Ájulás

Ájulás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az ájulás hirtelen kialakuló, rövid ideig tartó eszméletvesztés, melynek oka az agytörzs vérellátásának átmeneti, nagyfokú csökkenése. Spontán rendeződik, azonban ájulást követően érdemes orvoshoz fordulni a kiváltó ok tisztázása érdekében.

Az ájulást leggyakrabban élettani zavarok (szívritmuszavar, agyi vérellátási zavarok), súlyos érzelmi megterhelés, lelki trauma, félelem, kimerültség okozhatja, de betegség (pl. epilepszia, cukorbetegség, belgyógyászati betegségek, embólia) is állhat a háttérben, ezért indokolt a kivizsgálás.

Ájulásra utaló jelek lehetnek:

  • szédülés
  • émelygés
  • gyomortáji nyomás
  • fekete pontok a látótérben (ezután jön az eszméletvesztés)
  • sápadt, hűvös tapintású bőr
  • verejtékezés
  • alacsony vérnyomás
  • alig tapintható pulzus

Kezelése

Az ájulás a vérkeringés spontán rendeződő zavara, de komolyan kell venni, hiszen súlyos betegség is húzódhat a háttérben. Célszerű ilyenkor felkeresni háziorvosunkat, aki különböző vizsgálatok segítségével felállítja a diagnózist. Az ájulás kezelése a kiváltó októl függ.

Amennyiben környezetünkbe eszméletvesztést tapasztalunk, vízszintes helyzetbe fektetjük az ájultat úgy, hogy az alsó végtagjait megemeljük.

Útmutató

  • Az ájulás hirtelen kialakuló, rövid ideig tartó eszméletvesztés, melynek oka az agytörzs vérellátásának átmeneti, nagyfokú csökkenése.
  • Az ájulás a vérkeringés spontán rendeződő zavara, de komolyan kell venni, hiszen súlyos betegség is húzódhat a háttérben.
  • Amennyiben környezetünkbe eszméletvesztést tapasztalunk, vízszintes helyzetbe fektetjük az ájultat úgy, hogy az alsó végtagjait megemeljük.
Ájulás - Részletesen a témáról
Hogyan sportoljunk szívritmuszavarral?
A szívritmuszavarok leggyakoribb típusa a pitvarfibrilláció, mely a népesség 1-2 százalékát, Magyarországon mintegy 200,000 embert érinthet. Mire figyeljünk, ha sportolni szeretnénk szívritmuszavarral?
Hogyan ellenőrizhetjük vércukorszintünket?
Ha valaki cukorbeteg, az az egész életére hatással van. Nem elég csupán az étkezésére, gyógyszereire, sérüléseire/sebeire odafigyelnie, hanem rendszeresen ellenőriznie kell értékeit.
Mire figyeljünk sportolás közben, ha cukorbetegek vagyunk?
A rendszeres testmozgás segít a szervezet anyagcsere állapotának normalizálásában és a vércukorszint csökkentésében, de mire figyeljen ilyenkor egy cukorbeteg?
Mire figyeljünk, ha szívgyógyszereket szedünk?
Azok, akik szív-érrendszeri betegségük miatt gyógyszerrel tudják rendezni értékeiket, megállítani az állapotromlást, csökkenteni a tüneteiket, többnyire egy életen át tartó gyógyszerszedésre kell, hogy berendezkedjenek.
Hogyan előzhetjük meg a cukorbetegség kialakulását?
Egészséges életmód kialakításával és fenntartásával rengeteg szezonális és krónikus megbetegedés, köztük például a cukorbetegség kialakulásának kockázata is jelentősen csökkenthető lenne. Hogyan?
Hogyan előzhető meg a szén-monoxid-mérgezés?
Az otthon tartózkodás egyik leggyakoribb veszélyforrása a szén-monoxid, ami észrevétlenül okozhat mérgezést vagy súlyosabb esetben akár halált. Hogyan előzhető meg a mérgezés kialakulása?
Veszélyes-e ha szédülök, amikor felállok?
A testhelyzet változtatáskor, jellemzően felálláskor bekövetkező hirtelen vérnyomásesés általában ártatlan, bár kényelmetlen jelenség.
Miért segít a rendszeres testmozgás a diabétesz kezelésénél?
A rendszeres testmozgás jótékony hatásai már senki számára nem ismeretlenek, mégis, olykor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az egészséges életmód, azaz a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás, valamint a fizikai aktivitás az általános egészségünk talán legmeghatározóbb alappillérei.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.