Mi okozhat hasi görcsöket?

Mi okozhat hasi görcsöket?

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A heves, szúró fájdalommal, diszkomfort érzéssel járó hasi görcsök hátterében leggyakrabban menstruációs, gyomor- és bélrendszeri panaszok, vese- és epekövesség áll, amelyek általában különösebb beavatkozás vagy gyógyszeres kezelés nélkül elmúlnak.

A kellemetlen hasi görcs egy jelzés szervezetünk részéről, hogy valami nem a megszokott rendben működik, amelynek lehet egészen egyszerű oka (pl. gyomorrontás), de komoly betegség is állhat a háttérben, amivel nagyon fontos, hogy időben orvoshoz forduljunk.

Ilyenkor érdemes átgondolnunk, az alábbiakat:

  • Pontosan melyik terület fáj?
  • Hogy fáj, milyen intenzitású fájdalomról beszélünk?
  • Van-e bármilyen gyanú a kiváltó okok tekintetében (pl. valamilyen étel)?
  • Kisugárzik-e valahova a fájdalom?
  • Mióta tart? Esetleg ismétlődő fájdalomról van-e szó?
  • Van-e más kísérő tünet (pl. láz, hányinger, hasmenés, hidegrázás, verejtékezés)?

Amennyiben kísérő tüneteket vagy nagyon intenzív fájdalmat, hasi görcsöt tapasztalunk, bizonytalanak vagyunk a panasz súlyosságának megállapításában, mielőbb forduljunk orvoshoz.

Az alhasi görcs leggyakoribb típusai

  • Menstruációs görcs: A menstruáció előtt és közben jelentkező hasi görcsök legtöbbször fejfájást, hányingert, puffadást és rossz közérzetet okoznak, de jellemző rá az is, hogy a fájdalom kisugárzik a deréktájékra.
  • Irritábilis bél szindróma: IBS esetén a görcsös hasi fájdalom puffadással és székletürítési nehézségekkel társul, ami lehet hasmenés vagy székrekedés, vagy ezek váltakozása.
  • Gyomor-, és emésztési görcsök: a hasi görcs hátterében gyakran a fokozott stressz vagy az elfogyasztott ételek állnak, melyek heves fájdalmat okozhatnak. Legtöbb esetben átmeneti panaszról beszélünk, ami tarthat néhány percig, de akár napokig is.
  • Vesegörcs: A jellemzően egy oldalon jelentkező, lágyékba, alhasi területre, hátba kisugárzó fájdalommal járó hasi görcs általában rohamokban tör rá a betegre, amelyet hányás, illetve hányinger is kísérhet.
  • Epegörcs: A has felső részénél jelentkező hasi görcs jellemzően epegörcsre utal, amely gyakran kisugározhat a jobb vállba, illetve a hátba is. Haspuffadás, hányinger, hányás és telítettségérzet jelentkezése esetén epekövességre gondolhatunk.

A diéta és fájdalomcsillapító-görcsoldó terápia mellett, a hasi görcs kezelése a kiváltó okoktól függ, ezért gyakori ismétlődés, tartós fennállás vagy más tünetek jelentkezése esetén mindenképp forduljunk orvoshoz.

Útmutató

  • A heves, szúró fájdalommal, diszkomfort érzéssel járó hasi görcsök hátterében leggyakrabban menstruációs, gyomor- és bélrendszeri panaszok, vese- és epekövesség áll, amelyek általában különösebb beavatkozás vagy gyógyszeres kezelés nélkül elmúlnak.
  • Amennyiben kísérő tüneteket vagy nagyon intenzív fájdalmat, hasi görcsöt tapasztalunk, bizonytalanak vagyunk a panasz súlyosságának megállapításában, mielőbb forduljunk orvoshoz.
  • A diéta és fájdalomcsillapító-görcsoldó terápia mellett, a hasi görcs kezelése a kiváltó okoktól függ, ezért gyakori ismétlődés, tartós fennállás vagy más tünetek jelentkezése esetén mindenképp forduljunk orvoshoz.
Mi okozhat hasi görcsöket? - Részletesen a témáról
Nyári tanácsok hisztamin intoleranciások részére
A nyári időszak több kihívást is tartogat a hisztamin diétát folytatók számára. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük arról, hogy mire fontos figyelni az étkezésben, hisztamin intolerancia esetén.
A legjobb speciális menüt is kínáló hazai éttermek
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket.
Mit tegyek, ha laktózérzékenységre gyanakszom?
Rendszeresen puffad, görcsöl a hasad tej fogyasztását követően? Gyakran hasmenés is társul hozzá? Összeszedtük azokat a dolgokat, amelyek segítségével megtudhatod, valóban laktózintolerancia áll-e a háttérben.
Melyek a leggyakrabban előforduló mérgezések?
A mérgezés legtöbb esetben véletlenszerű, gyakran az is előfordul, hogy olyan anyagtól alakul ki, amelyet mindennap használunk. Mi okoz leggyakrabban mérgezést?
Miért alakul ki a tejcukor érzékenység?
A puffadás, hasfájás, hasmenés vagy hasi görcsök hátterében olykor tejcukor-érzékenység is állhat, de olykor kevésbé ismert tüneteket is okozhat a tejfogyasztás. Melyek ezek?
Ételintolerancia gyermekeknél – mire figyeljünk?
Gyermekek esetében különösen fontos az ételérzékenységek meghatározása, mivel megfelelő diéta alkalmazása esetén nemcsak a tünetek, hanem maga a túlérzékenység is sok esetben megszüntethető. Mire kell figyelnünk gyermekeink esetében?
Honnan tudhatom, hogy gyógyszerallergiám van?
Gyógyszerallergia esetén az immunrendszer idegen anyagnak (antigénnek) tekinti a gyógyszerkészítmény egyik összetevőjét és ellenanyagot (antitestet) kezd termelni ellene. Az így kialakult komplex immunválasz különböző súlyosságú tüneteket eredményezhet.
Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?
A Crohn-betegek diétájának legfontosabb célja az, hogy a felszívódási zavarok megszűnjenek, rendeződjön a beteg tápláltsági állapota, energia szintje.
doktorGO Szerző: doktorGO
Ajánlott gyógyszer
Hasznos lehet
Mi állhat a gyomorgörcs hátterében?
A gyomorgörcs mindenki számára ismert fogalom. Az is átélte már, akinek soha nem kellett komoly betegséggel szembenéznie, egyszerűen csak túl sok stressz érte. Mi okozhatja a gyomorgörcsöt?