Vércukorszint

Vércukorszint

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar,
A vércukorszint arányos a testben keringő vérben oldott glükóz szintjével. Szintjének változása komoly hatást gyakorolhat egészségünkre, ezért elengedhetetlen, hogy a normális tartományban tartsuk vércukorszintünket.

A vércukorszint fontos szerepet játszik a sejtek működésében, megfelelő mennyiségű energiához jutásukban. A két legfőbb glikogén raktár a májban és az izomszövetben található, szükség esetén innen kerül a véráramba. Az idegsejtek az izomsejtekkel ellentétben nem képesek magukban raktározni a glükózt, ezért számukra a legfontosabb, hogy folyamatosan megfelelő mennyiségű glükózzal legyenek ellátva.

Abban, hogy vércukorszintünk értéke a normál tartományban maradjon, bonyolult biokémiai folyamatok segítenek. Szabályozásában az inzulin és az ún. kontrainzuláris hormonok játszanak szerepet.

A vércukorszint-változás hatása a szervezetre

Tartósan, súlyosan alacsony vércukorszint (hipoglikémia) esetén a központi idegrendszer részleges, majd teljes működészavara figyelhető meg. Ezek a következők lehetnek: gyengeség, szédülés, hangulatzavar, aluszékonyság, eszméletvesztés, kóma, legsúlyosabb esetben a légzőizmok bénulása, majd halál.

Magas vércukorszint (hiperglikémia) hosszabb ideig történő fennállása kapcsán főként az erek károsodásához köthető betegségeket, kóros elváltozásokat kell megemlítenünk. Az alábbiak sorolhatók ide:

  • Látászavar (szemfenéki erek károsodása miatt)
  • Veseelégtelenség (vese kisereinek károsodása miatt)
  • Sebgyógyulási zavar, szöveti elhalás (perifériás erek károsodása)

Meg kell még említenünk a súlyos késői szövődményeket, az idegrostok károsodása révén kialakuló ingerületvezetési és érzékelési zavarokat, amelyek szintént a tartósan magas vércukorszint következtében jöhetnek létre.

Egészséges életmóddal normalizálható a vércukorszint

Bár vércukorszintünk alakulására számos, általunk nem befolyásolható tényező van hatással, szinten tartásának érdekében mi is sokat tehetünk. Az egészséges, kevés cukrot tartalmazó ételek fogyasztása, továbbá a rendszeres testmozgás segít a vércukorszint normál értéken belül tartásában, hiszen az izommunka következében csökken a vércukorszint, és a hatás az edzést követően is hosszabb ideig fennáll. A vércukorszint ellenőrzése főként kockázatnak kitett személyeknél segíthet a későbbi visszafordíthatatlan következmények kialakulásának megelőzésében.

(Boros Bernadett, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Források:

Útmutató

  • A vércukor fontos szerepet játszik a sejtek működésében, megfelelő mennyiségű energiához jutásukban. 
  • Az egészséges, kevés cukrot tartalmazó ételek fogyasztása, továbbá a rendszeres testmozgás segít a vércukorszint normál értéken belül tartásában.
  • Még panaszmentesség esetén is ellenőriztessük rendszeresen vércukorszintünket háziorvosunkkal.
Vércukorszint - Részletesen a témáról
Mit reggelizzen a cukorbeteg?
A cukorbetegség kezelésének legfontosabb eleme az életmódterápia, melynek során nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő, személyre szabott táplálkozásra. A diéta megtervezésénél figyelembe kell venni a szervezet napszaki inzulin érzékenységét, így nem mindegy, mikor mit fogyaszt a beteg.
Mi a teendő, ha gyermekemnél cukorbetegségre gyanakszom?
A gyerekkori cukorbetegség (diabétesz) felismerése rendkívül fontos, hiszen kezeletlen esetekben súlyos szövődmények alakulhatnak ki.
Mit tegyek, ha inzulinrezisztenciára gyanakszom?
Az inzulinrezisztencia (IR) a cukoranyagcserét érintő betegség, mely során a szénhidrát anyagcserében résztvevő sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, így csökken ezen sejtek cukorfelvétele. Hogyan ismerjük fel és mit tehetünk ilyenkor?
Mit tehetünk a cukorbetegség megelőzése érdekében?
A cukorbetegség olyan krónikus probléma, mely a glükóz vérben való felhalmozódásával jár. A betegségnek nagyon súlyos szövődményei lehetnek, így például veseelégtelenség, lábfekély, szívbetegség, akár vakság vagy impotencia is.
Hogyan ellenőrizhetjük vércukorszintünket?
Ha valaki cukorbeteg, az az egész életére hatással van. Nem elég csupán az étkezésére, gyógyszereire, sérüléseire/sebeire odafigyelnie, hanem rendszeresen ellenőriznie kell értékeit.
Mire figyeljünk sportolás közben, ha cukorbetegek vagyunk?
A rendszeres testmozgás segít a szervezet anyagcsere állapotának normalizálásában és a vércukorszint csökkentésében, de mire figyeljen ilyenkor egy cukorbeteg?
Hogyan előzhetjük meg a cukorbetegség kialakulását?
Egészséges életmód kialakításával és fenntartásával rengeteg szezonális és krónikus megbetegedés, köztük például a cukorbetegség kialakulásának kockázata is jelentősen csökkenthető lenne. Hogyan?
Hogyan előzzük meg a diabéteszt és szövődményeit?
A prediabétesz a felnőtt lakosság 25-35 százalékát érinti, de 65 éves kor fölött ez az arány akár 45-50 százalék is lehet. Azoknál a betegeknél, akik kezeltetik megemelkedett vércukorszintjüket, 56 százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség, vagy egyéb szövődmény. Mit tehetünk?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Milyen tünetei vannak az alacsony vércukorszintnek?
Hasznos lehet
Mik is azok a szívenzimek?
A „szívenzimek”, azaz szív eredetű biomarkerek („szív-markerek”) olyan enzimek, fehérjék és hormonok, melyek emelkedett szintje a szívizom különböző eredetű sérüléseivel hozható összefüggésbe.
Milyen gyakran javasolt a tüdőszűrés?
A tüdőszűrés (másnéven mellkasröntgen), olyan képalkotó eljárás, melynek során vizsgálhatóak elsősorban a tüdők és a mellhártya elváltozásai, emellett tisztább képet kaphatunk a tüdő érrendszeréről...
Mit kell tudni a terhességi ultrahang vizsgálatokról?
A terhességi ultrahang vizsgálatok sugármentes, biztonságos és megbízható eljárások, bármikor megismételhetőek, és viszonylag gyors diagnózist adnak a hagyományos kétdimenziós képalkotással.
Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?
A vizelet a vesék kiválasztó működésének eredménye, mely egészséges körülmények között víztiszta, szalmasárga színű. Előfordulhatnak azonban olyan állapotok, melyek a vizelet színének megváltozását...