Hogyan kezelhető a gyermekkori sokízületi gyulladás?

Hogyan kezelhető a gyermekkori sokízületi gyulladás?

Hogyan kezelhető a gyermekkori sokízületi gyulladás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.07.
Szerző: doktorGO
Tévhit, hogy az ízületi betegségek csak az idősebb generációt sújtják, ugyanis van olyan sokízületi gyulladás, amely kimondottan a gyerekeket érinti. Mit tehetünk ilyenkor?

Milyen tüneteket okozhat?

Ez az autoimmun betegség, amely genetikai és környezeti okok hatására alakul ki, gyulladt sejteket okoz az ízületekben, érintheti a kezeket, az ujjakat, a térdet, a bokát és a csípőt.

A gyerekek többnyire fájdalmat, reggelente huzamosabb ideig tartó merevséget, duzzanatot, forróságot, esetleg bőrpírt tapasztalnak az érintett területen. A láz, a súlyvesztés és az általános kimerültség is gyakori tünetek. A betegség mozgáskorlátozottságot okozhat, amennyiben a végtagokban jelentkezik, amelyek egymástól eltérő ritmusban növekedhetnek. A legsúlyosabb esetben a gyulladás károsítja a gyermek teljes testi fejlődését, és a gyermek így elmarad a növekedésben.

A gyermekkori sokízületi gyulladás kezelése

A gyógyszeres kezelés mellett fizioterápiát is alkalmaznak. A gyermekkori sokízületi gyulladás tünetei mindig szimmetrikusan jelentkeznek, ezért a tornagyakorlatok mindkét oldal izomzatát megdolgoztatják. A mozgáskombinációk azt a célt szolgálják, hogy korrigálják a fiatal páciensek mozgásának a minőségét, a fájdalom enyhítésével és az ízületek karbantartásával. A testi és lelki gyógyulás javítható bizonyos rendszeresen folytatott sporttevékenységekkel, amelyek nem járnak az ízületek túlzott megterhelésével, pl. úszással. Arra kell törekedni, hogy a gyermek a kortársaihoz hasonlóan, normális életet élhessen.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2022.01.07.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen tünetei lehetnek a Buerger-kórnak?
A Buerger-kór a végtagok kis- és közepes méretű artériáinak (és gyakran velük együtt a vénáknak is) a gyulladása, vérrögösödése, egyes esetekben következményes elzáródása.
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...