőképességének csökkenéséhez vezethet. Mi okozhat bélflóra károsodást?
Milyen hibákat követhetünk el a fogmosás során?
Gyermekkorunk óta a mindennapjaink része a fogmosás, de vajon jól csináljuk? Megfelelő módon, megfelelő ideig és optimális mennyiségű fogkrémmel tisztítjuk a fogainkat? Összeszedtük a leggyakoribb...
Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?
A vese elsődleges feladata, hogy a keletkező salakanyagokat kiszűrje a vérből és a húgyhólyagba továbbítsa azokat, valamint felel a só- és vízháztartás szabályozásáért. Mit tehetünk a vese...
Mire jó a barázdazárás?
Az őrlőfog rágófelszínén található barázdák mindenkinél mások, valakinél nem jelentenek problémát, míg másoknál olyan mélyek, hogy a baktériumok könnyedén megtelepszenek bennük. Mit tehetünk ellenük?